Svijet
TERORISTIČKI NAPAD

50.000 policajaca na francuskim ulicama
Objavljeno 22. travnja, 2017.

Francuska je potpuno mobilizirala svoje sigurnosne snage, uključujući elitne postrojbe, radi zaštite građana tijekom predsjedničkih izbora nakon posljednjeg napada u središtu Pariza, rekao je premijer Bernard Cazeneuve, a u međuvremenu belgijskoj policiji predao se muškarac osumnjičen za upletenost u taj napad.

Govoreći nakon hitnog sastanka s najvišim sigurnosnim dužnosnicima Cazeneuve je rekao da su sve postrojbe u stanju najviše pripravnosti prije izbora na kojima će pružati sigurnost građanima zajedno s 50.000 policajaca. “Vlada je potpuno mobilizirana. Ne smijemo dopustiti da bilo što omete temeljni demokratski proces naše zemlje. Na nama je da se odupremo zastrašivanju i manipulaciji kako to ne bi iskoristili naši neprijatelji”, rekao je premijer.

Muškarac, na kojeg su belgijske vlasti upozorile svoje francuske kolege zbog moguće upletenosti u napad u Parizu, predao se policiji u sjevernom belgijskom gradu Antwerpenu. Francuska policija privela je tri člana obitelji napadača koji je ubijen u pucnjavi s policijom u Parizu, rekli su pravosudni izvori. Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon izjavio je za televiziju VRT da je ubijeni napadač bio francuski državljanin. Islamska država preuzela je odgovornost za pucnjavu u središtu Pariza i identificirala je napadača kao Abu Yousifa al-Belgikija - "Belgijca" na arapskom.

“Malo prije 21 sat prema srednjoeuropskom vremenu jedan se automobil zaustavio pokraj policijskog vozila, muškarac je izišao iz automobila, zapucao na policijsko vozilo iz automatskog oružja, ubio policajca i zatim htio pobjeći pokušavajući pucati i na druge policajce”, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet. “Istraga se nastavlja. Možemo potvrditi da je počinitelj bio francuski državljanin”, izvijestili su iz policije. U studenome 2015., kad je Pariz pogođen nizom oružanih i bombaških napada, dvojica od deset poznatih počinitelja bili su belgijski državljani, a drugi su živjeli u Belgiji. Dramatične snimke novoga napada u Parizu pojavile su se na društvenim mrežama, javljaju agencije. Jedna od njih snimljena je u trenutku obračuna policije i napadača. Na njoj se vidi napadač kako iz kalašnjikova otvara vatru na policiju.

Priredio: Vuk TEŠIJA
Le Pen iskoristila napad za predsjedničku kampanju

Predsjednička kandidatkinja francuske desnice Marine Le Pen izjavila je da Francuska odmah treba uvesti kontrole na granicama i protjerati strance koji su pod nadzorom sigurnosnih službi. Ona je rekla da bi uvela ove mjere ako bi pobijedila na izborima. "Ne možemo dopustiti da izgubimo ovaj rat. U posljednjih deset godina ljevičarske i desničarske vlade učinile su sve da izgubimo. Potreban nam je predsjednik koji djeluje i štiti nas", rekla je Le Pen novinarima u sjedištu svog izbornog stožera. Građani će birati predsjednika u dva izborna kruga - 23. travnja i 7. svibnja. Ankete pokazuju da će Le Pen ući u drugi krug, ali da će na kraju izgubiti. Ona je pozvala aktuelnog predsjednika Francoisa Holandea da odmah uvede kontrole na granicama i dodala da bi, ako bude izabrana, bez oklijevanja provela "borbeni plan protiv islamskog terorizma i mekanog pravosuđa".

Možda ste propustili...

SRBIJA KUPUJE 12 ZRAKOPLOVA RAFALE

Vučić očekuje Macrona na potisivanju ugovora

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana