Crna kronika
PRIJAVA ZBOG LAŽNE UZBUNE

Prijavio krađu auta, a znao tko ga vozi
Objavljeno 22. travnja, 2017.

Baranjska policija podnijela je kaznenu prijavu zbog lažne uzbune protiv 36-godišnjaka.

- Tridesetšestogodišnjak u ožujku je lažno obavijestio policiju da mu je na području Baranje ukraden osobni automobil, iako je znao da vozilo nije ukradeno, nego da ga koristi 32-godišnjakinja. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu zbog lažne uzbune - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Zašto je 36-godišnjak podigao policiju na noge, iako je znao da ne treba, nismo mogli doznati, ali vjerojatno nije razmišljao o tome da bi mogao završiti i zatvoru. Naime, prema Kaznenom zakonu “tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

Kaznena prijava zbog lažne uzbune uslijedi u slučajevima koji iziskuju brzu reakciju hitnih službi.

O kakvom se kaznenom djelu govori u praksi najbolje govori upozorenje policije iz 2014. godine kada su zabilježena dva lažna prijavljivanja razbojništava. Policija je tada upozorila građane na posljedice takvog neozbiljnog i opasnog ponašanja, jer lažno prijavljivanje iziskuje angažman policije s većim brojem policajaca i vozila, a uz to što donosi nepotrebne troškove koje svaki građanin plaća, oduzima vrijeme koje se moglo posvetiti rješavanju stvarnih kaznenih djela, ili drugih građanima važnih događaja.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, početkom studenoga prošle godine, podignulo je optužnicu zbog lažne uzbune protiv 35-godišnjaka koji je prijavljivao policajca koji je ranije postupao prema njemu. Splićanin je 25. lipnja prošle godine dva puta nazvao Operativno komunikacijski centar Policijske uprave splitsko-dalmatinske i prijavljivao policajca. Prvim pozivom dojavio je da je policajac za vrijeme radnog vremena bio u alkoholiziranom stanju te se zbog alkoholiziranosti pridržavao za ogradu. U drugom pozivu javio je da je policajac pijan svojim automobilom ugrozio pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Policajci su odmah izišli na obje dojave i utvrdili da su lažne.

Krajem studenoga prošle godine, nekoliko minuta iza ponoći, dežurstvo Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, nazvao je muškarac koji se, kako je naknadno utvrđeno, lažno predstavio i prijavio da se njegov prijatelj Grubišnog Polja ustrijelio u trbuh.

Na mjesto događaja odmah je upućeno vozilo hitne medicinske pomoći, a o događaju je dežurna medicinska sestra odmah izvijestila dežurnog policajca u Grubišnom polju, koji je poslao ophodnju.

Međutim, dolaskom na prijavljenu dresu hitne službe nisu zatekle ozlijeđenu osobu. Policajci su utvrdili da je navodno ozlijeđeni živ i zdrav, te da se radilo o lažnoj dojavi.

U srpnju 2016. muškarac je lažno dojavio policiji da se na trajektu koji plovi prema Šibeniku nalazi 38-godišnjak koji namjerava aktivirati plinsku bocu, te naveo ime putnika.

U luci su trajekt dočekale sve žurne službe, od vatrogasaca do Hitne pomoći, zajedno sa pirotehničarima, a kada su pronašli 38-godišnjaka on je bio i više nego zbunjen ne znajući što se događa.

Sandra LACIĆ
PRIJAVIO DA JE UBIO SUPRUGU

Početkom 2013. godine Pazinsku je policiju nazvao 61-godišnjak i prijavio da je ubio suprugu. Kada su policajci i Hitna pomoć došli u njegov dom zatekli su ga vidljivo pijanog. Policajce je usput izvrijeđao, a utvđeno je da suprugu uopće nije kontaktirao, a niti je dolazio do nje. Prijavljen je zbog lažne uzbune.

policija

ISTRAGOM JE UTVRĐENO DA JE DOJAVA LAŽNA

Najčitanije iz rubrike