Magazin
DUBRAVKA ŠUICA

Mora se učiniti mnogo više kako bi se regiju stabiliziralo
Objavljeno 22. travnja, 2017.
Zastupnica u Europskom parlamentu, o odnosima EU i zapadnog Balkana

Zapadni Balkan našao se ponovno, nakon osam godina, na dnevnom redu Europskog vijeća. Zastupnica Dubravka Šuica (HDZ, EPP) u zaključcima vidi najavu novih konkretnih poteza.

- Rekla bih da su zaključci Europskog vijeća najava konkretnih poteza, jer se shvatilo da Europska unija nije bila dovoljno prisutna na tzv. zapadnom Balkanu, ili jugoistoku Europe. To je evidentno. Nakon što su se pojavili novi jaki igrači, možemo otvoreno reći Rusija i Turska, Europska unija polagano shvaća da treba ići snažnije, posebice u BiH - kazala je Šuica.

Na pitanje što EU može konkretno učiniti za regiju, Šuica je istaknula potencijale EU fondova i važnost pokretanja investicija i zapošljavanja, posebice mladih.

- Osim što EU treba biti jako politički prisutna, vrlo je važno da se otvore fondovi, konkretno IPA za BiH, i da konačno krenu investicije. Čuli ste da su nužne tzv. socioekonomske reforme, a pod tim se podrazumijeva smanjenje nezaposlenosti, posebice mladih, i pokretanje investicija koje bi zaposlile građane tih država.

Europski put je dugotrajan, temelji se na individualnom pristupu svakoj pojedinoj zemlji i zahtijeva ispunjavanje kriterija. Hrvatska je kao punopravna članica EU-a spremna pomoći, ali sama nije dovoljna i pomoć EU-a je prijeko potrebna, istaknula je Šuica te dodala:

- Želim vjerovati da će cijeli jugoistok Europe jednoga dana postati Europska unija, jer je i gepolitički to nekako logično, da nemamo svojevrsnu rupu između Grčke, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske.

Govoreći o situaciji u BiH, Šuica je kazala da hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu traže da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu jednakopravni:

- Smatramo da je hrvatski narod, nažalost, podzastupljen i da ne uživa sve one ovlasti i privilegije koje je dobio Daytonskim sporazumom, a i prema Ustavu BiH. Nažalost, Hrvati u BiH ne uživaju jednaka prava. Mi na tome ovdje u Europskom parlamentu često inzistiramo, ponekad možda bivamo i krivo shvaćeni, no ne želimo ništa više od toga da budu jednakopravni. Bit priče je da svaki narod bira predstavnike svoga naroda, što do sada nije bio slučaj, događalo se da jedan narod nametne drugome predstavnike koji budu slučajno hrvatske nacionalnosti, ali nisu predstavnici tih političkih opcija, i to je problem trenutno. Ono za što se mi zalažemo jest izmjena izbornog zakona - upozorila je hrvatska EU zastupnica.(HINA/DJ)

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike