Sport
MAXTV PRVA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA

Idealan scenarij Osijeka: Domaću trilogiju završiti s velikih devet bodova
Objavljeno 21. travnja, 2017.
Čeka nas utakmica s puno zamki, zato moramo biti koncentrirani, kaže Zekić

Nogometaše Osijeka čeka posljednja od tri domaće utakmice u nizu. Za razliku od jesenas prethodne dvije su riješili uspješno pa ako bi uspjeli svladati i Inter, stvorili bi odličan temelj za osvajanje trećeg mjesta na kraju sezone.

Trener Osijeka Zoran Zekić nije ljubitelj tradicija, ali Osijek nikada nije dobio tri domaće utakmice jednu za drugom. Dobro, nije bilo ni previše prilika, ali ovu koja mu se pružila zasad je iskoristio maksimalno.

Zamke

I baš u toj činjenici krije se najveća zamka - opasnost od opuštanja.

- To nam se ne smije dogoditi “ni pod razno”. U dobroj smo formi, imamo lijep niz rezultata, ali ne smijemo ni pomisliti kako će danas pobjeda doći sama od sebe. Inter nas je uvijek mučio i zato nemamo pravo na labavi pristup - kaže Zekić.

U prilog toj tvrdnji možemo plasirati i statistiku iz ovosezonskih susreta. U tri utakmice Osijek je slavio jednom. Još ljetos u Zaprešiću. “Žuti” su jesenas u Gradskom vrtu narušili dobru atmosferu jer su uskratili bijelo-plavima dva važna boda.

- Ne treba gledati u prošlost, već u budućnost. Tradicija je prazna priča. U HNL-u danas nikoga nije lako dobiti. Čekaju nas mnoge zamke u toj utakmici. Vidite kakvo je vrijeme. Nama to ne odgovara, ali nije i ne smije biti alibi. Jednostavno, moramo se postaviti kao gazde. Tu počinje i završava cijela priča o toj utakmici - smatra Zekić.

Zamke uvijek postoje, ali bude li Osijek nastrojen kao u prvom poluvremenu utakmice protiv Istre 1961, sve će biti lakše. Još ako bi razdoblje takve igre mogao i produžiti...

- Opa, postali smo zahtjevni - uz smijeh će Zekić, pa dodaje:

- Težnja je odigrati još bolje negoli je bilo to prvo poluvrijeme protiv Istre 1961.

Inter ovog proljeća još nema pobjedu, ali igraju tvrdo, što Osijeku baš i ne odgovara.

- Svaka momčad ima svoje probleme i riješava ih najbolje što zna. Ne mogu razmištalji o problemima Intera, već o tome kako ćemo mi biti bolji - kaže Zekić.

Bez promjena

Uvijek je lakše u takvim utakmicama kada postoji čovjek protiv Dmitra Lope. Ukrajinac u posljednje vrijeme radi razliku. Razliku između “štreberskog” i kreativnog nogometa. Danas treneri mogu zatvoriti sve šablone, jedino što ne mogu zatvoriti to je individualna inspiracija i zanje. To predstavlja Lopa sa svojim driblinzima i nepredvidivošću.

Ipak, jednako važno je što je Zekić uspio standardizirati momčad. Svima je lakše kad igraju u kontinuitetu.

- Nema razloga mijenjati ono što je bilo dobro. Opet ponavljam najvažnija je svijest. Moramo znati kako moramo igrati kako bismo bili uspješni. I to je cijela mudrost - kaže Zekić.

Osijek je u posljednjim susretima opet ona momčad s kraja jeseni kada se bio u stanju nametnuti svim, uvjetno rečeno, slabijim momčadima. Bijelo-plavi su rezultatima ove sezone stekli određeni ugled u hrvatskom nogometu i vratili su velik dio izgubljenog poštovanja. Sad se trebaju znati ponašati u skladu s tim ugledom koji su sami stvorili. Inače, zdravstena situacija je dobra. Treninzima se vratio i Mateo Barać, ali on još uvijek nije dovoljno spreman kako bi kandidirao za prvu momčad. Uostalom, Osijek je posljednja dva susreta kod kuće završio bez primljenog pogotka, pa nema potrebe “čačkati” po zadnjem redu. I to je jedna od stvari koja je bitna. Osijek ima rezultat, a u takvim okolnostima ulazak u startnu postavu jest i mora biti otežan. Valjda će nas oni koji krenu u susret s Interom igrom i odvažnošću uvjeriti kako zaslužuju biti u početnoj postavi.

Dalibor KELER

OSIJEK - INTER

Početak: 18 sati

Malenica-Čović

Matas - Mefsin

Lesjak - Filipović

Škorić - Komorski

Barišić - Čale

Lukić - Šarić

Mioč - Mazalović

Lopa - Brlečić

Knežević - Puljić

Perošević - Postonjski

Ejupi - Kolar

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 19.800

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka).

29. kolo

PETAK

Osijek - Inter

Cibalia - Slaven Belupo

SUBOTA

15 sati

Dinamo - Hajduk

19 sati

Istra 1961 - Rijeka

NEDJELJA

15 sati

Split - Lokomotiva

sastav

ZEKIĆ NEĆE MIJENJATI MOMČAD

Najčitanije iz rubrike