Novosti
KANDIDATURA GRADONAČELNIKA OSIJEKA

Ivan Vrkić: Bit ću prvi službenik, računovođa i komunalac grada
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Samo onaj koji je spreman služiti može upravljati ovim gradom. Želim biti gradonačelnik bez moći. Čak i mi iskusniji, preuzme li nas moć, postajemo bahati, razvratni i politički čudni ljudi. Ne zanima me ni politika. Od nje koristi imaju samo političari. Zanima me samo posao, a to je raditi u korist svoga grada. Želim reći da ću biti prvi službenik, prvi računovođa i prvi komunalac grada Osijeka - poručio je u četvrtak gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić na predstavljanju svoje kandidature za još jedan mandat.

Predstavljanje je održano simbolički u novoj zgradi u kojoj će se nalaziti Kulturni centar (pokraj Eurodoma), u prostoru koji će tek biti uređen. Potporu je Vrkić dobio osobno od predsjednika SDP-a i HNS-a Davora Bernardića i Ivana Vrdoljaka, kao i predstavnika koalicijskih partnera iz HSS-a Zvonka Pongraca i Drage Šerića, predsjednika Aktivnih nezavisnih umirovljenika.

Uz Vrkića predstavljeni su kandidati za zamjenika gradonačelnika - Žana Gamoš i Boris Piližota. Žana Gamoš diplomirana je pravnica, predsjednica uprave i direktorica Regionalne veletržnice Osijek te ULO hladnjače Osijek. Piližota je magistar ekonomskih znanosti, veći dio radnog vijeka proveo je u realnom sektoru, a sada je predstojnik Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Osijeku.

Vrkić je podsjetio kako je u proteklom mandatu u gradu morao mijenjati odnose, odnosno duhovne i materijalne vrijednosti.

- Najprije smo mijenjali preuzeti sustav i gradska poduzeća, jer tek kada promijenimo sebe, možemo mijenjati grad - kazao je. Istaknuo je kako je grad zatekao s 42 milijuna kuna minusa, da bi na kraju mandata došao na pozitivnu nulu. Napomenuo je kako je 2016. godina zaključena s plusom od 16 milijuna kuna te da je to rezultat i smanjenja broja zaposlenih u cijelom sustavu za 125 osoba. Vrkić je naglasio i važnost duhovnih promjena u gradu, upozorivši na sportske klubove i odličan primjer NK Osijek, koji se borio protiv propasti, da bi sada bio u vrhu hrvatskog nogometa.

- NK Osijek pokazuje kako se može proizvoditi uspjeh. Mi smo bili žedni uspjeha u toj depresiji - kazao je. Podsjetio je na ulaganja u kulturu i uspjehe osječkog HNK-a, u školstvu i obrazovanju, gdje su omogućeni besplatni udžbenici, u prehrani učenika “nitko nije gladan”, a svih 120 učenika u potrebi imaju asistente u nastavi. Kazao je kako je i po gospodarskim pitanjima i radnim mjestima preuzeo stanje u gradu koje mijenja i čini ono što može, poput uređenja Industrijske zone u Nemetinu u koju će se ovih dana useliti prvi ulagač sa sto zaposlenih.

- Ako Hrvatska nije u stanju stvoriti konkurentnost na nacionalnoj razini, teško je nama na istoku, koji je još uvijek u raskoraku između onoga što je dao za državu i što je dobivao. Još uvijek hvatamo taj korak za razvijenim dijelom Hrvatske - kazao je Vrkić.

Vrkić je kazao kako je kao gradonačelnik službeno na godišnjem odmoru, tijekom kojega će sudjelovati u predizbornoj kampanji.

Igor MIKULIĆ
Vrdoljak upozorio da su razvijena područja u kojima nema HDZ-a

“U najzapuštenijoj hrvatskoj regiji Slavoniji i Baranji Osijek i Osječko-baranjska županija su najrazvijeniji i to zato što tu nema HDZ-a. I najrazvijeniji krajevi Hrvatske nisu pod kapom HDZ-a, a najzaostalije županije i regije su upravo one u kojima je 25 godina na vlasti HDZ. Osijek je prošao jedan mandat stabilizacije politike. Više nismo grad slučaj”, kazao je Vrdoljak. Istaknuo je kako je Osijek s Vrkićem na čelu postao pristojniji, otvoreniji, tolerantniji grad.

Davor Bernardić

predsjednik SDP-a

Osijek nikada ne smije biti prosjek

Davor Bernardić istaknuo je kako on nije iz Osijeka, ali da je njegova majka Osječanka. Naglasio je kako je Osijek otvoreniji i uspješniji grad, “koji se otvorio europskim fondovima, suradnji s hrvatskom Vladom, poduzetnicima i investitorima”. “Drago mi je što mogu podržati Ivana Vrkića uz poruku da Osijek nikada ne smije biti prosjek”, kazao je Bernardić. Spominjući političke konkurente (HDZ, nap. a.) i promidžbeni plakat na kojem piše “Ostajem”, Bernardić je kazao kako “su se zbog njihova ostanka u proteklih 20 godina iz Hrvatske iselili mnogi ljudi”.

Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti