Novosti
PRIORITET - VIŠE DJECE U PREDŠKOLI

Kurikularna reforma u školama 2018./2019.
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić i Dijana Vican, predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, predstavili su zaključke Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

“Prioritet je povećati broj djece koja pohađaju predškolu tako da sva djeca budu u nju uključena, zatim cjeloživotno učenje, suvremena pismenost za otvaranje EU fondova. Za osnovne i srednje škole kurikularna reforma se nastavlja. Raspisan je natječaj za ekspertnu radnu skupinu, predvidjeli smo točne uvjete kako bismo za akcijski plan imali skupinu koja to može obaviti. Treba stvoriti iste uvjete za sve učenike i kompetencije za sve nastavnike. U 2017. planira se i licenciranje ravnatelja, strukovni programi..." rekla je Višnja Vican na konferenciji za novinare.

“Bile su to plodne sjednice na kojima se usuglasilo oko bitnih pitanja. Kako se ne bi gubilo vrijeme, raspisan je javni natječaj za imenovanje članova ekspertne skupine 7. travnja koji traje još dva dana. Velika je zainteresiranost za mjesto predsjednika i 12 članova za provedbu kurikularne reforme”, dodao je ministar.

"Što se tiče 9 godina škole, ono ostaje kao mjera u akcijskom planu gdje je predviđeno da će se to razmotriti kao bi se vodili trendovima EU-a. Hoće li to biti 9-godišnja obvezna škola ili obrazovanje - sada je formulacija da je to obrazovanje i treba se odrediti hoće li se ići od predškole ili će se dodavati godina", rekao je ministar Barišić.

Upitan kada će se uvesti kurikularna reforma, ministar je rekao da je za sada na akcijskom planu predviđeno da će uvesti 2018./2019. “Otvoreno je da vidimo kada će radna skupina dovršiti taj postupak i obraditi dokumente koji su pristigli u javnoj raspravi. Nastojat ćemo tijekom ove školske godine dovršiti javnu raspravu i ako kurikuli budu spremni, mogli bi već slijedeće godine početi, ali u ovom treutku ne znam točno reći”, rekao je ministar.V.T.

Možda ste propustili...