Novosti
NEPRISTUPAČNOST PROSTORA I KRŠENJE PRAVA

Samo sedam posto škola u Hrvatskoj prilagođeno učenicima s invaliditetom
Objavljeno 21. travnja, 2017.
Problem je i isključivanje djece s teškoćama u razvoju iz redovnog obrazovanja

Vezani članci

NERAZUMIJEVANJE OKOLINE

Diskriminiraju ih samo zato što su mentalno oboljeli

Čak 20 posto manje pritužbi građana u odnosu na 2015. godinu, odnosno njih ukupno 1394, primila je lani pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Međutim, taj veliki pad prouzročila je sporost vlasti i izvanredni parlamentarni izbori 2016. godine. Odnosno, od 30. svibnja do 17. listopada Hrvatska nije imala pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom budući da je krajem svibnja istekao osmogodišnji mandat Anki Slonjšak, a procedura imenovanja pravobranitelja nije dovršena prije izglasavanja nepovjerenja Vladi RH i odluke o raspuštanju Sabora.

Kako stoji u godišnjem izvješću o radu za 2016., kao i prethodnih godina, najviše pritužbi pravobraniteljici za osobe s invaliditetom bilo je u područjima socijalne zaštite, rada i zapošljavanja, mirovinskog osiguranja, pristupačnosti dobrima i uslugama, zdravstva i obrazovanja.

Ističe se kako je osobito teško kršenje prava djece s teškoćama u razvoju zbog nepostojanja sustavnog osiguravanja rane intervencije u djetinjstvu.

Pomoć udruga

“Iz gradova i općina kojima je pravobraniteljica prijašnjih godina uputila preporuku da učine sve kako bi se stvorile mogućnosti da svako dijete s teškoćama u razvoju ostvari pravo na zdravlje, inkluzivno obrazovanje i rehabilitaciju na području na kojemu živi i dalje zaprimamo pritužbe zbog nedostatne dijagnostike, nedostatka tretmana za dijete, nedostatka potrebnih stručnjaka rehabilitatora, logopeda, fizioterapeuta i dr.” stoji u izvješću.

Prema podatcima centara za socijalnu skrb u sjedištu županija, samo 40 posto djece s najtežim invaliditetom obuhvaćeno je nekim uslugama u dobi od rođenja do sedme godine života, i to pretežno uslugama koje osiguravaju udruge.

Osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju i dalje se žale na njihovo isključivanje iz redovnog obrazovanja počevši od predškolskog odgoja i obrazovanja i zapošljavanja, čime se započinje njihova cjeloživotna segregacija od ostatka društva. “Često se upis djeteta s teškoćama u razvoju u ustanovu predškolskog odgoja uvjetuje prethodnim osiguravanjem asistenta ili se navodi druga nespremnost ustanova za rad s djecom s teškoćama, što sve predstavlja povredu prava djeteta na odgoj i obrazovanje u redovnoj sredini i njihovu diskriminaciju”, ističe se u izvješću Anke Slonjšak. Najveći broj pritužbi roditelja osnovnoškolaca s teškoćama u razvoju glede obrazovanja odnosio se na podršku pomoćnika u nastavi.

Nedostatci sustava

“To odvraća pozornost s drugih nedostataka sustava osnovnoškolskog obrazovanja koji znatno otežavaju uključivanje djece s teškoćama: nedostatak edukacije nastavnog osoblja, nedostatak stručnih suradnika i stručnjaka drugih profila kao što su radnici za njegu, medicinsko osoblje, suradnici u nastavi i slično”, ističe pravobraniteljica.

Posebno se ističe podatak kako je od 2119 osnovnoškolskih objekata u Hrvatskoj samo njih 7 posto u cijelosti prilagođeno učenicima s invaliditetom, a 26 posto objekata samo djelomično.

Neprilagođenost zgrada osobama s invaliditetom problem je u cijeloj zemlji, a to se odnosi i na zdravstvene ustanove. Pravobraniteljica ističe problem nedovoljnog broja prilagođenih ginekoloških stolova, pogotovo na ruralnim područjima. U psihijatrijskim ustanovama nisu odvojeni dječja i adolescentna psihijatrija od odrasle psihijatrije, za što se zalažu i u tim ustanovama. U KBC-u Rijeka i KBC-u Osijek nema dovoljno psihijatara, a pravobraniteljica je registrirala i izrazito loše uvjete u kojima ti odjeli rade.

Dijana PAVLOVIĆ
NEPRISTUPAČNI UREDI JAVNIH TIJELA

Pravobraniteljica je lani provela anketu o pristupačnosti područnih ureda javnih tijela na koje su u najvećoj mjeri upućene osobe s invaliditetom. “Poražavajući je podatak da je iz zaprimljenih odgovora od 132 područna ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, 114 područnih ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i 110 centara za socijalnu skrb u potpunosti pristupačno njih samo 17. Još više zabrinjava činjenica da većina službi nema izrađene planove prilagođavanja prostora opravdavajući se nemanjem ovlasti i nedostatkom financijskih sredstava, unatoč zakonskoj obvezi”, ističe se u izvješću Anke Slonjšak.

STRATEGIJA IZJEDNAČAVANJA MOGUĆNOSTI ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Vlada je u četvrtak usvojila nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine, koja usklađuje sve politike na području promicanja prava osoba s invaliditetom s dostignutim standardima na globalnoj razini i trendovima kojima je cilj da osobama s invaliditetom sva područja života i djelovanja budu otvorena i pristupačna. Strategiju je izradilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ministrica Nada Murganić istaknula je kako je time osiguran nastavak u kreiranju multisektorske politike promicanja prava i izjednačavanja mogućnosti sa ciljem osiguranja većeg stupnja kvalitete života za osobe s invaliditetom. “Za razliku od prethodne, ova strategija sadrži mjerljivije pokazatelje temeljem kojih će se dobiti realniji prikaz provedbe zadanih mjera”, kaže Murganić i napominje da je za provedbu mjera i aktivnosti za ovu godinu osigurano 323,4 milijuna kuna, za iduću godinu 347,2 milijuna kuna, a za 2019. godinu 335,1 milijun kuna. U Hrvatskoj su u veljači 2016. godine, prema podacima Hrvatskog registra za osobe s invaliditetom, zabilježeni podaci za 511.194 osobe s invaliditetom, što je 11,9 posto stanovništva. U Registru su zabilježeni podaci za 35.367 djece s većim teškoćama u razvoju (6,9 posto). Na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice ministrica Murganić navela je da će se za provedbu mjera i aktivnosti, uz proračunska, koristiti sredstva koja se dobivaju iz nacionalne lutrije i europskih fondova. H

pritužbe

ISTIČE SE I NEDOSTATAK OSOBNIH ASISTENATA TE PSIHIJATARA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana