Novosti
NA LOKALNIM IZBORIMA TREĆINA SABORA

Može li uspješan načelnik ili gradonačelnik biti u isto vrijeme i vrijedan zastupnik?
Objavljeno 21. travnja, 2017.
Ako postanem župan, posvetit ću se samo tom poslu, kaže Ivan Anušić

Uoči lokalnih izbora sabornica je hrvatskim političarima omiljena arena za predizbornu kampanju, a čak ih je trećina, odnosno pedesetak od 151 zastupnika, dosad istaknulo kandidaturu za župana, gradonačelnika ili načelnika općine. Između ostalog i zbog toga će Sabor imati pauzu u trajanju od dva tjedna tijekom kampanje za lokalne izbore 21. svibnja.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je što sve općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici za vrijeme dok obnašaju dužnost ne mogu biti. Tako općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici ne mogu biti, primjerice, predsjednik RH, predsjednik i potpredsjednik Vlade, ministar, zamjenik i pomoćnik ministra, predsjednik i sudac Ustavnog suda, pravobranitelj za djecu, rektor i prorektor sveučilišta, predsjednik i član uprave trgovačkih društava koja su u većinskom državnom vlasništvu, pročelnik, službenik i namještenik u upravnim odjelima ili službama jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave, član upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ili u kojima jedinica ima većinski paket dionica ili udjela, ravnatelj i djelatnik te član upravnog vijeća ustanove ili druge neprofitne pravne osobe kojoj je jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave osnivač. Isto tako, ne mogu biti članovi predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, a župan i njegovi zamjenici ne mogu biti ni članovi predstavničkog tijela jedinice područne (regionalne) samouprave.

Gomilanje funkcija

Most nezavisnih lista još je davno najavio izmjene tog zakona kako bi onemogućio gomilanje funkcija, odnosno gradonačelnike spriječio u tom da u isto vrijeme budu i saborski zastupnici. Teško je, naime, povjerovati da se jedna osoba može u punoj snazi posvetiti poslu u Saboru i brizi o funkcioniranju svog grada i svim problemima. Međutim, od promjene zakona zasad ništa iako Mostovi kandidati na izborima najavljuju kako će, ako pobijede na lokalnim izborima u svojim gradovima, napustiti svoje mjesto u sabornici.

Među saborskim zastupnicima i sada je 25 gradonačelnika i načelnika općina. Među njima je i Boris Miletić, koji u isto vrijeme obavlja posao predsjednika IDS-a, gradonačelnika Pule i saborskog zastupnika i u tome ne vidi ništa sporno. Sve te tri funkcije u isto vrijeme obnaša i Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Samobora.

Najviše saborskih zastupnika koji su se uključili u ovogodišnje lokalne izbore je iz HDZ-a i SDP-a, a kandidirala se i polovina Mostovih, HNS-ovih te HSS-ovih zastupnika i sva trojica iz Živog zida. Među kandidatima brojni su i slavonski zastupnici. Tako se Ivan Anušić, zastupnik HDZ-a, kandidira za osječko-baranjskog župana, isto kao i SDP-ov Domagoj Hajduković. Šef kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić kandidat je za gradonačelnika Osijeka, a Tomislav Panenić ušao je u utrku za vukovarsko-srijemskog župana.

Šimić za jedan posao

Ivan Anušić danas je načelnik Općine Antunovac, vijećnik u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini, saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za veterane, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a, član Predsjedništva HDZ-a i kandidat za župana Osječko-baranjske županije.

- Ako na izborima dobijem povjerenje građana i postanem župan, posvetit ću se samo tom poslu, jer ni prema zakonu ne mogu biti istovremeno i saborski zastupnik. Dužnost župana zahtijeva puni moj angažman, posebice i zbog toga što smo zamislili raditi. Zapravo, jedva čekam izbore, jer ću se nakon njih rasteretiti dijela dužnosti - ili ću biti samo župan ili samo saborski zastupnik - kaže Anušić.

Njegov kolega iz Sabora, iz redova Mosta - Miroslav Šimić, kandidat je za osječkog gradonačelnika i on kaže kako će se, ako postane gradonačelnik, posvetiti samo tom poslu.

- U tom slučaju dat ću ostavku na dužnost saborskog zastupnika i ostale dužnosti koje uz to imam u saborskim odborima te u DSV-u - kaže Šimić. Drži kako je nemoguće kvalitetno istovremeno raditi kao saborski zastupnik i voditi grad poput Osijeka, a on svoj posao upravo želi kvalitetno obavljati.

Dijana PAVLOVIĆ/Igor MIKULIĆ
BAR JEDNA DUŽNOST ĆE TRPJETI

Dužnost župana zakonski je nespojiva s onom saborskog zastupnika. Sasvim je jasno da je i Domagoj Hajduković već kod kandidature za župana odlučio koju će dužnost odabrati u slučaju da bude u prilici birati, baš kao i Tomislav Panenić, koji nam je kazao kako će, ako postane župan, saborski mandat staviti u mirovanje. “Mislim da svatko tko želi kvalitetno obavljati svoju dužnost gradonačelnika ili načelnika općine, mora biti u toj općini ili gradu. U suprotnom neku od svojih dužnosti ili u Saboru ili u općini/gradu neće moći obavljati na potrebnoj razini. Od te dvije dužnosti bar će jedna, ako ne i obje, trpjeti”, kaže Panenić. Dodaje kako je, istina, povlastica za čelnike manjih sredina ako su u Zagrebu na izvoru informacija koje utječu na rješavanje lokalnih problema. “Vrlo je malo gradonačelnika ili načelnika koji imaju vrsne ljude za svoje zamjenike, pa na njih dok je načelnik ili gradonačelnik u Saboru prenesu veći dio odgovornosti”, kaže Panenić.

Među saborskim zastupnicima i sada je 25 gradonačelnika i načelnika općina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"KVARTOVSKI" IZBORI U OSIJEKU

HDZ nadmoćni pobjednik izbora, HNS uvjerljivo druga opcija, a SDP ostao daleko iza

2

LICE I NALIČJE PRESUDE BEĆARU KOJA JE PODIJELILA DOMAĆU JAVNOST

"Plava bluza" i bećarac otvorili
Pandorinu kutiju i pravi
rat na društvenim mrežama!

3

IZBORI ZA MJESNU SAMOUPRAVU POTVRDILI TRENDOVE

HDZ odavno nije bio jači, HNS otpuhao SDP s drugog mjesta