Novosti
LOKALNI IZBORI: DO 4. SVIBNJA ROK ZA KANDIDATURE

Kampanja traje samo dva tjedna
Objavljeno 20. travnja, 2017.

S četvrtkom je na snagu stupila Vladina odluka da se u nedjelju, 21. svibnja, održe redovni lokalni izbori, a u petak su počeli teći svi izborni rokovi. Od petka, 21. travnja, do ponoći, 4. svibnja, u 576 nadležnih izbornih povjerenstava moraju prispjeti prijedlozi kandidacijskih lista, to je, dakle, rok za kandidiranje. Povjerenstva potom imaju rok od 48 sati (do ponoći 6. svibnja) da sastave i objave sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova predstavničkih tijela te za izbor načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika. Danom objave zbirnih lista počet će izborna kampanja koja će trajati do ponoći 19. svibnja ili samo 14 dana.

Izborna šutnja, vrijeme u kojem je zabranjena promidžba, kao i objava privremenih rezultata te procjena rezultata, trajat će cijelu subotu, 20. svibnja, te u nedjelju, 21. svibnja, do 19 sati kad se zatvaraju birališta.

Od 21. travnja u prodavaonicama Narodnih novina mogu se kupiti obrasci za kandidiranje i provedbu izbora. Popis prodavaonica po gradovima s adresama dostupan je na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP). S četvrtkom, pak, raspuštena lokalna predstavnička tijela, mandati načelnika, gradonačelnika i župana ostaju dok na dužnost ne stupe novi.

Na svibanjskim izborima hrvatski će birači birati članove predstavničkih tijela - vijeća i skupština, općina, gradova i županija te općinske načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike. H

Možda ste propustili...

BORIS PILIŽOTA, ZAMJENIK GRADONAČELNIKA OSIJEKA

U fokusu je mog rada gospodarski oporavak Osijeka i njegov razvoj

VRKIĆ I VUČIĆ SUSRELI SE U BEOGRADU

Nove inicijative u traženju nestalih

POVRATAK STARIJIH NA TRŽIŠTE RADA

Po odlasku u mirovinu radi samo 10.000 umirovljenika