Novosti
KRIZA U KONCERNU

Sberbanka spremna otpisati polovinu Agrokorova duga?
Objavljeno 20. travnja, 2017.

Predsjednik uprave Sberbanke Herman Gref kazao je u četvrtak novinarima agencije Bloomberg u Moskvi da bi ta banka mogla napraviti rezervacije za 50 posto Agrokorova duga. To znači da je Sberbanka spremna otpisati čak polovinu Agrokorova duga, koji iznosi oko milijardu eura.

Agrokor je bio i tema rasprave u četvrtak u Saboru. Zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je hitno očitovanje potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić o medijskim napisima prema kojima je u pisanju “lex Agrokor” bilo navodno uključeno odvjetničko društvo povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora. “Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj”, rekao je Grbin nakon stanke koju je zatražio usred saborskog zasjedanja. Ministarstvo pravosuđa, kaže Grbin, navodno je, prema istim informacijama, bilo isključeno iz pripreme tog zakona. “Prema javno dostupnim informacijama upravo je to odvjetničko društvo povezano s cijelim poslom jer je od vladina povjerenika izabrano za pružanje pravnih savjeta i usluga koncernu”, pojašnjavao je Grbin. Ako su ti navodi točni, kaže SDP-ovac, riječ je o sukobu interesa “kojeg se ne bi postidjeli ni Sanader ni Karamarko”.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odbacilo je Grbinove tvrdnje kao neistinite i zlonamjerne. Kao što je pri predstavljanju Prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH rekla potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, na izradi Prijedloga tog zakona radili su stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i stručnjaci Ministarstva pravosuđa, priopćeno je iz tog ministarstva. “Ministarstva na izradi Zakona nisu angažirala ni domaće ni strane konzultante, već je kroz duže razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije”, stoji u priopćenju.

Kako su objavili pojedini mediji, Vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak za svoje pravne savjetnike angažirao je zagrebačko Odvjetničko društvo Šavorić i partneri. Ta ista odvjetnička kuća godinama je pružala pravne usluge ruskoj VTB banci oko odnosa s koncernom. Na upit Tportala, Boris Šavorić, glavni partner u tom odvjetničkom društvu, odgovorio je kako u tome nema ništa sporno. “Odvjetničko društvo nema konflikt interesa te posluje u skladu s primjenjivim pravilima, pa tako i u ovom slučaju”, kratko je za Tportal izjavio Šavorić.

Isto misli i Ramljak, koji je odgovorio kako mu je njegov pravni savjetnik potvrdio da u njihovu poslovanju nema sukoba interesa.

Ministri trgovine i gospodarstva Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH formirali su ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtaka iz sustava Agrokora u tim zemljama. D.Pav./H

SITUACIJA SE STABILIZIRALA

Osvrnuvši se na situaciju s Agrokorom, premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade ocijenio dobrim da se s potezima koji se tiču te kompanije stabilizirala situacija. “Mislim da izvanredni povjerenik (Ante Ramljak) dobro poduzima prve korake, snima stanje, postiže dogovore i s vjerovnicima i s dobavljačima. Radnici su primili plaće, sustav generira nove prihode, u diplomatskoj komunikaciji Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i veleposlanstava u susjednim zemljama, gdje također postoje dijelovi Agrokorove kompanije, pojasnili su susjednim državama o čemu se radi i koji je smisao i cilj izvanredne uprave. Ono što čvrsto očekujemo, bez dilema, to je poštovanje vlasništva i prava vlasništva”, izjavio je Plenković.

Možda ste propustili...