Svijet
UOČI PRVOG KRUGA U FRANCUSKOJ

Četiri kandidata s podjednakom šansom
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Nekoliko dana prije prvog kruga izbora situacija u Francuskoj je zbunjujuća. Nikada se nije dogodilo da čak četiri kandidata uoči prvoga kruga predsjedničkih izbora imaju gotovo jednake šanse. Prema anketama, Emmanuel Macron osvojio bi u prvom krugu u nedjelju 23 posto glasova, kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen 22,5 posto, kandidat desnice Francois Fillon 19,5 posto, a sve popularniji kandidat radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon 19 posto glasova.

S obzirom na to da čak 28 posto Francuza koji su sudjelovali u anketi Centra Covipof i Ioso-Sopra Steria još ne zna za koga će glasati, posve je jasno da će upravo oni biti ti koji će biti prevaga.

Kako analizira DW, uspjeh Melenchona i Le Pen pokazuje da mnogi Francuzi teže radikalnom rješenju. Čini se da im je manje važno naći praktično rješenje za njihove probleme te da je važnija snažna ideologija koja im obećava slavnu, glorificiranu budućnost. Kako inače objasniti da Le Pen i Melenchon (radikalna desnica i radikalna ljevica), u anketama zajedno imaju više od 40 posto glasova. I birači na oba kraja političke skale gotovo su isti: bivši industrijski radnici, frustrirani, koji su uvijek birali predstavnike lijevog političkog spektra, potom prešli u desni, a sada bi se ponovno mogli vratiti i birati ljevicu. Riječ je o mladim biračima koji bijesni na političare u Parizu žele samo promjenu, ali i o socijalno zapostavljenima, koji su zahvalni za svaku radikalnu političku poruku koja im obećava bolji život. Radikalna ljevica mami Francuze parolom “Francuska u pobuni”, i obećava da će napustiti EU i NATO, renacionalizirati industriju i uvesti politički i ekonomski model koji odbacuje financijski kapitalizam. Le Pen igra na kartu patriotizma. Njezin moto glasi: “Prvo Francuska”, ali njezin ekonomski program gotovo pa se ne razlikuje od programa radikalne ljevice. Imaju čak slične slogane i izborna obećanja. “Van iz EU-a i NATO-a, nacionalizirati industriju”. U izbornoj utrci u Francuskoj sudjeluje ukupno 11 predsjedničkih kandidata. Prvi krug je u nedjelju. E.S.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana