Osijek
DENTALNI ASISTENTI PONOVNO U ŠKRIPCU:

Uzalud smo se školovali! Sjedimo kod kuće jer ne možemo na stručni ispit
Objavljeno 21. travnja, 2017.
Čekanje stručnog ispita ugrožava nam egzistenciju - ljutiti su mladi ljudi

Prva je generacija dentalnih asistenata Medicinske škole Osijek ponovno u problemu. Nakon što su dugo čekali promjenu pravilnika koji im je onemogućavao stručno osposobljavanje, dočekala ih je nova pljuska - za njih nije prediviđen ni stručni ispit!?

U međuvremenu sjede kod kuće jer dentalni asistenati bez stručnog ispita ne postoje na tržištu rada, odnosno u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Nakon završetka stručnog osposobljavanja dužni smo prijaviti stručni ispit kako bismo mogli dobiti odobrenje za samostalan rad. No, već mjesecima čekamo jer nam nitko ništa ne javlja, niti nam može reći što će se točno tražiti od nas na stručnom ispitu kada je riječ o stručom dijelu. Za svako je drugo zanimanje navedeno sto se traži, jedino dentalnih asistenata nema nigdje ni na popisu! A mi, sve dok ne položimo stručni ispit i dobijemo licencu, nemamo pravo raditi u svojoj struci. Zbog toga bespomoćno sjedimo kod kuće čekajući poziv za stručni ispit dok se na naša radna mjesta zapošljavaju medicinske sestre općeg smjera. Pitamo se jesmo li se uzalud školovali četiri godine za dentalnog asistenta i ograničili se samo na jednu granu medicine? Čekanje stručnog ispita ugrožava nam egzistenciju - ljutiti su ovi mladi ljudi, siti sustava koji im baca klipove pod noge i ne dopušta im da konačno steknu sve uvjete za rad u struci!

Probleme svojih bivši učenika razumije ravnateljica osječke medicinske škole, Renata Gal.

- Obrazovanje za stjecanje strukovne kvalifikacije dentalna asistentica/asistent počelo se izvoditi školske godine 2011./2012. u četirima zdravstvenim školama u Republici Hrvatskoj prvi put kao posve novi program strukovnog obrazovanja. Upisani su učenici završili svoje četverogodišnje obrazovanje u skladu sa strukovnim kurikulumom izradbom i obranom završnog rada u školskoj godini 2014./2015. te dobili svjedodžbu o završnom radu i Europass prilog svjedodžbi na hrvatskom i engleskom jeziku. Problemi vezani uz stručno osposobljavanje i polaganje stručnog ispita vezani su uz rad nadležne strukovne komore dentalne medicine. Udruga ravnatelja zdravstvenih škola RH u više se navrata obratila Komori dentalne medicine sa zamolbom za što hitnije reguliranje statusa dentalnih asistentica/asistenata, kako bismo pružili podršku svojim bivšim učenicima. Nažalost, to je sve što škole mogu učiniti, kaže ravnateljica Gal.

Ivana SOLAR

Miroslav Sikora

Hrvatska komora dentalne medicine

KOMORA JE SVOJE OBAVILA, SAD JE SVE NA MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

Iz Hrvatske komore dentalne medicine informaciju o problemu dentalnih asistenata dočekuju u čudu. Dr. med. dent. Miroslav Sikora, predsjednik područnog sjedišta Komore, kaže kako je završetak školovanja za dentalne asistente s njihove strane u cijelosti pripremljen.

“Naše je Povjerenstvo napravilo sve kako je trebalo. Određeno je trajanje staža za dentalne asistente, literatura za stručni ispit, određeni su čak i ispitivači. Sada je sve isključivo na Ministarstvu zdravstva. Ovo mi je prvi glas da oni uopće ne organiziraju ispite, a svakako bi trebali”, kaže dr. Sikora.

Iz Ministarstva zdravstva o ovome se problemu nisu očitovali. No, prema dobro upućenim izvorima, priča se da se održavanjem prvog kruga stručnih ispita odugovlači s obzirom na to da se stručna osposobljavanja prve generacije dentalnih asistenata tek završavaju, pa im se “ne isplati” organizirati ispite pojedinačno, nego čekaju da se prijavi veća skupina ispitanika?!

očajni

IMALI SU PROBLEMA I SA STRUČNIM OSPOSOBLJAVANJEM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana