Osijek
LJEKARNE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Tradicionalni galenski pripravci proizvode se u novom laboratoriju
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Krema za djecu poznata kao “Pavlovićeva”, sirup od trputca, kapi za nos i brojni drugi pripravci koji se desetljećima nalaze u kućnim ljekarnama gotovo svakog Osječanina odnedavno se proizvode na drugoj adresi. Ljekarne Osječko-baranjske županije preselile su svoj galenski laboratorij iz retfalačkog Doma zdravlja na prostor na Trgu bana Jelačića u Donjem gradu.

Riječ je o adaptiranom vlastitom prostoru Ljekarni, u čije je uređenje uloženo 464 tisuće kuna. Laboratorij je u četvrtak obišao župan Vladimir Šišljagić.

Najsuvremenija oprema

- Nalazimo se u novoopremljenom i novoadaptiranom galenskom laboratoriju Ljekarni Osječko-baranjske županije, na 151 četvornom metru. Laboratorij sada ima najsuvremeniju opremu, kako za edukaciju, tako i za proizvodnju više od 100 galenskih pripravaka za potrebe svih svojih ljekarničkih jedinica. Inače, Ljekarne Osječko-baranjske županije od 2009. godine utrošile su i investirale 13,5 mlijuna kuna za adaptaciju i opremanje svojih ljekarničkih jedinica. Od 19 jedinica Ljekarni Osijek obnovljeno je njih 15, u tijeku je adaptacija i opremanje središnje ljekarne u Đakovu, a na mjestu gdje je nekada bio galenski laboratorij, u sklopu Doma zdravlja Retfala, sada je u tijeku adaptacija i opremanje triju ambulanti obiteljske medicine. Od prošle godine Ljekarne Osijek rade kao Ljekarne Osječko-baranjske županije, odnosno pripojene su im jedinice u Đakovu i Belom Manastiru. Pokazalo se da je spajanje bilo racionalan potez. Već sada planiramo pet milijuna kuna za investicije koje su usmjerene na ljekarne u Belom Manastiru i Đakovu - rekao je ovom prilikom Šišljagić.

Poslovanje u plusu

Darko Bajto, ravnatelj Ljekarni Osječko-baranjske županije, ovom je prilikom istaknuo kako je galenski laboratorij proteklih godina doživio procvat poslovanja.

- Prije samo sedam, osam godina laboratorij je bio gubitaš u grupaciji Ljekarni Osijek, s minusom od oko 350 tisuća kuna godišnje. Danas se može pohvaliti poslovanjem u plusu od dva milijuna kuna na godišnjoj razini, a s ponosom mogu reći da idemo i prema tri milijuna. Laboratorij i ljekarničke jedinice Ljekarne Osječko-baranjske županije nositelj su kvalitete ljekarništva u istočnoj Hrvatskoj. Naš laboratorij radi za potrebe 30 ljekarničkih jedinica, ali kod nas i učenici farmaceutskog smjera koji se školuju u Osijeku mogu odraditi svoju praksu i steći potreba stručna znanja. Investicijski smo snažni, idemo s novim ulaganjima u kadar i u edukaciju, te se na taj način nastojimo još više približiti pacijentima. Blizu smo i otvaranju savjetodavnog centra u Centralnoj ljekarni na Trgu Ante Starčevića, gdje će naši građani uvijek na raspolaganju za savjetovanje imati farmaceuta - rekao je Bajto.

Najavio je i redizajn vizualnog identiteta Ljekarni Osječko-baranjske županije čije bi sve ljekarničke jedinice, ali i svi pripravci iz galenskog laboratorija, uskoro trebali biti unificirani i prepoznatljivi. I. Solar

464

tisuća kuna uloženo je u uređenje galenskog laboratorija

100

galenskih pripravaka proizvodi se u Laboratoriju Ljekarni OBŽ-a

U Centralnoj će se ljekarni na Trgu Ante Starčevića uskoro otvoriti savjetodavni centar

Možda ste propustili...

KAKO SAČUVATI BICIKL OD LOPOVA

Kvalitetan lokot smanjuje mogućnost krađe

HUMANITARNA AKCIJA SOCIJALDEMOKRATSKOG FORUMA ŽENA GO SDP OSIJEK

Tulipani - omiljeni cvjetovi Ane Rukavine za pomoć bolesnima