Osijek
LJEKARNE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Tradicionalni galenski pripravci proizvode se u novom laboratoriju
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Krema za djecu poznata kao “Pavlovićeva”, sirup od trputca, kapi za nos i brojni drugi pripravci koji se desetljećima nalaze u kućnim ljekarnama gotovo svakog Osječanina odnedavno se proizvode na drugoj adresi. Ljekarne Osječko-baranjske županije preselile su svoj galenski laboratorij iz retfalačkog Doma zdravlja na prostor na Trgu bana Jelačića u Donjem gradu.

Riječ je o adaptiranom vlastitom prostoru Ljekarni, u čije je uređenje uloženo 464 tisuće kuna. Laboratorij je u četvrtak obišao župan Vladimir Šišljagić.

Najsuvremenija oprema

- Nalazimo se u novoopremljenom i novoadaptiranom galenskom laboratoriju Ljekarni Osječko-baranjske županije, na 151 četvornom metru. Laboratorij sada ima najsuvremeniju opremu, kako za edukaciju, tako i za proizvodnju više od 100 galenskih pripravaka za potrebe svih svojih ljekarničkih jedinica. Inače, Ljekarne Osječko-baranjske županije od 2009. godine utrošile su i investirale 13,5 mlijuna kuna za adaptaciju i opremanje svojih ljekarničkih jedinica. Od 19 jedinica Ljekarni Osijek obnovljeno je njih 15, u tijeku je adaptacija i opremanje središnje ljekarne u Đakovu, a na mjestu gdje je nekada bio galenski laboratorij, u sklopu Doma zdravlja Retfala, sada je u tijeku adaptacija i opremanje triju ambulanti obiteljske medicine. Od prošle godine Ljekarne Osijek rade kao Ljekarne Osječko-baranjske županije, odnosno pripojene su im jedinice u Đakovu i Belom Manastiru. Pokazalo se da je spajanje bilo racionalan potez. Već sada planiramo pet milijuna kuna za investicije koje su usmjerene na ljekarne u Belom Manastiru i Đakovu - rekao je ovom prilikom Šišljagić.

Poslovanje u plusu

Darko Bajto, ravnatelj Ljekarni Osječko-baranjske županije, ovom je prilikom istaknuo kako je galenski laboratorij proteklih godina doživio procvat poslovanja.

- Prije samo sedam, osam godina laboratorij je bio gubitaš u grupaciji Ljekarni Osijek, s minusom od oko 350 tisuća kuna godišnje. Danas se može pohvaliti poslovanjem u plusu od dva milijuna kuna na godišnjoj razini, a s ponosom mogu reći da idemo i prema tri milijuna. Laboratorij i ljekarničke jedinice Ljekarne Osječko-baranjske županije nositelj su kvalitete ljekarništva u istočnoj Hrvatskoj. Naš laboratorij radi za potrebe 30 ljekarničkih jedinica, ali kod nas i učenici farmaceutskog smjera koji se školuju u Osijeku mogu odraditi svoju praksu i steći potreba stručna znanja. Investicijski smo snažni, idemo s novim ulaganjima u kadar i u edukaciju, te se na taj način nastojimo još više približiti pacijentima. Blizu smo i otvaranju savjetodavnog centra u Centralnoj ljekarni na Trgu Ante Starčevića, gdje će naši građani uvijek na raspolaganju za savjetovanje imati farmaceuta - rekao je Bajto.

Najavio je i redizajn vizualnog identiteta Ljekarni Osječko-baranjske županije čije bi sve ljekarničke jedinice, ali i svi pripravci iz galenskog laboratorija, uskoro trebali biti unificirani i prepoznatljivi. I. Solar

464

tisuća kuna uloženo je u uređenje galenskog laboratorija

100

galenskih pripravaka proizvodi se u Laboratoriju Ljekarni OBŽ-a

U Centralnoj će se ljekarni na Trgu Ante Starčevića uskoro otvoriti savjetodavni centar

Možda ste propustili...

FINANCIJSKA POTPORA GRADA

Manjinama 270 tisuća kuna

SKRAĆENI ROKOVI U KORIST STRANAKA

Do građevinske dozvole za 14 dana

Najčitanije iz rubrike
oglas