Osijek
I OSIJEK IMA SVOJU USPRAVNICU

Partnerstvo s XIII. okrugom Budimpešte jedan je od aduta gradske diplomacije
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Svaka čast Republici Hrvatskoj i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, ali i Grad Osijek ima svoju uspravnicu! To je partnerska suradnja s XIII. okrugom grada Budimpešte koja službeno traje od 2001. godine, kada je potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu.

Nije mala stvar činjenica da Osijek ima izravni kontakt s jednim od kutaka mađarskog glavnog grada. To je istodobno i čast i privilegij. Također i velika prilika da mali Osijek ponešto nauči od velike Budimpešte, a možda nekim svojim iskustvom obogati i naše mađarske partnere.

Kramarić i Demszky

Suvremeni je koncept “blizanačkih”, “sestrinskih”, “partnerskih” i “pobratimskih” gradova nastao poslije Drugog svjetskog rata kako bi potaknuo prijateljstvo i razumijevanje između različitih naroda i kultura, pomogao poslijeratnoj pomirbi te ohrabrio međusobnu trgovinu i turizam. U tu se priču Osijek uključio još 1973. uspostavljanjem službenih prijateljskih odnosa s Pečuhom. U posljednjih dva i pol desetljeća Osijek je sklopio slična partnerstva s Pforzheimom, Mariborom, Tuzlom, Ploiestijem, Lausanneom, Nitrom, Budimpeštom - 13. okrugom, Prizrenom, Suboticom, Vicenzom i Elbasanom.

Kako nam je rekao osječki gradonačelnik iz tog vremena, Zlatko Kramarić, a danas generalni konzul u Banjaluci, do suradnje je došlo još krajem devedesetih. Ideja o povezivanju dvaju gradova rodila se u Strasbourgu, gdje su se pod okriljem Vijeća Europe gradonačelnici dvaju gradova, inače obojica liberali, Zlatko Kramarić i Gábor Demszky, susreli i sprijateljili. Kramarićeva je vizija bila prepoznavanje Osijeka kao srednjoeuropskog grada i odmak od “jugoregije”. Osim Budimpešte, u planu je bila uspostava partnerskih odnosa i s Bolzanom u Italiji, Českim Budejovicama, rodnim mjestom glasovitog piva Budweiser, te poljskim gradom Kielceom. Trebala je to biti istinska uspravnica koja je poput predsjedničine inicijative i koridora 5C trebala partnerskim vezama spojiti zemlje od Jadrana do Baltika.

Proširiti suradnju!

Prema Kramarićevim riječima, upravo je Demszkyjeva ideja bila da se partnerski povežu upravo budimpeštanski XIII. okrug i grad Osijek. Već 1998. na zgradi koja je nekada pripadala grofici Paulini Hermann, poznatijoj kao Mačkamama, Grad Budimpešta postavio je spomen-ploču kao znak zahvalnosti za prihvat izbjeglica iz Mađarske 1956. Godinu dana poslije pismo namjere o suradnji Grada Osijeka i budimpeštanskog XIII. okruga potpisali su Zlatko Kramarić i Jozsef Toth, prvi čovjek XIII. okruga, koji je opstao na istoj dužnosti sve do danas.

Dva su grada (Budimpešta predstavljena svojim XIII. okrugom) tijekom proteklih 16 godina partnerstva ostvarila suradnju na obrazovnom, kulturnom, ekološkom i športskom polju. U osječkom se Blok-centru i danas nalazi drveno dječje igralište, dar budimpeštanskog XIII. okruga. Ipak, naše je mišljenje da je ta suradnja kao i s mnogim drugim gradovima prijateljima isuviše formalna i kurtoazna. Teško da bi slanje likovnog izaslanstva osječkih slikara amatera iz udruge Likar, što se dogodilo 2000., mogao biti optimum onoga što Osijek može pružiti Budimpešti, a isto vrijedi i u suprotnom smjeru. Suradnja s tako važnim partnerima nipošto ne smije biti amaterska. Budimpešta je europski velegrad i od nje bi Osijek puno toga mogao naučiti o tome kako se upravlja gradskim resursima i podiže kvaliteta urbanog življenja.

Draško CELING
VIZUALNA SLIČNOST DVAJU GRADOVA

Naši su nas sugovornici upozorili kako je osnovni motiv uspostavljanja ove suradnje bio podjednak broj stanovnika i vizualna sličnost. Budimpeštanski ćete XIII. okrug najlakše prepoznati na zemljovidu ili uživo kada uperite pogled na onaj dio peštanske obale Dunava koji se nalazi između Margeretinog mosta (Margit híd) i Novopeštanskog željezničkog mosta (Újpesti vasúti híd). Dvije su najvažnije četvrti Angyalföld i Újlipótváros. Iako se u tom dijelu Budimpešte uglavnom spava i provodi slobodno vrijeme, svakako vrijedi istaknuti kazalište Vígszínház. Među turističke se adute ubrajaju i neoromanička crkva sv. Margarete Ugarske te neogotički samostan karmelićanki, čiji crkveni toranj jako podsjeća na osječku konkatedralu svetih Petra i Pavla. Još jedna moguća podudarnost s jednim od zaštitnih znakova Osijeka je i neogotička crkva sv. Ladislava na Béke téru. Možda su upravo te sličnosti u sakralnoj arhitekturi ponukale liberala (sic!) Gábora Demszkyja da Osijek sprijatelji s XIII. okrugom. U neposrednoj je blizini i Margaretin otok (Margitsziget) na Dunavu, jedno od najpoznatijih turističkih odredišta Budimpešte, čija je priroda pod UNESCO-ovom zaštitom.

MARGARETA UGARSKA I ČEPELJSKI HRVATI

Ono što odmah upada u oči jest hrvatski grb na heraldičkom znamenju budimpeštanskog XIII. okruga kojim dominira hrvatska šahovnica koja počinje prvim bijelim (točnije srebrnim) poljem. U potrazi za objašnjenjem pitali smo mađarskog povjesničara Dinka Šokčevića, koji nam je rekao ono što smo i sami pretpostavljali. Naime, u vrijeme provale Tatara ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. sklonio se nakratko u hrvatskom gradu Klisu. U strahu od Tatara, koji su ga progonili, vladar i njegova trudna supruga zavjetovali su se Gospi da će svoje dijete dati u samostan ako im ona pomogne da sačuvaju svoje živote. Mala Margareta (Margit) rođena je u hrvatskom Klisu. Nakon povratka u Budim Bela IV. ispunio je obećanje i četverogodišnju kćer dao u samostan te poslije na dunavskom otoku, danas Margitsziget, dao podići dominikanski samostan. Inače, posljednji Hrvati koji su još u predtursko doba napučili današnji budimpeštanski dunavski otok Čepelj (Csepel-sziget) i ondje živjeli u nekoliko sela, izumrli su 1988., kada su na onaj svijet otišli posljednji govornici hrvatskoga.

Možda ste propustili...

SEZONCI OPET POPRAVILI STATISTIKU HZZ-a

Uoči ljeta 16 % manje nezaposlenih nego lani

KLUBOVI I SPORTSKE UDRUGE KOD ŽUPANA

Odobreno 42 zahtjeva za uređenje igrališta

Najčitanije iz rubrike
oglas