Regija
PROZVAO HRVATSKE ŠUME:

Marko Spajić: Nas zakidaju,
a izvoze trupce u Srbiju i BiH
Objavljeno 21. travnja, 2017.
Hrvatske šume, pak, tvrde da su neki proizvođači dobivali sirovinu po povlaštenoj cijeni, pa ju skupo preprodavali van

ĐAKOVO - Marko Spajić, suvlasnik đakovačkog drvoprerađivača Blaža obrt, koji je nedavno s 1,2 milijuna eura vlastitih sredstava počeo probnu proizvodnju finalnih proizvoda od drveta među kojima i građevinskih oplata koje je RH dosad stopostotno uvozila, optužio je jučer Hrvatske šume i Ministarstvo poljoprivrede da ju, kao dio domaće drvoprerađivačke, finalne proizvodnje, unatoč, kako kaže, generalnom ugovoru, ostavljaju bez sirovine, a trupce istovremeno izvoze u Srbiju i BiH.

Spajić je izrekao ono što tišti i druge u ovoj proizvodnji, finaliste za koje kaže da je među njima, zbog izostanka sirovina, ovih dana na djelu opći bunt, a da bi najcrnji scenarij moglo biti zatvaranje pogona i otpuštanje radnika. Odnos Šuma i Ministarstva kroz dodjelu sirovine prerađivačima, finalistima, prokomentirao je i ocjenama o pogodovanju povlaštenima, jake lobije, izvozne, na štetu domaće proizvodnje

U Spajićevim pogonima, u prostoru ex Posavine, trenutačno je sirovine za još 30-ak dana, koju su, kaže, skupljali u prošle dvije godine (i) iz otpada što se javlja u redovitoj proizvodnji, no kada se to istopi, a ne isporuče li Šume sirovinu, bit će prisiljen, najavljuje, u jednom danu svečano otvoriti i – zatvoriti novu proizvodnju! U tom slučaju novi pogon ne bi ni dostigao željenu brojku od 100 zaposlenih, već bi otkaze morao podijeliti za zasad zaposlena 24 radnika.

“Novi Agrokori”

- Mi imamo jedan generalni ugovor sa Šumama i Ministarstvom u kojem je zaključeno da će Šume prioritetno opskrbiti količinama finalne proizvođače, što je i bio jedan od naših motiva za podizanje ove tvornice, no Šume, tj. Ministarstvo, trenutno prešutno ne ispunjavaju svoju obvezu, ne dodjeljuju ugovore finalistima i ne žele odobriti nove količine - kaže Spajić, uz ocjenu da je na djelu igra lobija “koje ne zanima hrvatska drvna industrija i proizvodnja”.

- Postoje povlašteni i polako stvaramo nove Agrokore! Nismo dobili odgovor na naše zahtjeve da nam se osigura sirovina za ovu tvornicu; godišnje nam treba oko 15.000 m3 da bismo imali punu uposlenost. A Šume su samo u prvih 100 dana ove godine prodale u Srbiju i BiH 9000 m3. Uzmemo li da su u prvom kvartalu prodale 7000 m3, proizlazi da će u 2017. prodati u Srbiju i BiH oko 28.000 m3. Očito je Hrvatskoj važnije da radi netko u Srbiji nego da radi netko u Đakovu i zarađuje plaću i za mnoge obitelji - proziva Spajić i nastavlja s brojkama i usporedbama računica.

- Prodaju li Šume te trupce u Srbiju, naplatit će ih u sedam dana i ostvariti dobit od oko 10 kn/m3, a ako meni – naplatit će ih za 60 ili 90 dana, što je njima nebitno jer su im računi apsolutno puni! Međutim, ja ću ostvariti dodatnu dobit od otprilike 3000 kuna po kubiku, što će biti utrošeno za plaće radnika, doprinose, poreze i druge troškove tvrtke. No važnije je da netko zaradi 10 kuna nego ovo društvo 3000 kuna - brani Spajić svoju teoriju o interesima pojedinaca ispred cijelog sustava.

“Dvojica na 10 posto”

Proziva da samo dva kupca raspolažu s više od 10 posto ukupne drvne mase u RH!

– Ta dva kupca, a koji se bave samo osnovnom preradom, na kubik trupaca ugrade otprilike jedan sat rada, i to izvoze, a mi u ovoj proizvodnji za jedan kubik trebamo ugraditi 40 sati rada, i to naplatimo. Unatoč tome, dva najjača kupca Šuma upravo su oni koji ugrade sat rada i dobivaju 500 - 1000 kubičnih metara trupaca po uposlenom čovjeku i tako raspolažu s više od 10 posto ukupne drvne mase u nas! Čak im je predloženo i povećanje ugovora! - ističe Spajić. Dodaje kako je drvoprerađivačima u Osječko-baranjskoj županiji ovoga trenutka dodijeljeno manje od trećine ukupne drvne mase koja se siječe na tom prostoru.

Suzana ŽUPAN

HRVATSKE ŠUME

Manje količine za sječu, stop preprodaji trupaca

 

“Plan proizvodnje HŠ-a za 2017., tj. količina sirovine koja se smije posjeći, a namijenjena je za preradu u drvnoj industriji, iznosi 2.261.824 m3, dok su dosad iskazani zahtjevi postojećih i novih kupaca za više od 2,89 milijuna m3. Ex Uprava Šuma kod određenog broja kupaca u proteklom je razdoblju tolerirala odstupanja u prijavljenim razredima finalizacije, a pojedinima nije isporučila ugovorene količine pa je preneseni dug iz 2016. po sklopljenim ugovorima, a neisporučenim količinama danas 119.129 m3. Postojeći kupci traže dodatne količine od 321.042 m3, a novi još 206.544 m3. S obzirom na sve, potražnja drvoprerađivača za trupcima u 2017. veća je za čak 636.604 m3 u odnosu na količinu koja se na temelju šumskogospodarske osnove 2017. smije posjeći pa je nužno smanjivanje količina po pojedinim ugovorima, uz izričito poštovanje razreda završenosti proizvoda i stvarnih potreba kupaca”, stav je HŠ - Ministarstva poljoprivrede.

Najavljuju kraj dosadašnjoj praksi kojom se, ocjenjuju, trupce ovdje jeftino kupovalo i skupo preprodavalo van, da je drvna sirovina podcijenjena 30 - 70 posto. Zbog niske cijene trupaca, ali i jeftine radne snage, hrvatski drvoprerađivači postali su meta stranog kapitala. Mnoge inokompanije ciljano dolaze u RH i preuzimaju lokalne tvrtke jer kroz taj model dolaze do jeftine, a vrhunske sirovine. No, činjenica je i da pojedini domaći drvoprerađivači sirovinu koju su dobili po povlaštenoj cijeni ne prerade u visokodohodovne proizvode nego trupce/daske preprodaju u izvozu po znatno višim cijenama”, stav je Ministarstva. U tijeku je nadzor tvrtki. “Finalisti za koje se utvrdi da su preprodavali sirovinu ostat će bez nje, a dobit će ju tvrtke koje nemaju dovoljne količine”, ističu u Ministarstvu. S.Ž.

Bez sirovine nemoguće je doći do planiranih 100 radnika - otkaz bi dobila i postojeća 24

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike