Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Imovina građana uložena u investicijske fondove lani je narasla više od 20 posto
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Tržište kapitala jedan je od osnovnih stupova osobne štednje koji u Hrvatskoj još nije dovoljno zastupljen, dok primjerice u SAD-u više od 40 % kućanstava ima dio osobne financijske imovine uložen na tržište kapitala, bilo izravno ili neizravno kroz instrumente kao što su investicijski fondovi.

Predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK-u Hrvoje Krstulović kaže da je trend ulaganja građana u investicijske fondove tijekom 2016. godine vrlo pozitivan, kako prema broju građana (više od pet posto građana RH ulaže u fondove), tako i prema imovini koju imaju u fondovima, više od osam milijardi kuna na kraju 2016. godine.

“Izuzetna reguliranost te transparentnost poslovanja i upravljanja tim fondovima, redoviti izvještaji s cjelokupnim informacijama prije i poslije kupnje udjela te sama detaljna dokumentacija fondova nude građanima dodatnu zaštitu i sigurnost. Samo ulaganje na tržištima kapitala nije bez rizika, ali zato pravilna raspodjela ukupnih osobnih financijskih sredstava po klasama imovine od depozita do novčanih, obvezničkih, mješovitih i dioničkih fondova nudi razumno upravljanje tim rizicima”, rekao je Krstulović.

U Hrvatskoj, kako navode iz HGK, postoji cijela paleta otvorenih investicijskih fondova (trenutačno više od 90 UCITS fondova) koji zadovoljavaju široki spektar potreba građana za ulaganjem i štednjom, odnosno imaju različite investicijske ciljeve i strategije. Osim navedenih, postoji i više od 30 AIF fondova namijenjenih profesionalnim ulagateljima s posebnim ciljevima i rokovima ulaganja.

“Tijekom 2016. godine više od deset tisuća građana počelo je ulagati i štedjeti u investicijskim fondovima te njihov ukupni broj na kraju prošle godine iznosi više od 200 tisuća. Također, imovina građana uložena u investicijske fondove lani je narasla više od 20 posto. Ukupna imovina svih investicijskih fondova u RH na kraju 2016. godine iznosila je 21,5 milijardi kuna (rast od 28,5 %), od čega u UCITS fondovima 18,5 milijardi (rast od 33 %), a u AIF tri milijarde (rast od 5,5 %).” naveli su iz HGK.

Zdenka RUPČIĆ

Hrvoje Krstulović

iz Hrvatske gospodarske komore

Ulaganja nose rizik

Samo ulaganje na tržištima kapitala nije bez rizika, ali zato pravilna raspodjela ukupnih osobnih financijskih sredstava po klasama imovine od depozita do novčanih, obvezničkih, mješovitih i dioničkih fondova nudi razumno upravljanje tim rizicima

10

tisuća građana tijekom 2016. godine počelo je ulagati i štedjeti u investicijskim fondovima u RH

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OCJENJIVANJE KAKVOĆE KULENA U ŽK-U OSIJEK

Među 58 uzoraka kulena izabrali su šampiona

2

HRVATSKA NARODNA BANKA

Kuna je oslabila prema euru

3

PRVI NATJEČAJ ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Farmerima za proizvodnju energije 200 milijuna kuna