Tehno
UREDSKI GOLIJAT

Test: Epson L1455
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Tržište pisača često je uzburkano novim modelima, bilo onim povoljnim, bilo onim skupima. Uzburkano je i novim mogućnostima ispisa, kao i sve većim mogućnostima pisača. Međutim, korisnike više no išta od navedenog zanima cijena ispisa, a onda je prije nekoliko godina nastupio pravi cunami koji je napravio Epson sa svojim Ink Tank pisačima, odnosno pisačima koji umjesto potrošnih patrona i tonera koriste ekološki prihvatljivije spremnike s bojom.

Rješenja koja smo prije Epsonovih pisača mogli viđati samo u profesionalnim studijima, doslovno preko noći postalo je dostupno svakoj kući. Od ulaznih modela pa do onih srednjih, konačno smo sada dočekali i najmoćnijeg predstavnika. Iza oznake L1455 krije se model koji će spremno odraditi sve potrebe i zadatke. Model Epson L1455 namijenjen je onima najzahtjevnijima i onima koji ne pristaju na nikakav kompromis.

Mrcina i pol

Bitna razlika između svih do sada viđenih Epsonovih Ink Tank pisača i modela Epson L1455 je u njegovim mogućnostima, ali i u veličini. Svojim dimenzijama Epson L1455 otkriva kako je riječ o nečemu profesionalnom, o nečemu s velikim mogućnostima i nečemu, najbolje rečeno – moćnom. Zaista je impresivan dojam koji na početku ostavlja Epson L1455. Pisačem dominira veliki uvlakač dokumenata koji može primiti do 35 listova te ih automatski kopirati ili skenirati. Potom tu je i skener koji svojom površinom otkriva mogućnost skeniranja i naravno kopiranja dokumenata do dimenzije A3+. Spuštajući pogled na niže dolazimo do kontrolne ploče na kojoj iskače veliki zaslon osjetljiv na dodir. Nakon spartanskih modela koji nisu imali nikakav, ili tek sićušan zaslon, ovaj k tomu još i osjetljiv na dodir, ovo je poput presjedanja iz kočije u avion.

Rukovanje pisačem uglavnom ćemo provoditi kroz izbornike na zaslonu, a oni kako su lokalizirani na hrvatski bit će jednostavni, pregledni i ono najvažnije – intuitivni. Desno od zaslona su kontrole za faks te tipke za provedu kopiranja. Ispod kontrolne poče nalazi se izlazna ladica koja može primiti veliki broj dokumenata (125 listova), a može se razvući toliko da primi i A3+ format papira. Ispod izlazne ladice nalaze se ulazne, a one pak svaka nude po 250 listova kapaciteta. Na prednjoj strani još su utori za USB memoriju te brojne memorijske kartice s kojim možemo direktno izvršiti ispis. Na stražnjoj stani nudi se i treća ladica koja pak prima po jedan list, no nju ćemo ionako koristiti prema potrebi (primjerice za nekakav poseban ispis i sl.). Na stražnjoj strani još je priključak za napajanje te ulaz za telefonsku liniju (faks) i LAN priključak. Desni bok krije fiksno postavljenje spremnike za boju, a oni, osim što se jednostavno pune zahvaljujući širokim otvorima, nude i veliki kapacitet (crna boja čak 140 ml boje, dok kolor za svaku od tri boje nudi 70 ml kapaciteta). Ispisne mogućnosti su fascinantne – čak 10.500 stranica crno-bijelih dokumenata, odnosno isto toliko onih u boji! S obzirom na nisku cijenu boje koja se lako nadolijeva, cijena ispisa uvjerljivo je najniža na tržištu. Tako ovisno o kalkulaciji cijena ispisa iznosi svega nekoliko lipa!

Bogate mogućnosti

Epson L1455 nudi sve ono što jednom uredu, manjem ili većem, možda i nekom naprednom kućnom korisniku može zatrebati. Ispis na dokumente do A3+ formata, brzinu ispisa od 32 stranice u minuti crno-bijele, ili 20 stranica u minuti u koloru (A4 format). Osim za dokumente Epson L1455 spreman je i za ispis svih drugih materijala, a može primiti i izuzetno čvrst papir s gramažom do 250 grama po m2. Kvaliteta ispisa je fantastična zahvaljujući razlučivosti ispisa od 4800 x 1200 dpi, pa tako L1455 može poslužiti i za ispis fotografija. Automatski dvostruki ispis također je tu. Potom je tu i skeniranje do formata A3+ s rezolucijom od 1200 dpi x 2400 dpi. Potom tu je i faks s ugrađenom memorijom. Ako se pitate kako ove mogućnosti iskoristiti na računalu, Epson L1455 povezat će se pomoću bežične mreže, ili pak žično putem LAN-a. Sve mogućnosti koje pisač nudi kao samostalan uređaj jednostavno je koristiti i uz računalo. Osim računala tu je i ispis s drugih uređaja, poput pametnih telefona. Mogućnosti, jednostavno korištenje, pouzdanost i cijena ispisa – sve je na strani ovog multifunkcijsko uređaja. Imajući sve navedeno na umu, cijena od gotovo 7000 kuna čini se povoljnom, posebice ako uzmemo u obzir nisku cijenu ispisa. Svi oni koji ispisuju mnogo, brzo će opravdati uloženo. Stoga, Epson L1455 dobiva našu preporuku!

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

LOGITECH MK540 ADVANCED COMBO

Kombinacija stvorena da traje

TEST: GIGASET ELEMENTS

Pametan i siguran dom

Najčitanije iz rubrike