TvObzor
BIOGRAFSKA AVANTURA “IZGUBLJENI GRAD Z”

Nevjerojatna priča o potrazi za El Doradom
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Britanski arheolog Percy Fawcett 1925. godine krenuo je u istraživanje amazonske prašume kako bi pronašao drevnu civilizaciju i pronašao jedno od najvažnijih otkrića ikada. Europljani su stoljećima vjerovali da džungla krije kraljevstvo El Dorada. Istraživači su najčešće umirali od gladi i bolesti ili su ih ubili Indijanci i tako ostavili čovječanstvo u uvjerenju da je Amazona stvarno nenaseljena. No Fawcett se godinama pripremao za taj put. Grad "Z", navodni El Dorado, opsesija je mnogih istraživača, arheologa, pustolova. No, svaka ekspedicija koja ga je pokušala pronaći okončala je katastrofom. Istraživači su najčešće umirali od gladi i bolesti ili su ih ubili Indijanci. Neki su, pak, poput Lopea de Aguirrea, poludjeli ili pribjegli kanibalizmu. Unatoč tomu, ekspedicije su nastavile tragati još puna tri stoljeća, sve dok nakon brojnih smrti većina arheologa nije zaključila da El Dorado nije ništa više doli tlapnja.

Temeljeno na knjizi novinara Davida Granna i nevjerojatnoj istinitoj priči o pukovniku Percyju Fawcettu, koji se početkom 20. stoljeća uputio u Amazoniju u potrazi za nestalim gradom “Z” u kojem, tvrde, obitava visokorazvijen narod.

Film “Izgubljeni grad Z”režirao je James Gray koji je debitirao filmom “Mala Odesa” (1994,) kada je imao samo 24 godine. Krimić u kojem su glumili Tim Roth, Edward Furlong i Vanessa Redgrave oduševio je kritiku te je na filmskom festivalu u Veneciji osvojio Srebrnog lava. Njegov drugi dugometražni uradak “U ime pravde”' (2000.), s Markom Wahlbergom, Joaquinom Phoenixom, Faye Dunaway, Ellen Burstyn, Charlize Theron i Jamesom Caanom, uvršten je u službeni program festivala u Cannesu. Uslijedila su “Braća po krvi” (2007.), film u kojemu su glavne uloge iznova tumačili Joaquin Phoenix i Mark Wahlberg. Melodrama "Ljubavnici" (2008.) bila je remake filma “Bijele noći” Luchina Viscontija, a koji je adaptacija istoimene novele F. M. Dostojevskoga. Prije četiri godine snimio je “Imigranticu”, dramu o mladoj Poljakinji koja je 1921. imigrirala u Sjedinjene Države, s Marion Cotillard u glavnoj ulozi

Glavne uloge u filmu tumače Charlie Hunnam (kojega pamtimo po ulozi u serijalu “Sinovi anarhije”) koji glumi Percyja Fawcetta, zatim Robert Pattison (Sumrak, Cosmopolis, Karta do zvijezda) kao Henry Costin, Sienna Miller (Snajperist, Zakon noći, Foxcatcher) kao supruga Nina Fawcett te Tom Holland (Spiderman, Dobra godina) koji glumi sina Jacka Fawcetta.

Snimatelj filma je slavni Darius Khondji, glazbu je skladao Christopher Spelman, a producenti filma su Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Anthony Katagas, James Gray i Dale Armin Johnson. (N.K.)

Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

Najčitanije iz rubrike