TvObzor
KONCERTNA IZVEDBA ALBUMA “A LOVE SUPREME” U ZAGREBU

Hommage Coltraneu
Objavljeno 21. travnja, 2017.

John Coltrane (1926. – 1967.) razmjerno je kratko živio, no iza sebe ima veliku ostavštinu, u prvom redu u svojoj filozofiji jazza, načinu na koji je svirao i improvizirao, i naposljetku kako je živio tu glazbu. Ne treba zaboraviti ni brojne kompozicije koje je napisao, eksperimentiranje s modalnim jazzom i obuzetost free jazzom te zanimanje za indijsku glazbu, kao i veliki broj albuma koji je uspio snimiti prije svoje prerane smrti.

U povodu 90. obljetnice njegove smrti zgotovljen je dokumentarac posvećen velikom američkom glazbeniku pod naslovom “Chasing Trane: The John Coltrane Documentary”, u režiji Johna Scheinfelda, koji se proslavio svojim ranijim uratkom “The U.S. vs. John Lennon”. U ovom dokumentarcu pojavljuju se sa svojim sjećanjima ili komentarima njegovi kolege Sonny Rollins, Wynton Marsalis, Jimmy Heath i Carlos Santana, ljevičarski filozof Cornel West te nekadašnji glazbeni kritičar u The New York Timesu i autor knjige o Coltraneu Ben Ratliff, te netko koga bi najmanje očekivali, bivši američki predsjednik Bill Clinton, za koga je kružila fama da je u stanci između dva druženja s seksi pripravnicom Monicom Lewinsky navodno sviruckao saksofon. Osim Coltraneovih nastupa u dokumentarcu se mogu vidjeti i razgovori s članovima obitelji, kao i njegove vlastite riječi koje čita glumac Denzel Washington. Njemački glazbeni kritičar koji tekstove objavljuje u Frankfurter Allgemeine Zeitungu i jedan od organizatora Deutsche Jazzfestivala Peter Klemper, objavio je u povodu 50. obljetnice smrti velikog glazbenika knjigu “John Coltrane, Biografie”. Zanimljivo, diskografske su kuće iscrpile svoje mogućnost i motivaciju, tako da u povodu ove dvije obljetnice (prošle godine godišnjica rođenja, a ove obljetnica smrti), nije bilo nikakvih posebnih izdanja Coltraneovih albuma, zaboravljenih koncertnih snimki i slično, ako izuzmemo prošlogodišnje obljavljivanje box seta “John Coltrane: The Atlantic Years - In Mono”, koji je više namijenjen audiofilima nego diskofilima.

Prošle godine pisali smo o koncertu održanom u atriju Etnološkog muzeja u Splitu koji se nalazi unutar zidina Dioklecijanove palače nedaleko od Peristila, gdje je održana koncertna izvedba jednog od najvažnijih albuma iz Coltraneove diskografije “A Love Supreme2. U skučenom prostoru pred dvjesto do tristo ljudi svirali su Saša Nestorović (tenorski saksofon) i njegov zagrebačko- splitsko- gradački kvartet u kojem su još glazbovali Hrvoje Galler (glasovir), Darko Stanojkovski Grappone (bubnjevi) i Ivar Roban Križić (kontrabas). Kako je bilo objavljeno, koncert je održan u povodu 90. obljetnice rođenja Johna Coltranea. Zagrebačka repriza toga koncerta dogodila se u četvrtrak, u Kulturnom centru Travno, s iznimkom što je umjesto Ivara Robana Križića kontrabas svirao Zvonimir Šestak.

Obljetničarskom raspoloženju priključio se i talijanski časopis Musica Jazza koji u svome izdanju od lipnja prošle godine objavio kompilaciju “Around The World”, s osam Coltraneovih skladbi nazvanih po nekom od toponima (“Bahia”, “Africa”, “Liberia”, “India”, “Dahomey Dance”...). Neobičnom logikom plasiranja remitende na hrvatsko tržište s tolikim zakašnjenjem, taj CD možemo pronaći ovih dana i na osječkim kioscima. Za nekoga kome je Coltrane još uvijek nepoznanica i to izdanje može biti pristojan uvod u čudesan svijet njegove glazbe.

Draško CELING
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”