TvObzor
DVANAESTO IZDANJE INMUSICA U ZAGREBU

Glavne zvijezde Kings of Leon i Arcade Fire
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Ovogodišnje dvanaesto izdanje INmusic festivala koje će se održati od 19. do 21. lipnja 2017. na Otoku hrvatske mladeži zagrebačkog jezera Jarun donosi uistinu iznimno kvalitetan glazbeni program. Festival će se ove godine održati uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja na festivalu omogućava beskontaktno plaćanje. Najveći aduti ovogodišnjeg INmusic festivala svakako su glazbena imena poput Kings of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Kasabian kao headlineri, a osim njih do sada su potvrđeni nastupi nekih od od najatraktivnijih svjetskih imena autorske glazbe: Michael Kiwanuka, Flogging Molly, Darko Rundek, Slaves, Repetitor, Booka Shade, The Strange, Kel Assouf, Public Service Broadcasting, Th’ Legendary Shack Shakers i mnogi drugi.

Povratak nakon šest godina

Još u studenome prošle godine najavljeni su prvi headlineri festivala i to nitko drugi nego spektakularni Arcade Fire. Ovu kanadsku indie rock-šestorku povezali su unikatni talenti iz kojih proizlazi osebujan zvuk, sinergija tekstova pjesama i glazbe te eksperimentiranje s bossa novom, elektronikom, punkom, popom, rockom i mnogim drugim glazbenim žanrovima. Vrlo širok spektar glazbenih instrumenta od ksilofona, francuskog roga, viole, do harfe, mandoline, čine njihovu glazbu briljantnom, katarzičnom, romantičnom i toplom, ali često i melankoličnom. Iza benda Arcade Fire stoje četiri hvaljena studijska albuma koje prati poduži popis osvojenih prestižnih nagrada i glazbenih postignuća. O njihovim uspjesima dovoljno govori činjenica da je bend 48 sati nakon osvajanja Grammyja za najbolji album 2011. godine osvojio i Brit Awards u kategorijama za najbolji album i za najbolji internacionalni bend. Arcade Fire prvi i jedini put predstavio se hrvatskoj publici na glavnoj pozornici INmusic festivala 2011. godine, a njihov će povratak u 2017. godini osigurati posjetiteljima nezaboravno iskustvo energičnih live nastupa koje nikako ne bi trebalo propustiti.

Kings of Leon na svjetskoj glazbenoj sceni debitirali su 2003. godine s albumom prvijencem “Youth & Young Manhood”. Uslijedilo je šest od publike i kritičara sjajno prihvaćenih studijskih albuma – “Aha Shake Heartbreak” (2004.), “Because of the Times” (2007.), “Only by the Night” (2008.), “Come Around Sundown” (2010.), “Mechanical Bull” (2013.) i najnoviji – “WALLS” (2016.).

Tijekom proteklih trinaest godina Kings of Leon prodali su više od 18 milijuna albuma i više od 24 milijuna singlova diljem svijeta. Čak pet singlova ovog multiplatinastog benda zauzelo je pozicije na Billboardovoj Hot 100 ljestvici, svih sedam studijskih albuma našlo se na Billboardovoj Top 200 listi, a dva singla trijumfirala su zauzevši prvo mjesto na Modern Rock radiju.

Žestoka četvorka iz Leicestera

Dobitnici čak četiri ugledne Grammy nagrade te sedam nominacija za Grammy, bez sumnje su najveće glazbeno ime u dvanaestogodišnjoj povijesti INmusic festivala. Gostovanje Kings of Leon na INmusic festivalu #12 bit će ujedno i najveći festivalski nastup u regiji do sada te njihov premijerni i dugo očekivani nastup u Hrvatskoj.

Žestoka četvorka iz Leicestera Kasabian svoj prvi nastup u Hrvatskoj imat će na ovogodišnjem INmusic festivalu. Iako su pjesme započeli snimati još kasnih devedesetih, njihov debitantski album “Kasabian” izašao je tek 2004. godine. “Kasabian” je naišao na vrlo pozitivne kritike i odmah privukao pažnju publike. Snažan uspjeh donio im je njihov drugi album – “Empire”, snimljen 2006. godine, koji je debitirao na prvom mjestu britanske ljestvice. Uslijedio je “West Ryder Pauper Lunatic Asylum”, koji je kao i njegov prethodnik debitirao na prvom mjestu britanske ljestvice, zaradio je i nominaciju za prestižnu Mercury nagradu 2009 godine, a već iduće godine Kasabian su osvojili Brit Award kao najbolji britanski sastav.

Britanski indie rock trio Alt-J jedan je od najcjenjenijih mladih glazbenih sastava. Prvi studijski album, "An Awesome Wave", prodan je u više od milijun primjeraka te ovjenčan prestižnom Mercury nagradom za najbolji album 2012. godine te tri nominacije za Brit Awards. Uspjesi i naklonost kritike nastavila se i izlaskom drugog studijskog albuma "This Is All Yours" 2015. godine nominacijom za Grammyja u kategoriji najboljeg alternativnog glazbenog albuma.

Mladi i energični Repetitor miljenici su publike u regiji, a u posljednjih nekoliko godina samouvjereno koračaju i prema internacionalnom uspjehu. Nakon izrazito uspješnog debitantskog albuma “Sve što vidim je prvi put” snimljenog 2008. godine i njegova jednako uspješnog nasljednika “Dobrodošli na okean” izdanog četiri godine kasnije, Repetitor će publici INmusic festivala #12 prezentirati svoj svježi studijski uradak – “Gde ćeš”. Na novom albumu Repetitor njeguju već prepoznatljiv zvuk koji je teško smjestiti u žanrovske ladice, a nastao je kao mješavina rock’n’rolla, post-punka, noisea i svega između.

Nikola KUČAR
ULAZNICE

Ulaznice za dosad najspektakularnije izdanje INmusic festivala dostupne su u više od stotinu poslovnica OTP banke diljem Hrvatske, Dirty Old Shopu u Zagrebu (Tratinska 18) i preko službenog festivalskog webshopa po cijeni od 449 kuna, a sedmodnevne kamperske ulaznice po cijeni od 250 kuna dostupne su također preko službenog festivalskog webshopa.

MEĐU NAJPOPULARNIJIM FESTIVALIMA NA SVIJETU

Jedan od najprestižnijih svjetskih glazbenih časopisa, institucija rock-novinarstva – britanski NME, uvrstio je INmusic festival među 12 najpopularnijih festivala na svijetu. Najveći hrvatski open-air festival tako se našao bok uz bok s najvećim i najznačajnijim svjetskim glazbenim festivalima kao što su legendarni Isle Of Wight, Coachella, Glastonbury, NOS Alive festival i drugi najpoznatiji svjetski festivali. Svake godine INmusic festival okuplja najbolja imena suvremene glazbene scene te je zato postao omiljena festivalska destinacija za posjetitelje diljem svijeta. Uvrštavanje u elitno društvo svjetskih festivala potvrda je sve veće popularnosti i ugleda INmusic festivala na međunarodnoj razini. Velika međunarodna prepoznatljivost INmusic festivala sigurno će povećati ionako impresivne turističke rezultate najvećeg hrvatskog rock-festivala.

Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike