Sport
EP U GIMNASTICI

Seligman otišao u
borbu za medalju
Objavljeno 19. travnja, 2017.
Hrvati s dva finala ispunili prvi cilj

Uoči Europskog prvenstva u rumunjskom Cluju Vladimir Mađarević, predsjednik tehničkog odbora, ili “prevedeno“ na jezik drugih sportova izbornik gimnastičke reprezentacije, prognozirao je bar dva finala i jednu medalju. Prvi cilj hrvatskih gimnastičara je ispunjen. Nakon kvalifikacija u multifunkcionalnoj dvorani u Cluju plasman u finale ostvarili su Osječanin Robert Seligman na konju s hvataljkama te Zagrepčanin Anton Kovačević na preči. Malo je nedostajalo i za trećim finalom. Matija Baron na konju s hvataljkama u kvalifikacijama zauzeo je deveto mjesto, a onda ga je u pretposljednjoj rotaciji “ispod crte“ bacio Turčin Ferhat Arican.

Seligman za medalju

Tako je malo nedostajalo da Hrvatska ima dvojicu finalista na konju s hvataljkama. Očekivali smo nešto slično, ali od Seligmana i Filipa Udea. Seligman je svoje ispunio dok je Čakovčanin pao nakon teškog elementa “Busnari“ te je s ocjenom 13.300 bio daleko od finala. Nije ni Osječanin briljirao, zaradio je ocjenu 14.433. Prema starim pravilima to bi bilo 14.933, još uvijek ispod 15.0, ali dovoljno za šesto mjesto u kvalifikacijama i već sedmo finale na europskim prvenstvima, treće uzastopno, a 12. veliko finale, ako računamo i Robertove nastupe na svjetskim prvenstvima.

- Ne mogu biti pretjerano zadovoljan izvedbom, brljao sam dosta, ali borio sam se i izdržao do kraja. Jedan cijeli element sam izbacio, što mi je bilo za pola boda manja startna ocjena. Na kraju ipak rezultat nije izostao. Imam već neko ime u gimnastici, pa je možda i to pomoglo kod sudaca. Meni se činilo da su me nagradili, ali moj trener koji je također sudac kaže mi da je to bilo otprilike realno - rekao je Seligman, koji će u subotu od 13.30 sati čekati svoj nastup u finalu i krenuti po drugu europsku medalju nakon bronce u Lausannei 2008. godine.

Neće to biti lako. Najbolji u kvalifikacijama bio je Mađar Krisztian Berki (15.200). Drugu ocjenu zaradio je Rus David Belyavsky (15.000), a treću Slovenac Sašo Bertoncelj (14.733). U finalu su još Armenac Merdinyan, Švicarac Hegi te iza Seligmana, Ukrajinac Verniaev i Turcin Arican. Od nekog od njih Matija Baron čekat će odustajanje kako bi ipak nastupio u subotu u finalu. Na konju s hvataljkama nastupio je i Leonardo Kušan, dvaput je pao i zaradio ocjenu 10.900.

Ludi rođendan

U nedjelju u svoju prvu borbu za medalje na Europskom prvenstvu krenut će Zagrepčanin Anton Kovačević. Na svoj 22. rođendan “počastio“ se vježbom s ocjenom 14.166, što je bila četvrta u kvalifikacijama.

- Ovo je najluđi rođendan u mom životu - rekao je 22-godišnji Zagrepčanin, koji je zaslužan za drugo hrvatsko finale, a u kvalifikacijama zapravo bio je najbolje plasirani Hrvat. Potencijalno, u finalu na preči nadali smo se i od Tina Srbića. Pao je na preči, na kraju je zaradio ocjenu 12.933. Najbolji u kvalifikacijama na preči bio je Švicarac Oliver Hegi (14.466), ispred Rusa Davida Belyavskog (14.266). Zanimljivo, obojica su se plasirala i u finale na konju s hvataljkama. Ispred Kovačevića još se plasirao i Britanac James Hall (14.200). U svakom slučaju i mladi Zagrepčanin može se upustiti u borbu za medalje.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike