Osijek
X-FILES NA LIJEVOJ OBALI

Iz Tvrđavice nestalo cijelo dječje igralište!?
Objavljeno 20. travnja, 2017.
Igrališta koje je postavljeno dva tjedna ranije više nije bilo tamo, kaže Tadić

Gdje je nestalo dječje igralište? - pitali su se roditelji koji su u subotu, 15. travnja, doveli svoje najmlađe na igralište u Tvrđavici. Iako su se dan prije, u petak, prijepodne djeca ondje igrala, u petak poslijepodne sve je nestalo, od igrala do klupa.

- Roditelji su me počeli redom nazivati s pitanjem: 'Gdje je nestalo igralište?' Bila sam šokirana i prvo sam ih molila da mi kažu kakvo i koje igralište te pojasne o čemu uopće govore. Tada su mi pojasnili da je dječje igralište koje je bilo na zelenoj površini između nasipa i ZOO vrta nestalo?! Odvezla sam se do tog mjesta i vidjela da govore istinu. Dječjeg igrališta koje je postavljeno tek dva tjedna ranije više nije bilo tamo - priča Lucija Tadić, predsjednica Mjesnog odbora Lijeva obala.

Tadić je tada pokušala telefonom zvati ljude koji bi možda nešto mogli znati o nestanku igrališta i nakon nekog vremena otkrila je da su radnici u petak poslijepodne došli po sve na igralištu i premjestili ga na zelenu površinu pokraj cestovnog mosta dr. Franje Tuđmana.

- Nije mi jasno tko je naložio da se igralište premjesti. Nitko nije o tome obavijestio Mjesni odbor, bilo bi dovoljno da je netko bar nazvao. Naime, prošle smo godine dobili dopis od Grada Osijeka da pošaljemo popis lokacija gdje postoji potreba za postavljanje dječjih igrališta. Poslali smo prijedloge i, s obzirom na to da iz Grada nisu ništa rekli, smatrali smo da su naše prijedloge i prihvatili. Nije mi jasno čemu se onda bilo što pita Vijeće Mjesnog odbora ako se te odluke ne poštuju - pita se predsjednica Mjesnog odbora Lijeva obala.

Na mjestu gdje je sada preseljeno dječje igralište, kod Biljske ceste - odvojak između cestovnog i željezničkog mosta, Vijeće Mjesnog odbora predložilo je lokaciju za gradnju nogometnog igrališta, zbog velikog broja mladih ljudi koji ondje borave u ljetnim mjesecima.

- Kad smo predlagali mjesta za igrališta, vodili smo se time da se postave tamo gdje ima najviše stanovnika i djece. Ne vidim nikakav smisao u ovoj lokaciji - kaže Tadić.

Igralište je preseljeno nekoliko dana nakon što je otvoreno novo dječje igralište u središtu Osijeka, kod bivše Bijele lađe. Tada je gradonačelnik Ivan Vrkić najavio otvaranje i igrališta u Tvrđavici i Višnjevcu. Je li mislio na ono koje je iz Tvrđavice, nakon kratkog vremena, preseljeno u Podravlje, u MO Lijeva obala ne znaju. U gradskoj su nas upravi, međutim, za razrješenje ove zavrzlame s “nestalim igralištem” uputili na Osječko-baranjsku županiju.

Sandra LACIĆ

Ivana Katavić Milardović

pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Osječko-baranjske županije

IZVOĐAČ POGREŠKOM POSTAVIO IGRALIŠTE U TVRĐAVICI UMJESTO U PODRAVLJU

Kako doznajemo od Ivane Katavić Milardović, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Osječko-baranjske županije, Zaključkom o izgradnji i opremanju dječjih igrališta na području županije od 26. listopada 2016. definirano je 11 lokacija za gradnju dječjih igrališta, među kojima i lokacija Tvrđavica – Podravlje u naselju Podravlje. U skladu s tim, potpisan je Sporazum o suradnji na realizaciji projekta opremanja dječjih igrališta u Gradu Osijeku, kojim je Grad Osijek dao suglasnost za opremanje spomenutog igrališta, za koje je izrađena projektna dokumentacija. Međutim, došlo je do pogreške.

- Izvođač radova pogreškom je postavio igralište na krivoj lokaciji, u Tvrđavici. Pri kontroli je utvrđeno da igralište nije postavljeno prema izrađenoj projektnoj dokumentaciji, stoga je izvođač radova igralište premjestio iz Tvrđavice u Podravlje. Prema tome, nije riječ o “nestalom igralištu”, nego o provedbi zaključka usuglašenog i usklađenog sa stavovima Grada Osijeka te planskim i projektnim dokumentima - doznajemo od Katavić Milardović. Pročelnica dodaje kako je Osječko-baranjska županija u posljednjih deset godina sagradila više od 100 dječjih igrališta, a u skladu s raspoloživim sredstvima razmotrit će se i mogućnost gradnje igrališta i na području Tvrđavice.

mjesni odbor

VIJEĆE JE PREDLOŽILO LOKACIJU U TVRĐAVICI

Lucija Tadić

predsjednica Vijeća MO Lijeva obala

Roditelji su me počeli redom nazivati s pitanjem: - Gdje je nestalo igralište? Bila sam šokirana.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike