Osijek
EDUKACIJA ZA REANIMACIJU

Baranjski vatrogasci i laici imaju znanje i opremu za oživljavanje
Objavljeno 20. travnja, 2017.

U Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije uručene su potvrdnice i AVD uređaji baranjskim vatrogascima koji su uspješno završili proces edukacije za reanimaciju u sklopu projekta “Vatrogasci - prvi pomagači u zbrinjavanju pacijenata s iznenadnim srčanim zastojem”. Edukaciju za reanimaciju koja se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela s pripadajućim ispitima prošle su 64 osobe iz devet dobrovoljnih vatrogasnih društava.

- Dobrovoljna vatrogasna društva pokazala su velik interes za sudjelovanje, a posebno mi je drago što su se u edukaciju uz članove DVD-ova uključili i laici s baranjskog područja, poput nogometnih trenera i sportaša. Osnovna je intencija projekta bila pokriti Baranju sa što više osoba osposobljenih za reanimaciju jer tu imamo samo jedan tim koji radi 24 sata, a Baranja je prostorno velika i dostupnost pacijenata neprihvatljiva kada su u pitanju iznenadni srčani zastoji. Jer u takvoj situaciji bolesniku možemo najbolje pomoći u prvih deset minuta, a vozilo hitne pomoć ne može uvijek doći unutar tog vremena. Zavod za hitnu medicinu sada ima popis svih koji su uspješno prošli edukaciju i kada primimo dojavu o srčanom zastoju, zovemo u pomoć osobu s popisa najbližu bolesniku da požuri pomoći dok naše vozilo ne stigne - rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Silvana Sabo prilikom uručenja potvrdnica.

Sudionicima edukacije ovom je prilikom čestitao i župan Vladimir Šišljagić. Osječko-baranjska županija u projekt se uključila donacijom od 175 tisuća kuna. Kupljeno je devet automatskih vanjskih defibrilatora s ormarićima koji funkcioniraju tako da kada se uređaj uzme iz ormarića, on automatski šalje signal u Zavod za hitnu medicinu. Medicinsko osoblje tada zna da je u tijeku intervencija na terenu, te da treba krenuti u pomoć. Svako vatrogasno društvu čiji su članovi sudjelovali u edukaciji dobilo je po jedan AVD uređaj. Među njima i DVD Batina.

- Od stacionara prve ekipe hitne pomoći koja se nalazi u Belom Manastiru Batina je udaljena gotovo 30 kilometara, stoga AVD uređaj i edukacija za reanimaciju koju su prošli naši članovi puno znači za našu lokalnu zajednicu. U Batini je i puno staračkih kućanstava koja trebaju liječničku pomoć, a dok hitna pomoć dođe do nas, često bude prekasno za pomoć - rekla je Renata Čete iz DVD-a Batina. I. Solar

USKORO NOVA VOZILA

Župan Vladimir Šišljagić ovom je prilikom ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu Silvani Sabo uručio i rješenje o odobrenju sredstava - milijun kuna - za kupnju triju novih vozila hitne pomoći. Za vozila su već potpisani ugovori s dobavljačima, a njihova se isporuka očekuje za dva-tri mjeseca. Sabo je napomenula kako bi se županijska Hitna pomoć do kraja godine trebala ponoviti s još dodatnih šest novih vozila.

Najčitanije iz rubrike