Novosti
SEZONA PRED VRATIMA

Radnika u turizmu nedostaje, ali plaće im rastu minimalno
Objavljeno 20. travnja, 2017.

Povećanja plaća radnicima u turizmu ove će godine biti slijedom intenzivnih pregovora poslodavaca i sindikata, no rijetke su turističko-ugostiteljske tvrtke koje plaće znatnije povećavaju, pa one i dalje za prosjekom plaća u gospodarstvu zaostaju za 17 posto, ističe predsjednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić.

Nakon najnovijih obavijesti o tri, pa i 6-postotnom ukupnom porastu plaća za ovu godinu i stalnim i sezonskim radnicima iz velikih hotelskih grupacija Plava laguna, odnosno Valamar Riviera, Andrić za Hinu kaže da se tu radi o najjačim i najvećim domaćim turističkim kompanijama, koje imaju i najviše zaposlenih i najbolje poslovne rezultate, čemu se pridružuju još njih nekoliko, poput Maistre, Jadranke i još nekih.

Teški pregovori

No, kod većine, kako kaže, plaće se povećavaju minimalno, samo za onoliko koliko je ove godine predviđeno nacionalnim kolektivnim ugovorom za turizam i ugostiteljstvo.

"Do kraja travnja imamo vrijeme za pregovore s poslodavcima oko definiranja obračunske osnovice s primjenom od 1. svibnja 2017., do 1. svibnja 2018., no već sada vidimo da neće nimalo biti lako ispregovarati veću obračunsku osnovicu od sada važećih 2900,30 kuna za koeficijent 1, što je u 2016. bio porast od 1,3 posto", kaže Andrić. Pojasnio je kako je sindikat u prvom krugu kolektivnih pregovora tražio povećanje od šest posto, a poslodavci su predložili 1,3 posto, što sindikat nije prihvatio i sada slijedi drugi krug pregovora. Drugi krug pregovora mora završiti do kraja travnja kako bi nacionalni kolektivni ugovor s primjenom krenuo 1. svibnja, dok na jesen predstoje pregovori oko produženja kolektivnog ugovora ugostiteljstva, čije važenje ističe 31. prosinca, kao i nastojanja da njegovo važenje ministar rada proširi na sve pravne osobe u djelatnosti, otkriva Andrić.

Dodaje kako najteže na veća povećanja plaća u kućnim kolektivnim pregovorima pristaju u Dalmaciji, kao i da je različit pristup poslodavaca i kod pregovora o koeficijentima za pojedina radna mjesta, pa i tu postoji razlika od hotela do hotela, a osnovna plaća umnožak je koeficijenta i obračunske osnovice.

"U pregovorima se događa ono što smo i predviđali da će se dogoditi kada je povećan PDV za ugostiteljske usluge na 25 posto, a to je da poslodavci 'kukaju' zbog takvog PDV-a te porasta drugih troškova i cijena, poput energenata i hrane, pa još i da im 'prijeti' od iduće godine porez na nekretnine, zbog čega su u prvom krugu pregovora i predložili povećanje obračunske osnovice plaće od samo 1,3 posto", kaže Andrić.

Kadrovske “rupe”

Za razliku od velikih hotelskih kuća, u ugostiteljskim objektima, poput uglednijih restorana, zaposleno osoblje ima znatno veće plaće. Osječki ugostitelj koji dugi niz godina ima restoran u Dalmaciji i želi ostati anoniman, kaže kako su netoplaće konobara između pet i šest tisuća kuna, a kuhara od osam do 12 tisuća. Pomoćni kuhar ima plaću između pet i šest tisuća kuna. Uz ove plaće svi zaposlenici imaju osiguran smještaj i prehranu.

- Važno mi je imati pouzdane ljude s iskustvom, jer nam je i klijentela takva da traži vrhunsku uslugu. Imamo sreće što imamo odličnog kuhara, no moram reći kako je danas doista velik problem pronaći kvalitetne konobare i kuhare. To je otprilike ravno zgoditku na lotu ili kladionici. Kod nas su proteklih godina radili ljudi praktično iz svih dijelova Hrvatske. Posebice je ove godine katastrofa s pronalaskom osoblja. Na natječaj za zapošljavanje koji objavljujemo preko Zavoda za zapošljavanje u cijeloj zemlji javilo se 90 posto manje ljudi nego lani. Među njima su samo rijetki koji imaju neko iskustvo u poslu - kaže nam ovaj ugostitelj.

Ovaj nedostatak radne snage potvrđuje i Eduard Andrić, koji kaže kako posebice nedostaju kvalificirani ljudi. Te kadrovske rupe, kaže on, kao i do sada popunjavat će se sezonskim zapošljavanjem ljudi raznih struka.

Igor MIKULIĆ/H
ISTE PLAĆE SEZONACA I STALNO ZAPOSLENIH

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić naveo je iznose plaća za neke od najtraženijih zanimanja u turizmu. Primjerice, “obični” konobari (bez specijalnih vještina i znanja), primaju neto mjesečno od četiri do pet tisuća kuna, kuhari od tri i pol do četiri tisuće kuna, sobarice od minimalnih 2900 do u najboljem slučaju tri i pol tisuće kuna, a animatori od četiri do pet tisuća kuna. Andrić ističe kako će iste plaće imati sezonci i stalni radnici. “S tim da sezonci u većini hotelskih kuća imaju besplatan smještaj i prehranu, a kako teži dio sezone odrade stalno zaposleni, kod njih se zbog takvog pristupa poslodavaca stvara dodatno nezadovoljstvo. Stoga smatramo da je izlaz u većim plaćama i što većem broju ugovora na neodređeno vrijeme, a što manje prekarnih ili atipičnih oblika rada u što pripada i ugovor o radu na određeno vrijeme”, kaže on.

Konobari primaju neto mjesečno od 4000 do 5000, kuhari od 3500 do 4000, a sobarice od 2900 do 3500 kuna