Novosti
POSEBNI SAVJETNICI PREDSJEDNICE RH

U prvom su planu demografska obnova i reforma obrazovanja
Objavljeno 20. travnja, 2017.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović predstavila je u srijedu trojicu posebnih savjetnika - Branka Lustiga za pitanja holokausta, Anđelka Akrapa za demografsku obnovu i Nenada Bakića za digitalnu transformaciju i STEM. Predsjednica je istaknula kako su ta imenovanja u funkciji njezine političke agende, u kojoj kao primarna pitanja ističe demografsku obnovu, obrazovanje i zapošljavanje mladih te izgradnju domovinskog zajedništva u ozračju društvene sinergije i tolerancije. Predsjednica je posebno zahvalila Branku Lustigu, koji zbog bolesti nije mogao nazočiti predstavljanju jer je kao dijete podnio užase logora i svoj život posvetio širenju razumijevanja među ljudima i narodima, te će, uvjerena je, pomoći ispravnom suočavanju hrvatskoga društva s prošlošću.

Akrap je naglasio da demografi više od pola stoljeća upozoravaju na demografske probleme i njihove dugoročno pogubne gospodarske i društvene učinke. “Demografski su problemi općedruštveni, nisu pitanje ideologije, ni desne ni lijeve, i tiču se svih građana. Hrvatska od 1970-ih ima negativne procese, a od 1990-ih prirodno smanjenje, iseljavanje i pad broja stanovnika. Preduvjet za rješavanje tog problema je usvajanje dugoročne strategije uz suglasje svih političkih, gospodarskih i društvenih elita”, rekao je. Smatra kako su, uz smanjenje nezaposlenosti, važne demografske mjere smanjenje rada na određeno vrijeme, povećanje davanja za djecu, smanjenje troškova školovanja, dok su u ruralnim područjima potrebne dodatne mjere i uključenost lokalne zajednice.

Bakić je, pak, poručio da je savjetničko mjesto nova platforma i pozicija s koje može nastaviti svoje višegodišnje djelovanje, koje je ponajprije usmjereno popularizaciji i razvijanju STEM područja i digitalnoj transformaciji u školama. STEM područje je jezgra suvremenog kurikuluma jer vodi k razvoju komunikacijskih vještina, kreativnog razmišljanja i učenja te vrijednosti kao što su otvoren duh i čvrst karakter. Bakić je uvjeren da suvremeniji pristup učenju može imati transformacijsku snagu na cijelo društvo i realizaciju velikih hrvatskih potencijala. H