Ekonomija
" DORUČAK HRVATSKIH FARMI" U SIKIREVCIMA

Tolušić: Ne može netko s 1000 kvadrata zemlje prodavati robu za 100 milijuna kuna
Objavljeno 20. travnja, 2017.

O kvaliteti hrvatskih proizvoda ne trebamo ni govoriti, ali činjenica je da smo ih jednostavno malo zaboravili, jer možda više vjerujemo reklamama. A ovdje imamo lijepu priču koju trebamo promovirati. Drago mi je da je Ministarstvo prepoznato kao institucija koja mari za poljoprivredu i hrvatski proizvod i mogu reći da ćemo to činiti i dalje. Hrvatska nikada neće zabraniti uvoz niti to može napraviti, ali možemo probuditi svijest kod hrvatskih kupaca da natjeramo trgovačke lance da su hrvatske police u hrvatskim dućanima popunjene hrvatskim proizvodima, koji moraju biti zastupljeniji, a poljoprivrednik korektno, pošteno i na vrijeme plaćen. Poručio je to ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić iz Sikirevaca, gdje je bio na „Doručku s hrvatskih farmi“. Na sikirevačkim su se stolovima našli meso, jaja, med, kruh te mlijeko i mliječni proizvodi s oznakama „Meso hrvatskih farmi“, „Jaja hrvatskih farmi“, „Kruh hrvatskih polja“, „Med iz Lijepe Naše“ te „Mlijeko hrvatskih farmi“. Ministar je podsjetio na činjenicu kako godišnje prodamo 60 milijuna eura uvoznog kruha i peciva, pa zar je hrvatsko brašno toliko lošije ili hrvatski kruh ne valja pa moramo uvesti kruha za 500 milijuna kuna?

- Ne moramo, te stoga država čini što može. Uvodimo uskoro Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi - kazao je Tolušić, zamolivši prisutne da pri kupnji čitaju deklaracije i kupuju hrvatske proizvode, koji osim što su kvalitetniji upošljavaju i hrvatske ljude.

„Donosimo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o OPG-u jer ne može netko imati 1000 kvadrata zemljišta i prodavati robu za 100 milijuna kuna te se ponašati kao OPG. Radimo novi Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Zakon o poštenoj trgovačkoj praksi i nadamo se da ćemo do kraja godine završiti Zakon o poljoprivredi“, naglasio je Tolušić. “Doručku s hrvatskih farmi“ nazočili su i župan Danijel Marušić i suradnici, ali i djeca, kod kojih se od najranije dobi nastoji pobuditi svijest o kvaliteti hrvatskih proizvoda.A.Benić

Jačanje domaće poljoprivrede

„Mi smo od 2009. godine započeli uvođenje sustava dobrovoljnog označavanja u ciljem informiranja potrošača o podrijetlu proizvoda, ali i zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje“, naglasio je Zdravko Barać, prvi čovjek Hrvatske poljoprivredne agencije.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike