Mozaik
OTKRIVENA ZASLUGOM OSJEČANINA

Fotografija dodjele Nobelove
nagrade Lavoslavu Ružički
Objavljeno 20. travnja, 2017.

Sve donedavno bila je nepoznata fotografija koja prikazuje svečanost dodjele Nobelove nagrade za kemiju Lavoslavu Ružički, prvom hrvatskom nobelovcu kojem će se 13. rujna 2017. navršiti 130. godišnjica rođenja. Fotografija je 11. travnja pronađena u arhivu knjižnice Savezne tehničke škole (ETH) u Zürichu, zahvaljujući naporima Zvonimira Mitra iz Züricha, bivšeg Esekera, dugogodišnjeg urednika portala Hrvata u Švicarskoj croatia.ch, i Marijana Lipovca, povjesničara, bohemista i nekadašnjeg novinara, rukovoditelja odsjeka u Uredu za odnose s javnošću i medije HAZU, koji nam je poslao tekst o tome kako je došlo do nalaska ove važne fotografije.

Povelja u HAZU

- Uz spomen prvog hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke gotovo je nezaobilazna njegova fotografija koja ga prikazuje u bijeloj kuti u laboratoriju, snimljena nakon objave odluke o dodjeli Nobelove nagrade za kemiju 1939. Poznate su i mnoge druge fotografije iz 89 godina dugog Ružičkina života te ih se često objavljuje, no upadljivo nedostaje ona ključna, kakva primjerice postoji u slučaju druge dvojice Hrvata nobelovaca, Vladimira Preloga i Ive Andrića. Zbog izbijanja 2. svjetskog rata, te 1939. u Stockholmu nije održana uobičajena svečanost uručenja Nobelove nagrade pa je Ružički ona uručena 16. siječnja 1940. u Zürichu u prostoru Savezne tehničke škole (ETH). Iste godine u ožujku Ružička je doputovao u Zagreb, veličanstveno dočekan kao nacionalni junak, te je održao svoje nobelovsko predavanje, o čemu sam 2013. objavio tekst u časopisu Zagreb moj grad koji je 2014. u opširnijem obliku objavljen na portalu Hrvata u Švicarskoj croatia.ch, a 2016. i u glasilu Akademije tehničkih znanosti Hrvatske - ističe Lipovac.

Pripremajući taj prilog uglavnom se koristio člancima iz tadašnjih zagrebačkih novina, a pokušao je naći i fotografiju s dodjele i za pomoć se obratio tadašnjem uredniku portala croatia.ch Zvonimiru Mitru koji je poslao upit knjižničarima ETH-a. Ružičkina se povelja Nobelove nagrade danas čuva u HAZU, ali sa svečanosti uručenja nije sačuvana ni jedna fotografija.

- Ipak, fotografija je na kraju pronađena, naravno slučajno. Indirektne zasluge za to ima češki predsjednik Miloš Zeman koji je krajem ožujka posjetio Zagreb. Tom prigodom za češki manjinski tjednik Jednota napisao sam članak o prijašnjim posjetima čehoslovačkih i čeških predsjednika, među kojima je bio i Gustáv Husák koji je u Zagrebu boravio u rujnu 1987. Kao izvor podataka uzeo sam tadašnji Vjesnik u kojemu je upravo tih dana izlazio feljton Nobelovac iz Vukovara posvećen Lavoslavu Ružički kojemu se upravo navršavala stota godišnjica rođenja - ističe Marijan Lipovac.

Prelog o Ružički

Autor feljtona bio je kemičar Dragan Jovašević, rodom Vukovarac, a kao okvir u pojedinim nastavcima bili su odlomci iz predavanja koje je o Ružički u veljači 1987. u Zagrebu održao Vladimir Prelog.

- Nakon što sam apsolvirao novinske napise o Husákovu posjetu, u šestom nastavku feljtona ugledao sam fotografiju Ružičke s nobelovskom diplomom, uz Prelogov opis da se radi o svečanosti u Zürichu - kaže Lipovac.

Bio je ugodno iznenađen otkrićem i fotografiju snimio mobitelom i o otkriću obavijestio i Zvonimira Mitra. Budući da većina fotografija iz Vjesnikova arhiva nije sačuvana, jedino gdje se isplatilo pogledati bio je časopis Priroda 1 i 2 iz 1988. u kojemu je objavljena cjelovita verzija Prelogova predavanja uz dio prikazanih fotografija - zaključio je Lipovac. Upravo fotografije dodjele Nobelove nagrade nije bilo. Preostalo je još jednom obratiti se gospodinu Mitru i zamoliti ga da ponovno pita ETH. Ovaj put dobio je visokokvalitetnu izvornu snimku. Tako su sada javnosti napokon dostupne fotografije sve trojice hrvatskih nobelovaca u trenutku dodjele najviše počasti za njihov znanstveni, odnosno umjetnički rad. N.Vekić

130.

godišnjica Ružičkinog rođenja proslavit će se 13. rujna ove godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLATKO ŠTAMPAR STAND UP KOMIČAR, DANAS NASTUPA U OSIJEKU

Za Osječane spremam spektakl: plesačice, janjetina, karaoke, trubaduri - i dvosatni stand up

2

TRADICIONALNA 8. ČAČINAČKA PALAČINKIJADA

Osnovci se pokazali kao sjajni majstori palačinki

3

DUGOMETRAŽNA KONKURENCIJA

Animafest - Natječe se osam filmova od Italije do Južne Koreje