Crna kronika
AKCIJA POLICIJE U HRVATSKOJ I EU

Uhvaćeno 25 prebrzih vozača u četiri sata
Objavljeno 20. travnja, 2017.

OSIJEK

U četiri sata policijske akcije usmjerene na brzinu u prometu, zatečeno je 25 prebrzih vozača na području Osječko-baranjske županije. To je gotovo 50 posto više nego godinu ranije kada su za vrijeme iste akcije u prometu zatečena 54 vozača koji su vozili brže nego što je dozvoljeno.

Akcija koja je počela u srijedu u 6 sati, jutros je u 6 sati završena, najavljena je desetak dana ranije, a policiji su građani i sami mogli poslati na kojoj lokaciji žele da se brzina mjeri.

- Zaprimljeno je 56 prijedloga građana. Na području Đakova osam, Belog Manastira, Našica i Belišća po tri, a Postaja prometne policije Osijek imala je 39 prijedloga građana. Sve smo prijedloge usvojili, a mjesto na kojemu se trenutačno nalazimo ovdje u Tvrđavici, jedno je od prijedloga građana koji su u posljednje vrijeme tvrdili da se ovdje vozi prebrzo. S obzirom na kišu i loše vremenske uvjete relativno su dobri prvi podaci akcije, jer su vozači daleko oprezniji u prometu - kazao je Željko Biloš, policijski službenik iz Službe za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

Akcija je provedena na 104 lokacije s osam uređaja i presretačem, a uključene su u akciju i postavljene kamere za nadzor brzine. Lokacije koje su policiji dostavili građani u vrlo se malom broju poklapaju sa službenim statistikama i mjestima na kojima se događaju prometne nesreće.

Policajci su tako u 24 sata doslovce okupirali prometnice, a akcija se provodi na temelju Plana aktivnosti organizacije TISPOL – mreže prometnih policija država članica Europske unije. Cilj je akcije, osim kažnjavanjem, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega je ova akcija najavljivana nekoliko dana ranije.

Brzina, kao glavni uzrok najtežih prometnih nesreća, problem je i u većini država Europske unije. Rezultati akcije očekuju se danas.

U Osječko-baranjskoj županiji, u protekle dvije godine, policija je u prometu ispisala nevjerojatnih 60.748 kazni vozačima koji su vozili brže nego je to dopušteno. U 2015. godini ispisano je 29.912, a lani još više - 30.836.

Sandra LACIĆ
UPOZORENJE VRIJEDI GODINU DANA

Damir Marić, policajac iz Postaje prometne policije Osijek, jučer je radarom “Binar” mjerio brzinu u Tvrđavici. Kazao nam je da taj radarski detektor mjeri udaljenosti do približno 500 metara. Pojasnio nam je i tko uopće može dobiti upozorenje od policije kada napravi neki prekršaj u prometu.

- Onaj koji ne čini prekršaje inače, a dogodi mu se, njega se upozori. Takva mjera vrijedi 12 mjeseci - kazao je prometni policajac. Kako dalje policajci dodaju, ako je netko dobio upozorenje, u sljedeće tri godine ne smije počiniti isti prekršaj za koji je upozorenje dobio.

povećanje

U DVIJE GODINE UHVAĆENO 60.748 PREBRZIH VOZAČA

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike