Kultura
BREVISICE ĆE 12. SRPNJA ZAPJEVATI U ČUVENOJ SYDNEYSKOJ OPERI

Najdraže i najzahtjevnije im je pjevati pred svojom publikom koja ih uvijek primi s posebno emotivnim žarom
Objavljeno 20. travnja, 2017.

Vezani članci

GLAZBENI POČETAK VELIKOGA TJEDNA

Impozantan mješoviti zbor moćnim je zvukom zaokupio sve prisutne

KORIZMENI KONCERT OSJEČKIH ZBOROVA

Hrvatska praizvedba djela napisanog prije samo nekoliko mjeseci

KORIZMENI KONCERT ČAK ČETIRIJU OSJEČKIH ZBOROVA

Više od 150 pjevača na koncertima u Đakovu i Osijeku

Čast da zapjevaju na pozornici svjetski poznate operne kuće pripada tek rijetko sretnim pjevačima. Osječkim Brevisicama pripala je 12. srpnja, naime, tada će zapjevati u australskom i svjetskom hramu glazbene umjetnosti, u poznatoj sydneyskoj Operi!

Prije negoli se upute u Sydney, Brevisice će, predvođene dirigenticom Antoanetom Radočaj-Jerković i klavirskim suradnikom Davorom Dedićem, zapjevati u osječkom HNK-u. Djevojke su pripremile premijerni koncert na kojem će predstaviti dio repertoara koji će izvoditi i u Sydneyu.

Koncert pod nazivom „Brevisice u Operi“ održat će se u subotu, 22. travnja, u 20 sati, a na programu će se naći neki od najljepših ženskih zborskih brojeva iz opera najpoznatijih svjetskih skladatelja kao što su P. I. Čajkovski, A. Borodin, R. Wagner, G. Verdi, I. pl. Zajc, G. Puccini, E. Kalman, C. F. Gounod i drugi.

Na koncertu će kao gošće nastupiti: sopranistica Ivana Medić, solistica HNK u Osijeku, te Veronika Hardy, asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, uz klavirsku pratnju umjetničkog suradnika Ante Blaževića.

Kao posebne gošće nastupit će i članice ženskog zbora opernog ansambla UAOS-a, uz solisticu Anju Papa (ujedno i Brevisica), a otpjevat će ulomak iz opere “Ljubavni napitak” G. Donizettija. U baletnim će točkama nastupiti solisti Vuk Ognjenović i Lucija Horvat te baletni ansambl HNK u sastavu: Lucija Firi, Snježana Horvat, Helena Horvat, Ivona Pruti, Klarisa Stanisavljević i Mariana Witovsky.

Donacijske ulaznice po cijeni od 80 i 60 kuna mogu se kupiti na blagajni HNK.

Prikupljanje novca

VA Brevis do sada je ostvario brojne međunarodne uspjehe, od prošlogodišnje prve nagrade na međunarodnom natjecanju mladih zborova u Sankt Peterburgu, do sada već povijesnog koncerta u najprestižnijoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku 2013., te se potvrdio kao jedan od najboljih hrvatskih djevojačkih zborova. Popularne su Brevisice odabrane kao predstavnice Hrvatske i nastupit će na 28. australskom međunarodnom glazbenom festivalu, koji će se održati u Sydneyju, od 9. do 16. srpnja. Kulminacija festivala su koncerti odabranih sudionika, među kojima je i VA Brevis.

Izvodit će skladbe hrvatskih skladatelja, ali i odabrane skladbe pisane za ženski zbor iz pera opernih skladatelja.

Odlazak u Sydneysku operu financijski su podržali Ministarstvo kulture i Grad Osijek, te u najvećoj mjeri roditelji i prijatelji koji su sudjelovali u brojnim akcijama za prikupljanje novca za put. Koncert Brevisice u Operi jedan je od takvih projekata, a novac od donacijskih ulaznica pripomoći će ostvarenju turneje.

Ansambl Brevis odabran je na temelju dosadašnjih rezultata postignutih na međunarodnim natjecanjima zborova (prve nagrade na svjetskim natjecanjima zborova u Švedskoj, Mađarskoj, Kini, Bugarskoj, Rusiji), te predloženog repertoara. Značaj festivala očituje se u njegovoj dugogodišnjoj tradiciji, listi uspješnijih svjetskih zborova i ansambala koji su do sada sudjelovali te činjenici da se nastupi održavaju u najprestižnijim glazbenim dvoranama Australije i svijeta – Sydney Opera House, Verbrugghen Hall, Angel Place City Recital Hall, St. Andrews Cathedral.

Visoki troškovi

U Australiju putuju 32 pjevačice, boravak je zbog visokih troškova reduciran na minimalan broj dana pa je prvi koncert odmah po dolasku u Australiju. Brevisice će u Sydneyu održati sedam koncerata s različitim repertoarom, od duhovnih skladbi prikladnih za izvođenje u sakralnim prostorima, do tradicionalnog, hrvatskog umjetničkog repertoara te novopripremljenih skladbi iz opernog repertoara. Festival nije natjecateljskog karaktera. Nastupe zbora ocjenjivat će i vrednovati stručni ocjenjivački žiri sastavljen od eminentnih australskih glazbenika i dati svoj sud o uspješnosti predstavljanja i kvaliteti zbora.

VA Brevis dosadašnjim djelovanjem potvrdio se kao istinski glazbeni i umjetnički predstavnik grada Osijeka u Hrvatskoj i inozemstvu, s uvijek svježim i originalnim projektima. Bez obzira na brojne inozemne nastupe i dalje im je najdraže, ali i najzahtjevnije, pjevati pred svojom publikom koja njihove koncerte uvijek primi i dočeka s posebno emotivnim žarom. Tako će, nadaju se, biti i ovaj put pa se koncertu u subotu osobito raduju. N.Vekić

Donacijske ulaznice po cijeni od 80 i 60 kuna mogu se kupiti na blagajni HNK

REPERTOAR KONCERTA

1. Petar Iljič Čajkovski: Evgenij Onjegin

2. Vatroslav Lisinski: Porin

5. Umberto Giordano: Andrea Chénier

6. Giacomo Puccini: La bohème

7. Charles François Gounod: Romeo i Julija

8. Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinski

10. Gaetano Donizetti: Ljubavni napitak

11. Emerich Kalman: Grofica Marica

12. Léo Delibes: Lakmé

13. Richard Wagner: Ukleti Holandez

14. Aleksandar Borodin: Knez Igor

15. Giuseppe Verdi: Macbeth

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike