Kultura
U BELOM MANASTIRU ODRŽANA PROMOCIJA ZBORNIKA „GRANICE I IDENTITETI“

Granice nas danas i razdvajaju i spajaju
Objavljeno 20. travnja, 2017.

U (pre)punoj konferencijskoj dvorani Etnološkog centra baranjske baštine predstavljen je zbornik radova “Granice i identiteti”, u organizaciji Zavoda za baranjsku povijesnicu Beli Manastir i Državnog arhiva Vukovar. Nazočnima su se obratili gradonačelnik Ivan Doboš, dr. sc. Ivan Balta i dr. sc. Tamara Alebić s osječkog Filozofskog fakulteta, dr. sc. Edin Mutapčić s Pravnog fakulteta iz Tuzle, urednici zbornika Daniela Taslidžić Herman i Stjepan Prutki te predsjednik Zavoda za baranjsku povjesnicu Davor Taslidžić.

Zbornik je rezultat međunarodnog znanstvenog skupa “Društveno-kulturološki opći kontekst granica, posebno Baranje, Podunavlja i susjednih regija u odnosu na europske civilizacijske stečevine i Balkan”, održanog u Belom Manastiru, u ožujku 2016. Skup je potvrdio kako granice, njihove pravne, povijesne, kulturološke i ine odrednice na prostoru Baranje, Podunavlja i susjednih regija i dalje ostaju veliko pitanje koje stoji ponajprije pred znanstvenicima, ali bezuvjetno i pred javnosti koja pokazuje sve veće zanimanje.

Formirano je međunarodno uredništvo od 13 članova znanstvenika čija je zadaća bila složiti mozaik tema koje su izlagane na skupu. Zbornik sadrži 19 autorskih tema i potvrđuje da nas granice i razdvajaju i spajaju.

U programu su sudjelovali KUD “Šumari” iz Vinkovaca, vokalni solist Ivan Grčić s tamburašima i ženska pjevačka skupina Šumarice te članovi Udruge Vinkovački šokački rodovi. Program je vodila Dunja Vlahek. N.Vek.

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike