Dome slatki dome
DIZAJN ATRAKTIVNI DETALJI

Staklo obvezno za moderne interijere
Objavljeno 20. travnja, 2017.

Iako staklo mnogi doživljavaju kao hladan i osjetljiv materijal, njegove prednosti, kao i mogućnosti izvedbe atraktivnih detalja u interijerima, mnogobrojne su. Upravo zbog tih razloga staklo kao materijal treba voljeti te uživati u svim ljepotama koje stvara u interijeru.

Primjena stakla u opremanju modernih interijera gotovo je obvezna. Svojom transparentnošću, mogućnostima obrade i oblikovanja, staklo se nametnulo kao materijal idealan za uređivanje stambenih, poslovnih i javnih prostora.

Različitim obradama stakla, poboljšala su se njegova svojstva, posebice sigurnosna, koja ga čine teško lomljivim čak i u vrlo tankim izvedbama.

Namještaj, ograde...

Staklo se primjenjuje u izradi namještaja, ograda, stubišta, podova, stropova i raznih drugih prostornih elemenata. Osvaja svojom elegantnošću, a u kombinaciji s drugim materijalima – metalom, drvom ili kamenom, postaje dominantan i snažan detalj u prostoru.

Osim svojih estetskih vrijednosti koje pojačavaju doživljaj interijera, vrlo je praktičan za efekte kojima će se prostor vizualno povećati, osvijetliti, produžiti ili povisiti. Pravilnom primjenom staklenih elemenata u prostoru mogu se korigirati pojedini nedostaci prostora te istaknuti njegove prednosti i kvalitete.

Izrazito praktična primjena staklenih elemenata pokazala se u manjim prostorima koji su često zbog nedostatka potrebnih kvadrata preopterećeni. Staklene plohe stolova, komoda, polica i nekih drugih elemenata namještaja, vizualno će rasteretiti prostor i dati mu novu dimenziju kroz transparentnost i kroz bolju osvijetljenost. Transparentnost stakla odlično se može iskoristiti i pri uređenju većih prostornih cjelina, koje će primjenom staklenih prostornih elemenata dobiti dodatnu prozračnost i atraktivnost. Staklene pregradne stijene, koje mogu biti potpuno prozračne i transparentne, mutne ili obojene, idealne su za dijeljenje prostora koji, ovisno o potrebama, treba funkcionirati kao odvojen ili jedinstven. Umjetničke obrade stakla naglasit će atraktivnost interijera i dati mu posebnost koja se teško može postići primjenom drugih materijala. Takvo staklo može biti sastavni dio prostornih pregrada ili integrirano u druge elemente interijera poput pojedinačnih komada namještaja, ograda, stubišta itd.

Posebni efekti u prostoru postižu se postavljanjem staklenih podova ili stropova. Ovakve izvedbe, upotpunjene svjetlosnim efektima, učinit će interijer doista posebnim. Staklo koje se ugrađuje na ovakav način ima pojačanu čvrstoću zbog veće izloženosti udarcima i većim opterećenjima te je kao takvo potpuno siguran element.

Staklena stubišta

Posebno su atraktivna staklena stubišta. Osim zadovoljavanja komunikacijskih potreba, postaju izrazito dekorativni element. Naglašenom elegantnošću i jednostavnošću, postaju raskošna te vrlo dominantna u prostoru. Osobiti efekti postižu se staklenim stubištem smještenim u dijelu dnevnog boravka. Ovo je obično prostor u kome ukućani najviše borave i primaju posjete te će takvom pozicijom ljepota ovakvog osobitog stubišta najviše doći do izražaja.

Primjena staklenih rasvjetnih tijela koja će igrom svjetlosnih efekata, obrade stakla i njegove boje stvoriti nevjerojatne prostorne efekte, upotpunit će priču o primjeni stakla u interijeru i pokazati kako i hladan materijal može postati topao i ugodan u prostoru.

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike