Dome slatki dome
NISKOENERGETSKA KUĆA

Izolacijom poda do uštede
Objavljeno 20. travnja, 2017.
Pri izolaciji doma često zaboravljamo na pod, no ušteda može biti značajna

Pri izolaciji doma često zaboravljamo na pod, no zapravo energetski gubitci, odnosno ušteda koja se može postići kvalitetnom izolacijom može biti značajna.

Još veći utjecaj je na osjetnu, odnosno ambijentalnu temperaturu koja itekako postaje neugodna u slučaju pojave hladnih podova. Upravo zato podno grijanje postaje sve češći način grijanja unutarnjih prostora, odnosno prostora s većim svijetlim visinama.

Zidovi, prozori...

Kada zamislite toplinsku i zvučnu izolaciju kuće ili stana, zasigurno prvo pomišljate na vanjske zidove, prozore, možda krov, no uvjereni smo da je mali broj onih koji se sjete i – poda. Zašto je tomu tako, pretpostavljamo zbog uvriježenog stava kako atmosferske prilike ponajprije djeluju iznad nas, no ne treba zanemariti i izloženost poda – ponajprije niskim temperaturama. Ako se pitate kako izolirati pod – odgovor je jednostavan – pločama od kamene vune Knauf Insulation TP koje osim vrhunske toplinske izolacije, pružaju i odličnu zvučnu izolaciju. Koliko vam se puta dogodilo da je susjed započeo pospremanje ili građevinske radove baš u trenutku kada ste se htjeli odmoriti nakon napornog rada? Ili je glasna glazba prekinula vaš san? Neugodan zvuk koji nastaje prilikom takvih djelovanja širi se kroz zidove, podne i međukatne konstrukcije, a rezultat je veći ili manji intenzitet zvuka u susjednim prostorima, posebice onim prostorima u kojima to obično nije poželjno. Upravo takav neželjeni zvuk nazivamo bukom.

Knauf Insulation podne ploče TP koriste se kao zvučna izolacija (izolacija od udarnog zvuka) u međukatnim konstrukcijama stambenih i poslovnih prostora i općenito objekata s manjim statičkim i dinamičkim opterećenjima na podne konstrukcije (do 2,00 kN/m2) te kod kojih ukupna debljina izolacije nije veća od 5,00 cm.

Umanjenje udarne buke

U slučaju većih dinamičkih opterećenja poda (do 10 kN/m2), prostora koji se učestalo koriste, na primjer poslovnih prostora, za umanjenje udarne buke koristimo Knauf Insulation podne ploče TPT. Iste ploče primjenjuju se također prilikom izvedbe suhog estriha te kao izolacijski sloj ispod sloja s površinskim (podnim) grijanjem.

Zvučna izolacija plivajućih podova mora imati u prvom redu potrebnu dinamičku krutost. To znači vrijednost između 15 i 40 MN/m3. Takvi materijali dovoljno su tvrdi da mogu podnositi tlačna opterećenja bez prevelikih slijeganja i nastajanja šteta, a ujedno su dovoljno elastični da djeluju kao „amortizirajući“ sloj između cementnih estriha i nosive konstrukcije. Meki i elastični slojevi dobri su izolatori od udarnog zvuka, ali moramo imati na umu mogućnost prevelikog slijeganja i nastajanja šteta. Tvrdi i neelastični materijali, poput stiropora, osiguravaju potrebnu tlačnu čvrstoću, ali malu ili gotovo nikakvu zaštitu od udarnog zvuka.

Optimalno rješenje između ta dva međusobno isključiva kriterija predstavljaju podne ploče od mineralne kamene vune Knauf Insulation s pripadajućim vrijednostima dinamičke krutosti SD (MN/m3).

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike