Novosti
IZVANREDNA SJEDNICA

Osječki vijećnici složno glasovali za prodaju zemljišta na Pampasu
Objavljeno 19. travnja, 2017.

Vezani članci

JEDNA PONUDA ZA ZEMLJIŠTE NA PAMPASU

Škola nogometa NK Osijek ponudila 2,011.000 kuna

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Osijeka održana u utorak poslijepodne na kojoj se raspravljalo i odlučivalo samo o jednoj točki dnevnog reda, a to je odluka o prodaji zemljišta na Pampasu površine 15,5 hektara Školi nogometa NK Osijek, koja ondje kani sagraditi sportski centar, završila je, kako se i predviđalo, davanjem potpore spomenutom projektu.

Čak 27 gradskih vijećnika glasovalo je u korist odluke o prodaji gradskog zemljišta na Pampasu, što je neovisni vijećnik Jaroslav Pecnik nazvao “općom harmonijom”, a samo su dvojica vijećnika, Miroslav Šimić i Mario Galić (Most), bili suzdržani. Glasovanju je prethodila manja rasprava u kojoj su sudjelovali Miroslav Vanek (stranka GOGO), Miroslav Šimić, Jaroslav Pecnik i Marko Opačak, no ona nije bitno utjecala na ishod glasovanja u Gradskom vijeću.

Pozitivna odluka osječkog Gradskog vijeća bila je očekivana i razumljiva jer je udruga Škola nogometa NK Osijek bila jedini ponuditelj na javnom natječaju za kupnju gradskog zemljišta na Pampasu koji je raspisao Grad Osijek. Početna cijena je odlukom Gradskog vijeća bila dva milijuna kuna, a Škola nogometa NK Osijek ponudila je 11 tisuća kuna više, odnosno 2.011.000 kuna te je već uplatila jamčevinu u iznosu od deset posto početne cijene.

Posrijedi je velika investicija iza koje stoji Škola nogometa NK Osijek, odnosno većinski suvlasnik osječkog nogometnog prvoligaša i bogati građevinski poduzetnik iz Mađarske Lörinc Mészáros, čije se ime vezuje uz mađarskog predsjednika Viktora Orbána. Prema najavama, ukupna vrijednost ulaganja NK Osijek u taj kamp bit će između devet i deset milijuna eura. Investitor planira podići nogometni stadion s natkrivenim gledalištem s 3000 sjedećih mjesta. Na tome stadionu igrali bi Osijekovi nogometaši sve do završetka novog stadiona u Gradskom vrtu. Kompleks na Pampasu imat će čak devet nogometnih terena za treninge te popratne sportske sadržaje poput lječilišnog i wellness centra, ugostiteljskih objekata i manjeg hotela. Bit će to prilika za otvaranje 20 do 30 novih radnih mjesta. Očekuje se da bi gradnja ovog sportskog kompleksa trajala 18 mjeseci. Početak gradnje ovisit će o brzini pribavljanja dozvola, rekao je u utorak novinarima direktor NK Osijek Igor Galić.

Izvanrednom sjednicom osječkog Gradskog vijeća završila je utrka s vremenom s obzirom na približavanje lokalnih izbora i raspuštanje gradskih vijeća. No, hitno je trebalo djelovati i s obzirom na činjenicu da je Mészáros uspio isposlovati od mađarske vlade dobivanje potpore od 3,3 milijuna eura ili milijardu forinti za gradnju sportskog centra na Pampasu. Konačni rok za potpisivanje ugovora o dodjeli tog novca je 23. travnja, a investitor mora u Budimpešti predočiti izvadak iz zemljišnih knjiga o vlasništvu nad spomenutim zemljištem ili čvrst dokaz o izglednom stjecanju vlasništva. Iako je riječ o novcu koji je načelno već odobrila mađarska vlada, formalni davatelj potpore je Mađarski nogometni savez.

Draško CELING
JEZIK UGOVORA MAĐARSKI, UGLAVAK I O KORUPCIJI

Zanimljivost ugovora koji bi trebao biti sklopljen između Mađarskog nogometnog saveza i Škole nogometa NK Osijek jest da je jezik ugovora mađarski. U njegovu se nacrtu kaže kako strane izjavljuju da njihovi predstavnici, odnosno osobe koje će postupati tijekom ispunjenja ugovora, govore mađarski. Također je određeno da će jezik komunikacije tijekom ispunjenja ugovora biti mađarski. Sve isprave na stranom jeziku (ovdje se misli na hrvatski) moraju biti dostavljene u ovjerenom prijevodu na mađarski jezik. Još jedan zanimljiv uglavak ugovora tiče se podmićivanja. Škola nogometa NK Osijek dužna je u slučaju da tijekom poslovnih razgovora bude suočena s bilo kojim oblikom korupcije ili pokušaja korupcije bez odgode o tome obavijestiti davatelja potpore Mađarski nogometni savez.

VERBALNI DVOBOJ PECNIK - OPAČAK O ORBÁNU, MAĐARSKOJ I HRVATSKOJ

Sjednicu je obilježio manji verbalni okršaj između neovisnog vijećnika Jaroslava Pecnika i Marija Opačka (Snaga Slavonije i Baranje). Pecnik je rekao kako “svi znamo tko je investitor i kako se zove”, aludirajući na mađarskog bogataša Lörinca Mészárosa i tko iza njega stoji, misleći na mađarskog premijera Orbána. Dodao je kako Orbán u Mađarskoj kroji zakone koji izazivaju kontroverze. Pecnik je rekao kako ne želi kvariti “opću harmoniju”, ali želi pozvati na oprez. Njemu je uzvratio Opačak rekavši kako se “mi u Hrvatskoj možemo samo moliti Bogu da dobijemo predsjednika vlade kakav je Viktor Orbán”. Za mađarskog premijera je rekao kako on provodi “mađarsku politiku, u interesu Mađarske i Mađara”, za razliku od naših premijera koji rade “u interesu 'regiona', europskih unija, ovih i onih, samo ne Hrvatske”. Naposljetku su obojica glasovala “za”.

Možda ste propustili...

IVO GOLDSTEIN U “NEDJELJOM U DVA”

Revizionizam je nametnut

SIGURNOST U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Nasilje doživjelo 89 posto sestara