Novosti
U HRVATSKOJ IH JE GOTOVO DEVET STOTINA

Bankrotirala 73 građana Osijeka
Objavljeno 19. travnja, 2017.

U zemlji s 328.294 blokirana građana koji ukupno duguju 41,64 milijarde kuna, osobni bankrot na temelju Zakona o stečaju potrošača zatražilo je samo 893 građana te pet fizičkih osoba koje obavljaju obrt/samostalnu djelatnost. U odnosu na stanje od 1. siječnja ove godine to je 185 osobnih bankrota više, no i dalje premalo te se ta mjera u Hrvatskoj ne može nazvati nečim drugim do - fijaskom!

Uz spomenutih više od 328 tisuća blokiranih, u Hrvatskoj manju ili plaću jednaku minimalnoj, prima približno 75 tisuća radnika, a prema posljednjim podacima Porezne uprave 10.631 radnik nije primio plaću. U našoj je zemlji i oko 650 tisuća umirovljenika čija je mirovina manja od prosječne, a prosječna iznosi 2255 kuna. Čudi stoga tako mali interes za ovaj način rješavanja financijskih problema i dugova, no to se u nas može pripisati i stigmi koju riječ “bankrot” nosi u mentalitetu naših ljudi.

Oni koji su se ipak odlučili na takav put izlaska iz financijske dubioze, a njih je gotovo devet stotina, ukupno duguju 565,6 milijuna kuna i od njih novac potražuje 5093 vjerovnika. Najviše onih koji su danas u osobnom bankrotu ima u Zagrebu - 483, slijedi Osijek sa 73 osobe u osobnom bankrotu (dvostruko više u odnosu na prosinac 2016. kada ih je bilo 36). Kada je o ostalim slavonskim gradovima riječ, Financijska agencija (Fina) na popisu ima Viroviticu s 22 osobna bankrota, Slavonski Brod (11), Požegu (10) i Vukovar (6).

Osobni bankrot ili, prema našem zakonu, “stečaj potrošača”, zapravo je postupak kojim se prezaduženim građanima, uz stručno posredovanje, omogućuje svođenje dugova na razumnu mjeru, a vjerovnicima naplata bar dijela potraživanja. Time se izbjegavaju dugotrajni postupci ovrha i sudskih parničenja, a osobama koje su zapale u financijske probleme omogućuje se novi početak. Bankrot može pokrenuti svaka fizička osoba u svojstvu potrošača, ali i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost (obrtnici, slobodna zanimanja), uz uvjet da nema više do 20 vjerovnika te da joj obveze ne prelaze iznos od 100.000 kuna. Preduvjet za otvaranje stečajnog postupka je nesposobnost za plaćanje, a ona nastupa kada osoba najmanje 90 dana uzastopno ne može podmiriti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna. E.S.

KAKO BANKROTIRATI?

Postupak može pokrenuti potrošač, ili svaki njegov vjerovnik uz izričiti pristanak potrošača, predajom zahtjeva u poslovnici Fine. Uz zahtjev prilaže se popis imovine i novčanih obveza te dokaz o postojanju stečajnog razloga. Također, potrošač treba dostaviti i plan ispunjenja obveza koji sadrži iznos obveza, postotak umanjenja obveza, iznos za isplatu, rokove isplata te način ispunjenja obveza prema svakom vjerovniku. Za sastavljanje plana ispunjenja obveza može se zatražiti stručna pomoć posrednika u savjetovalištu (Fina). Uz dokumentaciju treba uplatiti 300 kuna, koliko stoji predujam za postupak, no može se zatražiti i oslobađanje od te obveze kroz korištenje instituta besplatne pravne pomoći.

893

hrvatskih građana dosad je zatražilo osobni bankrot na temelju Zakona o stečaju potrošača