Osijek
MEĐUNARODNA KOLONIJA MLADIH

U Ernestinovu se okupilo čak 160 djece-umjetnika
Objavljeno 19. travnja, 2017.

Stotinu i šezdesetero djece iz četiriju država odlučilo je školske praznike provesti u Ernestinovu, na Međunarodnoj koloniji mladih, gdje će učiti i stvarati umjetnička djela, ove godine o temi “Putovanja”. Manifestaciju koja se održava 14. put zaredom u organizaciji OŠ Ernestinovo, Općine Ernestinovo i Lukovne udruge Petar Smajić otvorio je načelnik općine Ernestinovo, Matija Greif.

Nakon svečanog otvorenja u školskoj dvorani, u kojem su nastupile plesačice “Shinea” i darovita Valerija Jacek, sudionica talent-showa “Zvjezdice”, sudionici su se Kolonije mladih uputili u učionice, gdje su radili u radionicama: keramičkoj, kiparskoj, dramskoj, WEB, slikarskoj, Plamenoj ptici, plesnoj, filmskoj i oblikovnoj.

- Ponosni smo na ovu manifestaciju kakve nema nigdje dalje. Ako nešto traje 14 godina, onda i vrijedi. Prepoznato je među mladima, što nam je posebice drago. Nadam se da će taj umjetnički nemir zahvatiti sve te mlade ljude i da će iznjedriti one koji će u budućnosti izabrati da se iz hobija ili kao poziv bave umjetnošću. Ako je tome poticaj i Kolonija mladih Ernestinovo, onda sam jako sretan - kazao je Greif.

Voditelj Kolonije i ravnatelj ernestinovačke škole, prof. Damir Škrlec, zadovoljno ističe kako su i ove godine radionice popunjene do posljednjeg mjesta.

- Danas je početak stvaranja ideja koje će se prezentirati na završnici, nakon tri dana rada, a web-radionica će sve to popratiti i prikazati. Imamo nekoliko ciljeva, a primarni je razvoj kreativnosti djece. Osim toga, razvija se multikulturalnost s obzirom na to da nam dolaze djeca iz četiriju država. Došli su nam partneri iz Slovenije, gdje i mi odlazimo na kolonije, te gosti i iz Tavankuta s kojima također ostvarujemo razmjenu projekata. Iz Bosne i Hercegovine, iz Usore, prvi su nam put došli učenici, i to iznimno daroviti u području slikarstva - kaže Škrlec.

Sve će napravljeno biti prezentirano u četvrtak, u završnici, a kao i prijašnjih godina s dramskim će prikazom ići gostovati u Sloveniju.

Darko PEJIĆ
ŠTO KAŽU SUDIONICI

Mislav Premužić i Ela Felendeš učenici su OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Zdenaca. Od mnoštva radionica odlučili su se za kiparsku. Budući da je tema kolonije “Putovanje”, Mislav se nada kako će izrađivati poznate svjetske građevine poput Babilonske kule, a Elina je želja od drveta izrezbariti Eiffelov toranj.

U radionici Plamena ptica prvi je put sudjelovao Davor, psiholog iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. “Volim pjevati, volim svirati, volim crtati. Nedavno sam upisao plesni tečaj, jako volim umjetnost i kreativno izražavanje”, kaže svestrani Davor.

Za filmsku se radionicu odlučio Bernard Kovač iz OŠ Ernestinovo. “Volim snimati, pa sam i lani pohađao istu radionicu. U slobodno vrijeme pomažem prijatelju snimati za Youtube te se jako radujem i ovogodišnjoj radionici”, kaže Bernard. S. Pavić / T. Stojanac

Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike