Osijek
IN MEMORIAM: PROF. DR. SC. IVAN ROMŠTAJN (1936. – 2017.)

Pedagog posvećen studentima
Objavljeno 19. travnja, 2017.

Dana 17. travnja 2017. godine preminuo je naš cijenjeni i dragi profesor Ivan Romštajn, dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta Osijek.

Rodio se 26. listopada 1936. godine u Rajsavcu, općina Jakšić, Požeština. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Požegi. Diplomirao je 1963. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlio se u Građevinskom poduzeću u Požegi, gdje je obavljao dužnost šefa općeg odjela i pravne službe.

Nakon položenog pravosudnog ispita 1968. godine zaposlio se u Općinskom sudu u Požegi, gdje je s vremenom postao i predsjednik suda. Na Pravnom fakultetu Osijek magistrirao je u veljači 1977. godine te je 5. studenoga 1981. godine obranio doktorsku disertaciju. Sveučilišnu karijeru započeo je kao asistent na Pravnom fakultetu 1978. godine te je obavljao vrlo uspješno znanstvenu i nastavnu djelatnost. Autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova. U svome nastavnom radu predavao je na Katedri pomorskog i općeprometnog prava te treba istaknuti veliku naklonost prema nastavnom i pedagoškom radu i posvećenost studentima kroz mentoriranje brojnih diplomskih radova. Profesor dr. sc. Romštajn je 26. ožujka 1998. godine izabran u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju za područje društvenih znanosti, znanstvenog polja prava, grane pomorsko i općeprometnog prava na Pravnom fakultetu Osijek. Profesor je umirovljen 2006. godine.

Profesora dr. sc. Ivana Romštajna pamtit ćemo kao dragog kolegu i profesora, vrsnog znanstvenika i prednog pedagoga, posebno posvećenog studentima i ustrajnog u svemu što je radio.

Posljednji ispraćaj našega kolege danas je u 15 sati na Groblju Krista Kralja u Požegi. Komemoracija u povodu smrti prof. dr. sc. Ivana Romštajna održat će se u četvrtak, 20. travnja, s početkom u 10 sati, na Pravnom fakultetu Osijek, Radićeva 13 (Vijećnica Fakulteta). Pravni fakultet Osijek

Najčitanije iz rubrike