Regija
MEĐU NAJBOLJIMA NA SVIJETU

U Dronescapesu tri snimke Zorana Kona s vjenčanja
Objavljeno 19. travnja, 2017.
Knjigu snimki iz zraka izdala je ugledna londonska kuća Thames & Hudson

NAŠICE - U zanimljivoj knjizi fotografija snimljenih iz zraka “Dronescapes” koju potpisuje poznati fotografski urednik Ayperi Karabuda Ecer, a koju je izdala renomirana izdavačka kuća Thames & Hudson iz Londona, predstavljeno je 250 fotografskih uradaka iz cijelog svijeta.

Dronestagram

U toj specijalnoj publikaciji najboljih fotografija snimljenih s pomoću dronova, koja je svjetlost dana ugledala u travnju ove godine, objavljena su i tri uratka Zorana Kona, upravitelja Braniteljske zadruge Foto SIGMA iz Našica. Konove fotografije predstavljene su u poglavlju Vjenčanja, a jedna krasi i poleđinu ove prve knjige najboljih fotografija snimljenih s pomoću malih letjelica, a koja je objavljena u suradnji s društvenom mrežom Dronestagram koja okuplja gotovo 10.000 aktivnih članova, zaljubljenika u fotografiranje dronom iz više od 70 država. Zoran Kon kaže da je sve krenulo upravo od Dronestagrama, vodeće svjetske web-stranice fotografija.

- Prije dvije godine registrirao sam se na toj internet-stranici i za početak sam objavio dvije-tri fotografije. Ubrzo su me kontaktirali iz Liona te tražili još fotografija, pa sam objavio još desetak fotografija. U knjizi su tri moje fotografije koje su objavljene u poglavlju koje je orijentirano na vjenčanja – rekao je Kon. Dvije fotografije vjenčanja snimljene su na našičkom trgu, od kojih je jedna i na zadnjoj korici knjige, dok je treća snimka vjenčanja na Mostu mladosti u Osijeku.

Radi tri godine

- Možda nisam najbolji pilot, ali očito da imam neke umjetničke crte i osjećaj za lijepo - kaže Kon.

Biti odabran kao jedan od najboljih autora fotografija snimljenih dronom vidi kao veliko priznanje za fokusirani rad te predanost poslu.

- Drago mi je da su moje fotografije prepoznate i cijenjene te da je moj rad priznat i u svijetu - govori Kon, koji se tri godine bavi fotografiranjem dronom.

Iako su fotografije iz ptičje perspektive napravljene dronom sve popularnije, snimanje je najnovijim propisima ograničeno. Onaj tko želi snimati iz zraka mora se najaviti Državnoj geodetskoj upravi - 15 dana unaprijed, ispuniti obrasce i platiti državne takse. Mora priložiti i dokument koji dokazuje da je registriran za snimanje iz zraka. Hrvatska je podijeljena u četiri zone, pri čemu se dozvole za letenje u tri zone izdaju u kratkom roku, dok je zakonski rok za odobravanje dozvola za let u urbanim područjima 30 dana i zahtijeva i polaganje teorijskog ispita. Zoran Kon, vlasnik i korisnik drona koji najčešće koristi za snimanje vjenčanja, priznaje da najnoviji propisi zagorčavaju život uredno registriranim operatorima sustava bespilotnih letjelica.

- Imam licencu da mogu letjeti u zoni A, znači izvan naselja. Može se tražiti i dozvola za zonu B, a to su slabije naseljena mjesta. Dron koristim najviše za snimanje vjenčanja, no zbog zabrane leta iznad ljudi, to postaje kompliciranije. Naime, najmanja udaljenost mora biti 150 metara od grupe ljudi, tako da će se ovakve fotografije teško moći snimiti dronom - poručio je Zoran Kon.

Snježana FRIDL

250

fotografskih uradaka iz cijelog svijeta donosi knjiga koju potpisuje urednik Ayperi Karabuda Ecer

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike