Ekonomija
PROMJENA PRISTUPA PROIZVODNJI HRANE

Do 2050. proizvodit će se u svijetu mlrd. tona žitarica više nego danas
Objavljeno 18. travnja, 2017.

O značaju poljoprivredne proizvodnje i proizvodnji hrane kroz prizmu povećanja svjetske populacije i smanjenja obradivih površina bilo je riječi na nedavno održanom forumu o temi: Mladi poljoprivrednici i ZPP u Osijeku održanom u sklopu projekta Hrvatske poljoprivredne agencije - GRASS Croatia, koji je sufinanciran od Europske komisije. Forum je za cilj imao informirati mlade buduće poljoprivrednike, ali i postojeće OPG-ove te stanovnike ruralnih područja o mogućnostima koje nude fondovi EU-a, a u cilju postizanja održive poljoprivredne proizvodnje i poboljšanja života u ruralnim krajevima, rekla je Vesna Bulić iz HPA, jedna od koordinatorica projekta GRASS Croatia.

O značaju poljoprivredne proizvodnje govorila je Martina Jurković, dipl. ing. preh. teh. iz Hrvatske agencije za hranu.

Strateško pitanje

Jurković je u svom izlaganju istaknula kako se procjenjuje da će do 2050. godine ljudska populacija brojiti gotovo devet milijardi, što će zahtijevati i drukčiji pristup proizvodnji hrane, ali i prehrani. Procjenjuje se, također, da će se do 2050. proizvoditi milijarda tona žitarica više nego danas. Analitičari smatraju kako će se poljoprivredne površine morati povećati na 70 milijuna hektara, a činjenica je da se količina raspoloživog poljoprivrednog zemljišta ne povećava, već se smanjuje zbog širenja gradova, tako da već danas poljoprivredni stručnjaci savjetuju promjenu tehnologije poljoprivredne proizvodnje. Primjerice, multiple cropping - uzgoj više usjeva na istoj površini u jednoj sezoni - omogućuje da se uzgajaju usjevi i ostvaruje proizvodnja kao da je raspoloživog obradivog zemljišta čak 140 milijuna haktara - rekla je Jurković prezentirajući projekcije stručnjaka. No, ovako intenzivna proizvodnja kao i očite klimatske promjene zahtijevaju i navodnjavanje, upozorila je Jurković i napomenula kako su nužne i promjene u načinu prehrane koje će uključivati smanjenje ukupne konzumacije mesa. Naime, iako potražnja za hranom raste 11 % godišnje, s druge strane, trećina ukupno proizvedene hrane u svijetu se baca.

Dostupnost hrane te sigurnost strateško je pitanje u svim državama svijeta. Nužne su promjene u poljoprivrednoj proizvodnji koje uključuju nove i moderne tehnologije te dugoročne strategije edukacije stanovništva o pravilnoj i održivoj prehrani.

Generacijska obnova

Ivana Jurišić, dipl. ing. iz Savjetodavne službe, okupljenim učenicima Srednje poljoprivredne i Veterinarske škole te studentima Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku detaljno je objasnila važnost poslovnog planiranja kao vrlo opsežne poslovne discipline kojoj je glavna svrha određivanje ciljeva poslovanja kao i definiranje aktivnosti koje je potrebno poduzeti za realizaciju tih ciljeva.

Prof. dr. sc. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku govorila je o važnosti obiteljske poljoprivrede, predstavila je najnovije podatke o broju i tipologiji poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj i EU, iznijela demografske značajke obiteljske poljoprivrede te položaj mladih poljoprivrednika u RH. Obiteljska poljoprivreda u EU predstavlja temelj za postizanje ključnih ciljeva ZPP, rekla je prof.dr.sc. Tolić i dodala kako OPG-ovi predstavljaju učinkovit alat za ruralni razvoj s 12 milijuna obiteljskih farmi, 172 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta i 25 milijuna aktivnih poljoprivrednika. Ujedinjeni narodi su 2014. godinu proglasili Godinom obiteljskih farmi upravo zbog naglašavanja njihove posebne važnosti za: prehrambenu neovisnost, posebno za siromašne i socijalno ugrožene obitelji; očuvanje tradicionalnih prehrambenih proizvoda koji doprinose uravnoteženoj ishrani stanovništva; održavanje agrobioraznolikosti i održivu uporabu prirodnih resursa; doprinos lokalnim ekonomijama kroz pozitivne gospodarske učinke i programe socijalne zaštite, te za ukupno blagostanje lokalnih zajednica, napomenula je prof. Tolić u svom izlaganju zaključivši kako je generacijska obnova OPG-ova od posebnog značaja za poljoprivrednu proizvodnju u globalnim razmjerima.

Uspješni mladi

Nakon izlaganja predavača prisutnima su se predstavili uspješni mladi poljoprivrednici Božidar Glavaš i Dominik Bokun. Glavaš je nastavio obiteljsku tradiciju proizvodnje mlijeka kojom se bavio još njegov pradjed, a 2012. godine otvorili su i mljekaru. Na panelu “Preduvjeti za održivo poljoprivredno gospodarstvo mladih poljoprivrednika” predstavio se Goran Gusak, vlasnik ekogospodarstva “Orlov put”, koji se nalazi u blizini ulaza u Kopački rit, gdje uzgajaju voće, povrće, ljekovito bilje te domaće životinje i sve to dopunjuju agroturizmom.

Josip Đurković iz Valpova se 20-ak godina bavi uzgojem koza i proizvodnjom kozjeg sira. Svoje gospodarstvo predstavio je i Dario Geto iz Luga koje se bavi uzgojem koza te svakodnevno proizvodi kozji sir.

Roberta SORIĆ
GRASS Croatia

Cilj je projekta GRASS Croatia - Razvoj ruralnih područja i poljoprivrede za uspješno društvo (Growth of Rural areas and Agriculture for Successful Society) - informiranje opće javnosti, poljoprivrednika i potrošača o vrijednostima i mogućnostima zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike