Novosti
ZAKON ČEKAJU MLADE OBITELJI

Subvencije stambenih kredita potaknut će kupnju stanova
Objavljeno 18. travnja, 2017.

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, koji je Vlada usvojila prošloga tjedna, mogao bi na istoku Hrvatske doista pomoći mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, a time potaknuti promet nekretnina, pa i aktivirati veliki kapital deponiran u bankama.

Prve su to reakcije agenata u osječkim agencijama koje se bave posredovanjem u prometu nekretnina - Marijana Matijevića i Krunoslava Šabića.

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita koji bi, prema najavama iz Vlade, trebao stupiti na snagu početkom srpnja ove godine omogućit će građanima u dobi do 45 godina da prema povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje. Nekoliko je uvjeta koje pri tome trebaju ispuniti. U prvome redu ne bi smjeli u svome vlasništvu posjedovati stan, odnosno kuću. Subvenciju će moći koristiti ako u vlasništvu imaju jedan stan ili kuću koju prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, zbog potreba vlastitog stanovanja.

Poticanje decentralizacije

Njima će država prve četiri godine plaćati polovinu iznosa ukupnog obroka kredita i to unaprijed za tekuću kalendarsku godinu. Otplata se može produžiti za godinu dana zbog utvrđenog invaliditeta, a dvije godine za svako živorođeno, odnosno posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Subvencije se odnose na kupnju kuće, odnosno stana u vrijednosti do sto tisuća eura, pri čemu je cijena četvornog metra stambenog prostora do 1500 eura. Cijena kvadrata može biti i veća, no za iznos veći od ovih 1500 eura (po kvadratu) kupac ne može ostvariti subvenciju. Ovaj detalj ukazuje da će na određeni način biti diskriminirani građani u područjima u kojima su cijene stambenog prostora znatno više, poput Splita, Dubrovnika, a dobrim dijelom i Zagreba. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević zbog toga je i istaknuo kako će se ovom mjerom potaknuti decentralizacija u zemlji.

- Ovo smo napravili da bismo zadržali naše ljude u manjim općinama i selima - kazao je ministar.

S druge strane, ističe za Glas Slavonije Krunoslav Šabić, u cijeloj Slavoniji i Baranji ni nema stambenih prostora koji postižu cijenu kvadrata 1500 eura, što znači da bi mjera Vlade mogla naići na plodno tlo upravo na području istoka zemlje.

Efektivna kamatna stopa stambenog kredita koji će sufinancirati država ne može biti veća od 3,75 posto godišnje, dok po proteku prve četiri godine otplate kredita, a najmanje dvije godine, ne može biti viša od deset posto od kamatne stope određene za prve četiri godine otplate.

Približno tisuću ugovora

Ministar Kuščević najavio je kako će čitav postupak od podnošenja zahtjeva do realizacije subvencije odrađivati APN. Za ovu godinu APN će imati na raspolaganju 17,5 milijuna kuna, dok bi za 2018. u proračunu trebalo biti osigurano 35 milijuna kuna. Iz Vlade naglašavaju kako će u proračunu biti osigurani iznosi za subvencije i za ispunjavanje ugovorne obveze države nakon prestanka važenja ovoga zakona.

Matijević i Šabić Vladinu su mjeru ocijenili vrlo pozitivnom, ipak upozoravajući da bi bilo vrlo važno osigurati sredstva za subvenciju za sve one koji uđu u ovaj aranžman. Naime, ministar Kuščević najavio je kako ove godine očekuje da bi se moglo potpisati od tisuću do tisuću i pol ugovora o subvencioniranju kredita, pri čemu bi odabir bio na način da se subvencije odobravaju dok se ne utroše predviđena sredstva. Drugim riječima bilo bi to prema načelu - tko prije... Tako bi se moglo dogoditi da oni koji uđu u postupak kupnje stana ili kuće, primjerice pri kraju godine, mogu ostati bez subvencije, jer je predviđeni proračunski novac utrošen.

- Bilo bi jako dobro da ovakva mjera države bude trajna, jer bi se u protivnom moglo događati da imamo sezonske kupnje nekretnina. Primjerice, da osobe koje se odluče za kupnju stana ili kuće u drugoj polovini godine, a ispunjavaju uvjete za stjecanje subvencije te nisu sigurni hoće li ju i dobiti zbog financijske kvote, odgađaju kupnju do početka sljedeće godine i otvaranja nove kvote - upozorava Matijević.

S njim se slaže i Šabić, napominjući kako mnoge mlade osobe koje se zanimaju za kupnju nekretnina u posljednje vrijeme upravo očekuju ovu najavljenu mjeru i praktično čekaju trenutak stupanja zakona na snagu kako bi tada kupili stan ili kuću i iskoristili subvenciju.

Na taj je mogući problem upozorio i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u Borislav Vujović, koji je gostujući na HTV-u kazao kako bi bilo odlično kada bi subvencija stambenih kredita bila trajna mjera, jer u tom slučaju ne bi bilo “stampeda” kupaca i ne bi bilo loše reakcije tržišta. Rekao je kako se boji, s obzirom na to da je broj subvencija ograničen, da će doći do kontraefekta.

Igor MIKULIĆ
ZAKON DOLAZI POČETKOM SRPNJA

Subvencionirat će se krediti za čije je dobivanje zahtjev podnesen nakon stupanja na snagu ovoga zakona, a subvencija se može dobiti za kupnju novog ili rabljenog zakonito sagrađenog stana, odnosno kuće, te za gradnju kuće. Zahtjev za subvencioniranjem kredita moći će se podnositi nakon što Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavi javni poziv u Narodnim novinama, a to će se učiniti nakon što zakonski prijedlog prođe proceduru usvajanja i stupi na snagu. Očekuje se da bi na snagu trebao stupiti početkom srpnja ove godine.

17,5

milijuna kuna imat će APN na raspolaganju za ovu godinu, dok bi za 2018. u proračunu trebalo biti osigurano 35 milijuna kuna

Možda ste propustili...