Regija
NAJVEĆE GRADILIŠTE U SLAVONIJI I BARANJI

Ulažu 800 milijuna kuna
Objavljeno 18. travnja, 2017.

VUKOVAR

Grad Vukovar u ovome je trenutku najveće gradilište u Slavoniji i Baranji, a tom podatku u prilog govore projekti u infrastrukturi teški nemalih – 800 milijuna kuna.

42 ulice

Iako je u spomenutoj svoti to samo omanji dio iznosa, zanimljivo je da je unazad dvije i pol godine obnovljeno 70 posto nerazvrstanih, dakle ulica u domeni Grada Vukovara, gdje su dva i pol desetljeća od Domovinskog rata sanirane zaostale ratne rane. Iznosi taj podatak pročelnik gradskog Odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović, na upit o (pre)čestom otvaranju saniranih gradskih cesta na koje se novinare svako malo poziva, a na što je potrošeno 25 milijuna kuna.

– U navedenom razdoblju obnovljene su ukupno 42 ulice u gradu Vukovaru i prigradskim naseljima Sotin i Lipovača. Od toga broja pet je sotinskih, a četiri ulice su u Lipovači. K tome, obnovljeno je i 57 nogostupa – kazuje Martinović, dodajući kako se gradska vlast uhvatila u koštac i s gradnjom nove tržnice, što je 22-milijunski projekt. Zatvoreni je to, moderan objekt u središtu grada, s pristupnim cestama, čije se otvorenje očekuje u idućih mjesec dana. Odmah potom slijedi uređenje prostora bivše tržnice, uz cestu Vinkovci – Vukovar – Ilok, gdje će biti trg s parkom i fontanom, uz ulaganja oko 15 milijuna proračunskih kuna.

– Ukupna ulaganja u komunalnu infrastrukturu u ove 2,5 godine dosegla su iznos od 800 milijuna kuna, ako u to ubrojimo i veliki projekt Hrvatskih voda, kao što je gradnja nove gradske šetnice od Luke Vukovar do ušća Vuke u Dunav, vrijednosti 16 milijuna kuna, kao i sanaciju Otoka športova s 22 milijuna kuna i Projekt Vukovar, odnosno obnovu komunalne vodoinfrastrukture, koji je vrijedan 460 milijuna kuna, što se sufinancira i iz budžeta grada. Također, gradi se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kanalizacija u Sotinu, za gradski Komunalac nabavljena su tri nova komunalna vozila, provedena je selekcija otpada gdje je građanima podijeljeno 6500 zelenih kanti za miješani otpad, isto toliko plavih kanti za papir, kao i žutih vreća za plastiku, sagrađeno je reciklažno dvorište vrijedno 400.000 kuna, saniran je gradski deponij Petrovačka dola, što je koštalo 11 miijuna kuna... – nabraja pročelnik, dodajući da je glede gospodarenja otpadom Vukovar ispunio sve zakonske obveze.

Još sedam igrališta

Spoment će i (ponovnu) sanaciju (ne)stabilnog mosta preko rijeke Vuke u pješačkoj zoni, a pritom najaviti i sanaciju Županijske ulice kojom se, pokraj bolnice, izlazi iz grada, kao i još nekih ulica, uz novi kružni kod skretanja za Autobusni kolodvor. Nastavlja se i gradnja biciklističke staze od vodotornja do izlaza iz Sotina, a ove godine trebala bi krenuti i sanacija ceste od Memorijalng groblja do kraja Sotina s dva odmorišta, pokraj groblja i uz vinograde između Vukovara i Sotina, što je investicija Hrvatskih cesta. Kružni tok planiran je i u Sotinu kod skretanja za Opatovac, pa u gradskoj upravi zbrajaju 50-ak milijuna kuna ulaganja u to prigradsko naselje.

– Obnovili smo u Vukovaru dvadesetak dječjih igrališta, od ukupno 54 koja su bila dosta zapuštena, i do kraja godine u planu je još sedam igrališta – kaže pročelnik i u svom resoru za 2017. napominje budžet od 130 milijuna kuna. K tome, u Vukovaru je, sufinanciranjem od 20 posto Grad i 80 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, energetski obnovljeno 100 obiteljskih kuća i četiri stambene zgrade, a Vukovar je prema broju prijava treći grad u Hrvatskoj. Prijavilo se pak, još sedam zgrada.

– Mnogo je projekata, a mi nastavljamo istim tempom – zaključio je pročelnik Martinović, dodajući da se radi i na povećavanju broja parkirnih mjesta u gradu na Dunavu. – Vukovar je zapravo već više od dvije godine najveće gradilište na istoku Hrvatske, po pitanju komunalne infrastrukture. Investicije su nezanemarive, i možemo biti zadovoljni, jer povećavamo standard života naših građana i u Vukovaru i prigradskom Sotinu i Lipovači, koji ne smiju biti zapostavljeni – zaključio je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček, dodajući da građani i dalje imaju niz upita, primjerice sa Sajmišta, kada će i ostale gradske ulice biti obnovljene. Vukovar je “zagrizao” i u projekt geotermalne vode, izrađene su studije i, u konačnici, to bi značilo 30-ak posto uštede na cijeni grijanja, uz ulaganja od 20 milijuna kuna. U obnovu ide i stadion HNK Vukovar '91 s novom atletskom stazom za dva milijuna kuna, kao i stadion u Borovu Naselju i gradnja Boćarskog doma na Trpinjskoj cesti.

Sanja BUTIGAN

prvi u RH

NAJVIŠE PRIJAVA ZA ENERGETSKU OBNOVU

Obnova Priljeva i kružni tok

Istaknut će pročelnik Martinović i veliki projekt u suradnji s Hrvatskim cestama koji uskoro kreće – sanaciju četverotračne ceste u Priljevu u vrijednosti 20 milijuna kuna, plus dodatnih šest milijuna kuna za biciklističku stazu. “Sanirana će biti kompletna prometnica, od Kudeljarske ulice sve do nadvožnjaka na ulazu u grad, kod Luke Vukovar. Rok gradnje je 12 mjeseci. Očekuje se potom i proširenje nadvožnjaka na četiri trake, kao i kružni tok kod tzv. crvenog magacina”, kazuje Martinović.

Kreće rekonstrukcija vodotornja

U gradskoj upravi kazuju kako uskoro kreće i dugoočekivani projekt – rekonstrukcija simbola stradanja i otpora Vukovara ratne 1991. godine, “ranjenog” 50-metarskog vodotornja, koji je, za podsjetnik, u donatorskoj akciji ujedinio cijelu Hrvatsku i dijasporu. Koštat će taj posao 32 milijuna kuna. Natječaj za izvođača radova proveden je.

Možda ste propustili...

VINSKI PODRUM SREDNJE ŠKOLE U PITOMAČI

Budući sommelieri uče i na vinu koje pije papa

SVE ZNA O POVIJESTI

Luka Šabić prvak džave

SEZONA SVINJOKOLJA, DOMAĆI UZGAJIVAČI NA MUKAMA

Zbog jeftinog uvoznog mesa izostao interes za tovljenike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SEZONA SVINJOKOLJA, DOMAĆI UZGAJIVAČI NA MUKAMA

Zbog jeftinog uvoznog mesa
izostao interes za tovljenike

2

PTICE SELICE KOJE MNOGI SMATRAJU NEPOGREŠIVIM PROGNOSTIČARIMA VREMENA

Ždralovi su odletjeli, prava nam zima stiže?

3

DOM IZVAN DOMA ZA DJECU

Samo dvije obitelji udomljavaju, brinu se o šestero djece