Osijek
ŠTO JE TO “RODILO” NA STABLIMA?

Kroz prozor bacaju čak
i vreće pune smeća?!
Objavljeno 15. travnja, 2017.
O ovom su nas neurbanom ponašanju obavijestili s Vijenca Ivana Meštrovića

Stanari na Vijencu Ivana Meštrovića ogorčeni su na svoje susjede koji već neko vrijeme izbacuju čak i pune vreće smeća kroz prozor i s balkona, umjesto da ih odlažu u kontejner. I pritom, kažu, prolaze nekažnjeno, čak i bez opomene. Smeće tako ostaje rasuto po ulici, visi s grana stabala, sve dok ga djelatnici Unikoma ne pokupe i odvezu.

Problem je to koji je, kažu ljutiti susjedi, odraz nekulture i nedostatka kućnog odgoja. Osim što bacaju smeće kroz prozor, ostavljaju i pune vreće smeća u hodnicima ispred svojih stanova, koje potom danima ostaje u hodniku i iz njih se širi nesnosan smrad, sve dok netko drugi ne odluči iznijeti to smeće umjesto njih.

Ovo je prestrašno!

- Ovo je prestrašno! Da u današnje vrijeme netko može biti toliko neciviliziran i nekulturan, i k tome da nitko od predstavnika stanara i zaduženih ništa o tom pitanju ne poduzima?! Nečuveno! Živimo u 21. stoljeću, a mogu samo reći: 'Dobro došli u džunglu na asfaltu!' - ističe ogorčeni stanovnik Vijenca Ivana Meštrovića.

Da je suživot u zajednici stanara u zgradi ponekad ionako težak i da pred nas svakodnevno stavlja nove izazove s kojima se moramo nositi, već smo naviknuli. Kršenju kućnog reda zgrade svakodnevno svjedočimo: od susjeda koji preglasno slušaju glazbu, do studentskih partija koji traju do zore, pušenja i bacanja opušaka cigareta po hodnicima, preko mirisa kuhanja, do uriniranja i obavljanja nužde kućnih ljubimaca u hodnicima, galame, istresanja mrvica kruha s balkona koje potom padaju na susjedni balkon, radova u stanu od ranih jutarnjih sati koji traju cijeloga dana do večeri, ostavljanja glomaznog otpada po hodnicima, poput starih perilica za rublje, štednjaka, kauča... No, što je previše, previše je. Postavlja se pitanje, do koje mjere moramo trpjeti problematične susjede? Treba li se s njima suočiti i upozoriti ih na njihove postupke kojima ne uvažavaju i ne poštuju druge stanare te im otežavaju normalnu svakodnevicu, ili šutjeti i trpjeti, kao što to većina i čini? Kako postupiti u ovakvim i sličnim situacijama, pitali smo predsjednicu Udruženja stanara grada Osijeka, Vlastu Auguštin.

(Ne)kultura stanovanja

- Nužno je kontaktirati komunalno redarstvo i napraviti prijavu, po kojoj će ono dalje postupiti. Ako se počinitelji ogluše na opomenu, dobit će novčanu kaznu, a ako i dalje nastave takva djela, onda slučaj prelazi u ruke policije, nakon čega se primjenjuje drukčiji postupak – objašnjava Auguštin.

Ističe i kako susjedi vjerojatno dobro znaju tko baca smeće kroz prozore i s balkona. No, za prijavu ovakvih postupaka, kaže, zaduženi su predstavnici suvlasnika svake pojedine stambene zgrade.

- U gotovo svakoj stambenoj zgradi ima problema, a naša je briga da te probleme rješavamo. To je kultura stanovanja, o kojoj moramo educirati i osvješćivati ljude. Nije poanta prisiliti ih da samo plate kaznu, nego je cilj da oni postanu svjesni činjenice da ne smiju zagađivati okolinu, da je to njihov grad, ulica, naselje – naglašava Auguštin te upozorava da je bitno reagirati, a ne ostavljati da to netko drugi riješi.

- Predstavnik stanara mora učiniti sve što je u njegovoj moći, a ako ne zna što mu je činiti, neka se javi u Udruženje stanara. Ovo je, inače, samo jedan od problema s kojima se suočavamo, jer velika većina suvlasnika misli samo na svoj stan, a o zajedničkim dijelovima zgrade gotovo uopće ne razmišljaju – upozorava Auguštin. Na kraju ističe kako su postupci poput ovog na Vijencu Ivana Meštrovića usko vezani uz kućni odgoj, edukaciju te vlastitu svijest i savijest.

Jasenka PEJAKOVIĆ
BACALI KUĆNO SMEĆE U KOŠEVE U PARKU KRALJA PETRA KREŠIMIRA IV.

Kako neslužbeno doznajemo, u Parku kralja Petra Krešimira IV. neki su od stanara zgrada u okolici bacali smeće u koševe u parku, zbog čega su djelatnici Unikoma, navodno, bili prisiljeni razmontirati koš jer ni na koji način nisu uspjeli spriječiti ovu naviku građana.

Vlasta Auguštin

predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka

Za prijavu su ovakvih postupaka komunalnom redarstvu zaduženi predstavnici suvlasnika svake pojedine zgrade

(ne)briga

MNOGI NE HAJU ZA SUVLASNIČKE OBVEZE

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike