Novosti
IZBORNE LISTE ZA ŽUPANIJSKU SKUPŠTINU I GRAD OSIJEK

Šišljagić podršku traži i lijevo i desno, HDZ prvi put ide bez koaliranja
Objavljeno 15. travnja, 2017.

Dok veliki dio političkih analitičara smatra kako će lokalni izbori u svibnju biti jedni od najneizvjesnijih do sada, te i određena prekretnica, prognostičari rezultata za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju vjeruju kako upravo ovdje neće doći do promjena čelnika, ali bi oni sada zbog izmijenjene stranačke scene mogli imati problema s većinom u Župnijskoj skupštini i Gradskom vijeću.

Naime, na lokalnim izborima 2013. godine bilo je 15 lista za Gradsko vijeće Osijeka i njih 13 za Skupštinu Osječko-baranjske županije. Kako je do početka službene kampanje ostalo još nekoliko dana, pokušali smo predvidjeti kako bi mogle izgledati liste na ovogodišnjim izborima raspisanima za 21. svibnja. Dio statistika uvjeren je kako na čelu Županije ostaje Vladimir Šišljagić koji je sada kandidat nezavisne liste Snaga Slavonije i Baranje. Tako će on biti i nositelj liste za Županijsku skupštinu. Podršku njegovoj kandidaturi ovoga je tjedna dala i nova koalicija HNS-a, HSS-a i HSU-a. Ova koalicija neće ići sa svojim kandidatom za župana, ali je zato dogovoreno da je HNS-ov Stjepan Čuraj, u slučaju Šišljagićeve pobjede, budući dožupan. Nositelj liste za Županijsku skupštinu na ovoj koalicijskoj listi bit će predsjednik HNS-a, bivši ministar gospodarstva i bivši osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. SDP na razini županije nije ušao u ovu koaliciju te će ići sa svojim kandidatom za župana, a pretpostavlja se da će to biti Domagoj Hajduković koji će biti i nositelj liste za Županijsku skupštinu. No, smatra se kako je to zapravo SDP-ova prešutna podrška Šišljagiću. Naime, SDP zbog svoje reputacije ne može dati otvorenu podršku Šišljagiću, ali stavljanjem kandidata koji nema podršku vlastitih birača prave uslugu aktualnom županu.

Istovremeno, SDP će ući u koaliciju s HNS-om, HSS-om i HSU-om na listi za Gradsko vijeće Osijeka, koje će nositi Ivan Vrkić jer ima podršku ovih stranaka i za gradonačelnika kao nezavisni kandidat. Istovremeno je Šišljagićeva snaga Slavonija i Baranje objavila i da je Danijela Lovoković njihova kandidatkinja za gradonačelnicu. Iako je riječ o političarki koja uživa poštovanje Osječana, ovako kasni ulazak u utrku smatra se prešutnom podrškom Vrkiću. Inače, Snaga Slavonije i Baranje najavila je kako na svim listama ide isključivo sama, ali s podrškom mnogih. Zanimljivo je da je uz ljevicu svoju podršku Šišljagiću dao i dio desnice, pa je tako javnu podršku dobio i od HSP-a i Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić.

Najjači protukandidat Šišljagiću za župana svakako će biti predsjednik županijskog HDZ-a, načelnik Antunovca i saborski zastupnik Ivan Anušić, a dio predizbornih anketa prednost daje upravo njemu. Ono što je sigurno jest to da HDZ na ove izbore prvi put u Osječko-baranjskoj županiji ide samostalno, bez ikakvog koaliranja, a nositelj liste za Županijsku skupštinu bit će Anušić koji će biti nositelj i liste za Općinsko vijeće Antunovca. Još nije poznato hoće li HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka Ivana Šojat nositi listu za Gradsko vijeće.

HDSSB, koji je na prošlim izborima bio pobjednik, nakon raskola teško može računati na pobjedu. Ono što je sigurno jest to da na ove izbore neće ići sa Zelenima Hrvatska, jer je Zdravku Peki zamjerena bliskost sa Vladimirom Šišljagićem. Sam predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin potvrdio nam je kako je sigurna koalicija s HSLS-om i strankom Aktivni branitelji i umirovljenici (ABU). Listu za Gradsko vijeće nosit će njihov kandidat za gradonačelnika Dragan Vulin, dok još nije poznato hoće li Karlo Šatvar kao njihov kandidat za župana nositi i listu za Županijsku skupštinu. N.Z. Eberhard

OVE GODINE I LISTE MOSTA, ŽIVOG ZIDA I BIRAJ BOLJE

Poznatim bi imenima i strankama dio računa mogli pomrsiti novi igrači na sceni. Tako ćemo ove godine, za razliku od 2013., imati i listu Mosta, koju će za Gradsko vijeće predvoditi Miroslav Šimić, a onu za Županijsku skupštinu pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić. Za Gradsko vijeće tu će se svakako opet naći i lista stranke GOGO koju sada predvodi njihov kandidat za gradonačelnika Miroslav Vanek. Tu je i 28-godišnji osječki poduzetnik Kristijan Šimičić koji predvodi novu listu Biraj bolje, a koja je najavila i listu za Županijsku skupštinu, na kojoj bi se navodno trebali naći brojni poduzetnici. Nova će svakako biti i lista Živog zida, koja ima svoju kandidatkinju za županicu Lidiju Dujmović s Prehrambeno tehnološkog fakulteta. Svoju kandituru već je najavila i lista Ante Đapića, a nositelj liste za Osijek i za županiju bit će sam Đapić koji kaže kako još razmišljaju o kandidatu za župana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDAN OBRAT U SLUČAJU “LAŽNI MAĐARI”

Svjedok: Policijski inspektor
me je ucijenio i prijetio mi
tražeći da govorim o mitu!

2

NUDE I STANOVE ZA 350 EURA

Frankfurtska zračna luka otvoreno poziva radnike iz Hrvatske

3

“ZAGORČAT ĆU ŽIVOT TEBI, TVOJOJ DJECI I TVOJOJ OBITELJI”

Podignuta optužnica protiv Vrdoljaka