Učionica
PRVA INTERDISCIPLINARNA TRIBINA STUDENTSKIH UDRUGA FILOZOFSKOG FAKULTETA OSIJEK

Sudionici izlagali i raspravljali o pravu na život i smrt
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Prva interdisciplinarna tribina studentskih udruga Filozofskog fakulteta u Osijeku održana je 15. i 16. ožujka. Tribina je rezultat suradnje udruga Filozofskog fakulteta, čiji je cilj akademsko napredovanje te razvoj kritičke misli svih sudionika i posjetitelja.

Krovna tema tribine bila je "Pravo na život, pravo na smrt", te je svaka udruga sukladno krovnoj temi pripremila vlastita izlaganja. U organizaciji tribine sudjelovao je ukupno 21 član iz sedam udruga: Ana Boras, Petar Botić, Mateja Cindrić, Sonja Erceg, Mia Filipov, Lana Horvatić, Mihaela Kolić, Ivana Kurilj, Petra Lang, Mirela Majstorović, Marija Marković, Josip Popek, Marko Sičanica, Iris Spajić, Vjeran Šergo, Marija Augustina Šmint, Adam Tuković, Mislav Uzunić, Matej Vitković, Slađana Vukojević i Luka Zorica.

Tribinu su 15. ožujka pozdravnim riječima otvorili doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović, prodekanica za studijske programe i studente, i Marko Sičanica, predsjednik Udruge studenata filozofije logOS. Nakon toga na različite teme izlagali su članovi Međunarodne udruge studenata povijesti ISHA Osijek – Petra Sršić, Valentina Markasović, Luka Zorica i Veronika Završki. Sljedeći izlagači bili su Andrej Labudić i Mislav Uzunić iz Udruge studenata anglistike Glotta koji su raspravljali o problematici umjetnog života, a prvi blok moderirala je Ivona Palko. U drugom bloku izlaganja, koji je moderirao Adam Tuković, Udruga studenata informatologije Libros predstavila je temu Definiranje neprijatelja – dehumanizacija "nepoželjnih", u okviru koje su govorili Ivona Palko i Cvijetin Vidaković. Prvi dan tribine zatvorila je Udruga studenata pedagogije USPOS temom o smrtnoj kazni, a izlagali su Ivana Kurilj, Matea Sesar, Vjeran Šergo i Dunja Tomić.

Drugi dan tribine svojim izlaganjem otvorio je Marko Sičanica, nakon kojega su se predstavili članovi studentskog književnog kluba Aleph - Mia Filipov, Ljubica Gašparević i Tajana Šestak. Prvi je blok moderirao Petar Botić, a drugi Mislav Uzunić. Završno izlaganje održale su Ivana H. Marić, Marija Marković i Ljubica Brigitte Nikić iz Udruge studenata psihologije Psihos.

(Iris Spajić)

Nakon svakog izlaganja, publika je bila pozvana sudjelovati u raspravi koju su pripremili izlagači. Rasprave su bile uspješne te je bilo moguće čuti različita stajališta, iz čega se može zaključiti da je cilj tribine, odnosno razvoj kritičke misli, ostvaren. Posjećenost izlaganja bila je dobra te ostaje želja da se tradicija održavanja tribine nastavi i iduće godine.

Možda ste propustili...