Učionica
PRIZNANJE ZA PROČELNIKA ODJELA ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA

Izv. prof. dr. sc. Berislav Marković u novom Odboru za kemiju pri HAZU-u
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), na inicijativu pet kemičara redovitih članova Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti - akademici Leo Klasinc, Svetozar Musić, Nenad Trinajstić, Vitomir Šunjić i Mladen Žinić - na svojoj 2. redovitoj sjednici, održanoj 22. veljače 2017., donijelo je odluko o osnivanju Razrednog odbora za kemiju s mandatnim razdobljem od četiri godine.

Za predsjednika Odbora izabran je akademik Mladen Žinić, a uz akademike kemičare za članove Odbora izabrano je 11 istaknutih znanstvenika: prof. dr. sc. Marina Cindrić, prof. dr. sc. Dubravka Matković-Čalogović, prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš, prof. emeritus (svi Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu), prof. dr. sc. Silvana Raić-Malić (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu), prof. dr. sc. Mladen Miloš (Kemijsko-tehnološki fakultet Split), izv. prof. dr. sc. Berislav Marković (Odjel za kemiju Sveučilišta u Osijeku), prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dr. sc. David Matthew Smith, dr. sc. Damir Kralj (svi Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), dr. sc. Ernest Meštrović (PLIVA, Zagreb) i dr. sc. Aleksandar Danilovski (XELLIA Pharmaceuticals).

Glavni je cilj razvoj i promocija kemijskih znanosti u Hrvatskoj, vizija je hrvatsko društvo znanja i znanosti, a misija je uključivanje hrvatske znanosti u Europske i svjetske tokove znanosti. Opći ciljevi Odbora su: provedba Strategije razvoja znanstvenog potencijala, provedba Strategije razvoja visokog obrazovanja u području kemije te promocija kemijskih znanosti i istraživanja u društvu. U postizanju općih ciljeva Odbor organizira rasprave na redovitim i javnim tematskim sjednicama. Prva takva sjednica Odbora za kemiju održana je 28. ožujka 2017. u HAZU-u u Zagrebu.

(Kasandra Obranić)

Članovi i suradnici

Odbor okuplja redovite članove Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti te suradnike HAZU-a, kao i istaknute i međunarodno priznate istraživače sa sveučilišta, javnih instituta i industrijskih istraživačkih laboratorija. Odbor surađuje sa sveučilištima i javnim institutima, Hrvatskim kemijskim društvom (HKD), Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) i drugim institucijama.

Možda ste propustili...