Učionica
IZASLANSTVO REKTORSKOG ZBORA REPUBLIKE HRVATSKE U SLUŽBENOM POSJETU IZRAELU

Rektori i prorektori obišli izraelska sveučilišta, znanstvene institute i znanstvene parkove
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Izaslanstvo Rektorskog zbora Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem, rektorom Sveučilišta u Splitu, boravilo je od 29. siječnja do 5. veljače 2017. u službenom posjetu Izraelu.

Realiziran na poziv i u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael i izraelskog Veleposlanstva u Zagrebu, posjet je obuhvatio najpoznatija izraelska sveučilišta, znanstvene institute i znanstvene parkove izvrsnosti koji se na međunarodnim ljestvicama uspješnosti redovito nalaze u samom svjetskom vrhu. Posjet Znanstvenom institutu Weizmann i njegovu Levinson centru za posjetitelje pomogli su shvatiti stvarno značenje Instituta za razvoj izraelskog društva, ali i svjetske znanost i tehnologije. Fokusiran isključivo na studente diplomskih studija, poslijediplomce, doktorande i poslijedoktorande, Institut sa svojih 250 profesora, među kojima su nobelovci i kandidati za Nobelovu nagradu, i 800 zaposlenika u laboratorijima, osigurava izvrsne uvjete za rad i boravak. Sveučilište Ben Gurion iz Beer-Sheva, smješteno u najvećem gradu pustinje Negev, zauzima 39. mjesto među tehnološkim sveučilištima u svijetu i 320. mjesto na QS World University Rankings. Najmlađe izraelsko sveučilište osnovano je kako bi se potaknuo razvoj vrlo siromašnog dijela države u kojem nema dovoljno lukrativnih poslova i kako bi se nedostatci okruženja pretvorili u njegove prednosti. Sveučilište je fokusirano na alternativne izvore energije i probleme nedostatka vode, jer je Izrael prva zemlje u svijetu prema iskoristivosti otpadnih voda s iznimno visokim udjelom od čak 86 %. Sveučilište je poznato i po tome što je Deutsche Telekom u njemu osnovao prvi od dva istraživačka laboratorija izvan Njemačke (drugi se nalazi na Sveučilištu Stanford).

Hebrejsko sveučilište iz Jeruzalema promiče akademsku izvrsnost kao esenciju bez koje nema međunarodnog uspjeha sveučilišta, a ostvarivanje izvanrednih akademskih postignuća i snagu institucija u prvom redu promatra kroz osiguravanje vrhunskih istraživača i istraživačkih timova te akademske slobode koje omogućuju realizaciju svih njihovih potencijala. Hebrejsko je sveučilište kroz Erasmus+, program Europske unije i međuinstitucijske sporazume, partner s više od 40 vodećih europskih sveučilišta u području studentske i akademske mobilnosti. Razgovori s dr. sc. Rivkom Wadmany, potpredsjednicom Vijeća za visoko obrazovanje i njenim suradnicima, izaslanstvu su pružili detaljan uvid u povijesni razvoj visokog obrazovanja Izraela od dvadesetih godina prošloga stoljeća do reforme i planova visokog obrazovanja u razdoblju od 2017. do 2022. godine. Poseban naglasak stavljen je na modele financiranja, akreditaciju studijskih programa i reakreditaciju institucija, internacionalizaciju, usklađivanje s potrebama tržišta rada, inovativne metode podučavanja i istraživačku infrastrukturu.

Technion – izraelski institut tehnologije, i razgovori koje je izaslanstvo vodilo s njegovim čelnicima, zaokružili su priču o ustrajnosti i golemim uspjesima izraelskih sveučilišta. Povijest Techniona seže u 1912. i svjedoči o modernom svjetskom čudu centra istraživanja i obrazovanja na kojem studira 12.850 studenata na 80 diplomskih programa. Prvo izraelsko sveučilište, na kojem je svoje snažne tragove ostavio i nobelovac Albert Einstein, danas plijeni pozornost činjenicom da je kroz sredstva FP7 programa osiguralo više od 100 milijuna eura za vlastita istraživanja, uspjesima u kemiji, medicini, matematici, fizici, biologiji i robotici, odnosno razvoju specijaliziranih vozila za sve uvjete i površine. Tijekom posjeta više je puta istaknuto kako je Hrvatska doživjela stradanja i bremenitu prošlost, ali kako ima potencijala razvijati se i okrenuti budućnosti uz nužnu svijest da je nužno atipično misliti i ostvarivati atipične i kreativne ideje za bolju budućnost i razvoj. Na suradnji hrvatskih i izraelskih sveučilišta, znanstvenika i studenata treba raditi kordiniranom strategijom, istinskom željom za učenjem i razvojem, te spremnošću svih dionika da podupru zajednički cilj i osnaže suradnju s Izraelom - istinskom zemljom znanja, tehničkog i tehnološkog napretka i vrhunskih znanstvenih i gospodarskih postignuća.

(Mario Vinković)

Sveučilište Tel Aviv

Sveučilište Tel Aviv, koje se nalazi na devetom mjestu liste od pedeset najuspješnijih sveučilišta u preddiplomskom obrazovanju u STEM području, i jedino je sveučilište izvan SAD-a među deset najboljih u svijetu, fascinira misijom utemeljenom na četiri osnovne postavke. Obrazovanje se temelji na nastavnim predmetima kreiranim da kroz akademski pristup prodube i prošire znanja. Sustav mentorstva podrazumijeva uključivanje najuglednijih stručnjaka iz prakse koji potpomažu razvoj poduzetničkog okruženja i korištenje dinamičnih alata. Akceleratori omogućuju brze poduzetničke aktivnosti za pokretanje novog poslovnog pothvata, a inkubatori u kojima sudjeluju najpoznatije izraelske i svjetske tvrtke osiguravaju know-how kroz rast i aktivnosti usmjerene na poduzetničku neovisnost, stabilnost i profitabilnost.

Sjećanje na žrtve holokausta

Posjet službenih delegacija Izraelu nezamisliv je bez posjeta Yad Vashemu – svjetskom centru za sjećanje na žrtve holokausta. Na tom mjestu tišine, pijeteta, mjestu sjećanja na žrtvu i stradanje židovskoga naroda, nemoguće je ostati nedirnut osjećajem tuge i poniznosti pred stradanjima šest milijuna ljudi, žrtava kojima Yad Vashem pokušava vratiti dostojanstvo, otrgnuti ih zaboravu i svakom broju dati ime i prezime, identitet.

Možda ste propustili...