Učionica
EKONOMSKI FAKULTET U OSIJEKU

Nositelj strateških opredjeljenja visokog obrazovanja i znanosti
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Ekonomski fakultet u Osijeku osnovan je 1961. godine. Do 1974. djeluje u okviru Sveučilišta u Zagrebu, a od 1975. u okviru Sveučilišta u Osijeku i, kao takav, najstarija je visokoškolska institucija na Sveučilištu.

Na fakultetu je aktivno pet preddiplomskih studija i sedam diplomskih studija. Fakultet je osnivač i izvoditelj šest aktivnih poslijediplomskih specijalističkih studija, od kojih je zadnji pokrenut 2016., a uskoro se očekuje aktiviranje i sedmog studija koji je prošao postupak recenziranja i nalazi se u postupku akreditacije. Uz to, fakultet je nositelj jednog, a izvoditelj dva poslijediplomska doktorska studija (doktorski studij Menadžment i međunarodni, međusveučilišni, interdisciplinarni studij Poduzetništvo i inovativnost). Početkom siječnja 2017. godine provedena je temeljita samoanaliza oba studija koji će biti podvrgnuti procesu reakreditacije u svibnju 2017. godine.

Znanost i istraživanja

Od 2014. godine kontinuirano raste znanstvena produktivnost Ekonomskog fakulteta, od objavljenih 66 u 2014. do 114 objavljenih znanstvenih radova u 2016. godini. Fakultet je utemeljitelj i organizator tri međunarodne znanstvene konferencije. Dosad je održano 16 Business Logistics in Modern Management konferencija, 12 International Management Research konferencija, kao i pet Economy of Eaestern Croatia – Vision and Development, s kontinuiranim rastom broja sudionika iz cijelog svijeta. Fakultet je u suradnji s Hrvatskim društvom za operacijska istraživanja (HDOI) i Odjelom za matematiku Sveučilišta u Osijeku suorganizator Međunarodne konferencije o operacijskim istraživanjima, kojih je do sada bilo 16. Fakultet je izdavač znanstvenog časopisa Ekonomski vjesnik/Econviews koji je indeksiran u ESCI WoS bazi, a trenutno je u završnom postupku uvođenja u bazu SCOPUS. Fakultet je i suizdavač časopisa Croatian Operational Research Review koji je indeksiran u više baza, uključujući WoS i SCOPUS.

Fakultet je od 2016. godine priznata znanstvena ustanova s pravom korištenja Eurostat micro data koji nude mogućnosti za komparativne i prediktivne analize različitih društveno-ekonomskih podataka. Od posebnog je značaja u 2016. godini završen projekt ECONQUAL u kojem je, u suradnji sa svim ekonomskim fakultetima u RH, provedena temeljita analiza ekonomskog obrazovanja u kontekstu usvajanje načela Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) u visokoobrazovnim institucijama u polju ekonomije. Ekonomski fakultet u Osijeku tradicionalno je okrenut lokalnom i regionalnom gospodarstvu te lokalnoj i regionalnoj upravi sudjelujući u zajedničkim projektima izgradnje strategija i operativnih planova, kao i na zajedničkom rješavanju problema od gospodarskog i društvenog interesa (studije izvodljivosti investicijskih projekata, procjene tržišnih kretanja, analize sektorskog okruženja i slično). Kontinuirana suradnja s gospodarskim sektorom odvija se kroz različite programe suradnje s Hrvatskom udrugom poslodavaca i partnerskih institucija u okviru čega se organiziraju panel-diskusije, programi cjeloživotnog obrazovanja i posebno značajno studentske prakse. Široka lepeza studijskih programa i velike mogućnosti vlastitog oblikovanja znanja koje se studentima nudi otvorili su i potvrdili izvrsne mogućnosti na različitim manjim zajedničkim projektima u koje se uključuju studenti, njihovi mentori, tvrtke i lokalna uprava. To je posebno vidljivo u suradnji s tvrtkama iz lokalnog brzorastućeg ICT sektora. Programi otvaraju mogućnost privlačenja studenata iz drugih dijelova Europe i svijeta, kao i povećanu mobilnost studenata Ekonomskog fakulteta što je u posljednje dvije godine posebno vidljivo u dolaznoj i odlaznoj mobilnosti preko Erasmus programa.

Suradnja s gospodarstvom odvija se i preko Centra za poduzetništvo čiji su uz poduzetnike osječko-baranjske županije osnivači i profesori s fakulteta. Centar je ove godine proslavio dvadesetu obljetnicu postojanja i kroz njegove su aktivnosti mnogi studenti Sveučilišta u Osijeku realizirali svoje prve poduzetničke ideje i pothvate. U cilju praćenja aktualnih poziva za prijavu nacionalnih i međunarodnih projekata i koordinacije projektnih aktivnosti na fakultetu je krajem 2016. osnovan Ured za projekte.

Studenti i Alumni

Osim nastavnika i administrativnog osoblja najveća vrijednost Fakulteta su motivirani studenti i njihovi interesi koji nadilaze granice oficijelnih obrazovnih programa. Studenti volonteri, studenti članovi brojnih studentskih udruga (Poduzetnici bez granica - EWOB, Financijski impuls, Bookmark, ERUDIO, Studentski zbor, Sportsko društvo EFOS, AIESEC, IAESTE i druge udruge i pojedinci kao što su Microsoft student partneri) organizatori su brojnih izvannastavnih događanja koja značajno obogaćuju svakodnevni studentski i nastavnički život. To uključuje organizaciju jednodnevnih ili višednevnih specifičnih tematskih skupova sa sudjelovanjem eksperata iz prakse u pojedinim područjima i organizaciju studentskih natjecanja u različitim područjima i disciplinama. Neke od tih aktivnosti su: Udruga EWOB – II. Business Hacathon, Financijski impuls, Europski tjedan novca, Tehnička analiza, organizacija financijsko-računovodstvenih tečajeva za studente; Udruga Bookmark (udruga studenata studija marketinga) okupila je brojne studente i zanimljive predavače na dvodnevnoj konferenciji "Make Money online"; udruga Erudio organizator je panela pod naslovom Digitalna ekonomija u ruralnim područjima te provedbi Dijaloga s građanima u organizaciji i sudjelovanju Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Studentska je pomoć nesebična i u volonterskim aktivnostima u organizaciji fakultetskih konferencija i organizaciji posebnih događaja i panela namijenjenih razmjeni znanja i iskustava sa stručnjacima iz različitih područja ekonomske prakse iz Hrvatske i inozemstva.

Budući izazovi

Ekonomski fakultet u Osijeku nositelj je i realizator nacionalnih strateških opredjeljenja visokog obrazovanja i znanosti. U obrazovnoj djelatnosti naglasak će i dalje ostati na visokoj kvaliteti izvedbe obrazovnog procesa uz ponudu bogatih sadržaja s jedne strane i prepoznatljivost na višim razinama obrazovanja s druge strane.

Obrazovne mogućnosti koje se pružaju studentima u drugim europskim državama na tržištu obrazovanja donose nove zahtjeve za konkurentnim sposobnostima za sve sudionike obrazovnog procesa. Ekonomski fakultet prilagođava se tim promjenama, uvodeći kontinuirano nove sadržaje, metode i alate u kurikulume postojećih studija uključujući i višejezičnost u njihovu izvođenju (diplomski studij Poduzetništvo i doktorski studij Poduzetništvo i inovativnost). Takva orijentacija postoji i u programima kontinuiranog cjeloživotnog obrazovanja. Fakultet će u ovoj godini iz vlastitih sredstava poboljšati ICT kapacitete kupnjom novih poslužitelja i opremanjem dvije najveće informatičke učionice te nabavom novih i aktualizacijom postojećih softverskih rješenja koja se koriste u nastavne i istraživačke svrhe. U predstojećem razdoblju fakultet će proširiti učioničke, laboratorijske i kabinetske kapacitete na lokaciji u Gundulićevoj ulici te intenzivirati istraživačke projektne aktivnosti radi povećanja vlastite nacionalne i međunarodne afirmacije u programima EU-a, što je kroz programske aktivnosti zacrtano u novoj Strategiji istraživanja. Istovremeno će se kontinuirano kroz Ured za kvalitetu provoditi aktivnosti osiguranja i unapređivanja kvalitete visokog obrazovanja kroz vanjsku i unutrašnju prosudbu kvalitete.

(Josip Mesarić)

Dva nacionalna projekta

Na fakultetu se trenutačno izvode dva nacionalna projekta financirana od Hrvatske zaklade za znanost - "Razvoj i primjena modela predikcije rasta za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj" (u trajanju od tri godine, vrijednost projekta 237.350 kuna, te "Metodološki okvir za učinkovito upravljanje energijom pomoću inteligentne podatkovne analitike (MERIDA)" (u trajanju od tri godine, vrijednost projekta 551.654 kune). Osim toga, izvodi se više međunarodnih aplikativnih projekata iz programa Erasmus+. Pravi izazovi za Fakultet nalaze se u istraživačkim programima Horizon 2020 u kojima se financiraju projekti koji će pridonijeti rješenjima aktualnih i budućih ključnih društveno-ekonomskih problema u europskom društvenom, tehnološkom i gospodarskom prostoru.

Alumni EFOS

Udruga bivših studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Alumni EFOS, nedavno je proslavila prvu godinu osnivanja i zahvaljujući entuzijastima u vodstvu udruge omogućila sadašnjim i bivšim studentima Ekonomskog fakulteta susret s velikim liderima i kreativnim poduzetnicima (Miroslav Ćiro Blažević, Ante Rimac, Ratko Rudić), kao i prijevod knjige "Realizacija", autori Larry Bossidy i Ram Charan. Brojna su događanja s neposrednim susretima nastavnika i studenata vezana uz neuobičajene teme tijekom Festivala znanosti u organizaciji Sveučilišta u Osijeku, kojih se jedan dio odvija na Ekonomskom fakultetu. Poseban doprinos izvannastavnom stvaralaštvu dala je u posljednje vrijeme Udruga Andizet, dovodeći na fakultet popularizacijski simpozij "Kreativna riznica", kroz čije su događaje i susrete studenata i građana razmijenjena nova iskustva koja su izvan sadržaja onog što se nudi u obrazovnom procesu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike