Novosti
ODSLUŽILI KAZNU

Iz zatvora u pet godina na slobodu puštene 273 ubojice
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Novinske stupce (pre)često pune vijesti o ubojicama roditelja, partnera, znanaca, sudrugova u piću ili neznanaca. Nakon toga uslijede suđenja ubojicama, te izdržavanje dugogodišnjih kazni iza zatvorskih rešetaka. Građani se često pitaju: “A što kada ta osoba iziđe iz zatvora?”

Kako doznajemo iz Ministarstva pravosuđa, tijekom proteklih pet godina u kaznionicama i zatvorima u Republici Hrvatskoj ukupno je 273 zatvorenika izdržalo kazne zatvora zbog ubojstva.

Od toga je 20 zatvorenika prije izdržavanja kazne zatvora imalo prebivalište na području Osječko-baranjske županije, dok su dva zatvorenika imala prebivalište na području grada Osijeka.

Zatvorenici se otpuštaju iz kaznionice, odnosno zatvora, na više načina i to nakon izdržane kazne zatvora ili po odluci o uvjetnom otpustu, pomilovanju ili oprostu.

- U Republici Hrvatskoj uvjetni otpust može odobriti Povjerenstvo za uvjetne otpuste (zatvorenicima koji izdržavaju kaznu zatvora po starom Kaznenom zakonu iz 1997. godine) ili vijeće sudaca izvršenja temeljem odredbi Kaznenog zakon iz 2011. godine. U oba slučaja probacijska služba Ministarstva pravosuđa može biti uključena u nadzor osobe tijekom trajanja uvjetnog otpusta. Ako Povjerenstvo za uvjetni otpust smatra da je osobi nakon uvjetnog otpusta potreban probacijski nadzor, izreći će jednu od obveza iz Zakona o izvršenju kazne zatvora koju će nadzirati probacijska služba, odnosno izreći će obvezu javljanja probaciji - doznajemo iz Ministarstva pravosuđa.

Kada suci izvršenja odlučuju o uvjetnom otpustu, rješenjem mogu obvezati osobu na jednu ili više posebnih obveza iz Kaznenog zakona, a jedna od njih je i probacijski nadzor.

Probacijska služba Ministarstva pravosuđa će izraditi poseban program za sve osobe koje su pod nadzorom probacije tijekom trajanja uvjetnog otpusta i sukladno tome provoditi nadzor do isteka uvjetnog otpusta. O svim relevantnim okolnostima probacijska služba izvještava suca izvršenja tijekom tog razdoblja.

Sandra LACIĆ
PROBACIJSKA SLUŽBA POMAŽE PRI PRILAGOĐAVANJU NA SLOBODI

S obzirom na to da su za ubojstva predviđene dugogodišnje zatvorske kazne, osobe koje izađu iz zatvora, nerijetko se suočavaju sa prilagodbom na život izvan zatvora. No, kako kažu iz Ministarstva pravosuđa, osobama koje su provele više godina na izdržavanju kazne zatvora, probacijska služba uz nadzor i kontrolu pomaže i savjetima kako bi se što lakše prilagodile životu na slobodi.

20

bivših zatvorenika koji su služili kaznu zatvora za ubojstvo, prije izdržavanja kazne imalo je prebivalište na području Osječko-baranjske županije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDAN OBRAT U SLUČAJU “LAŽNI MAĐARI”

Svjedok: Policijski inspektor
me je ucijenio i prijetio mi
tražeći da govorim o mitu!

2

NUDE I STANOVE ZA 350 EURA

Frankfurtska zračna luka otvoreno poziva radnike iz Hrvatske

3

“ZAGORČAT ĆU ŽIVOT TEBI, TVOJOJ DJECI I TVOJOJ OBITELJI”

Podignuta optužnica protiv Vrdoljaka