Kultura
10. EPTA U OSIJEKU:

Solisti svečanog koncerta otvorenja laureati su prethodnih natjecanja
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Svečani koncert kojim će biti otvorena 10. EPTA, međunarodno natjecanje za mlade pijaniste u Osijeku, bit će u utorak, 18. travnja, u 20 sati, u HNK-u u Osijeku pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Koncert otvorenja izniman je glazbeni događaj. U Osijeku se nikada u glazbenoj povijesti nisu čuli u jednoj večeri ulomci iz četiriju klavirskih koncerata L. van Beethovena, E. Griega, F. Chopina i S. Rahmanjinova, uz orkestralnu izvedbu. Popularni klavirski koncerti pravi su evergreeni klasične glazbe. Izuzetnoj atraktivnosti koncerta pridonosi nastup jako mladih solista, s već zavidnim profesionalnim karijerama. Svirat će uz podršku Simfonijskog orkestra HNK-a u Osijeku i pod ravnanjem dirigenta Filipa Pavišića.

Solisti koncerta su laureati prethodnih EPTA natjecanja u Osijeku kojima je pripala iznimna čast sviranja na koncertu otvorenja 10. jubilarnog EPTA natjecanja. Još kao djeca osvajali su domaća i međunarodna natjecanja, bilježili uspjehe u koncertnim dvoranama svirajući solo i uz orkestar poput Zagrebačke filharmonije.

Solist Ivan Krpan student je klavira u klasi Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U karijeri bilježi pobjede na natjecanjima u Hrvatskoj, Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Kini i Rusiji. Na koncertu će svirati veličanstveni 1. stavak Koncerta za klavir i orkestar u Es-duru, op. 73, br. 5 Ludwiga van Beethovena.

Solistica Mia Pečnik učenica je klavira u školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u klasi Ivanke Kordić. Nastupala je uspješno diljem Hrvatske, u Belgiji, Srbiji, Slovačkoj, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Velikoj Britaniji i SAD-u, a nedavno je svirala u slavnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku. U Osijeku će izvesti popularni 1. stavak Koncerta za klavir i orkestar u a-molu, op. 16 Edvarda Griega.

Solist Mislav Ivaci učenik je u klasi Minje Kolak na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu. Svirao je uspješno kao solist i uz velike orkestre u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se izdvajaju nastupi u Italiji, Poljskoj i Nizozemskoj. Svirat će osječkoj publici biser koncertantne klavirske glazbe - 1. stavak Drugog koncerta za klavir i orkestar u f-molu, op. 21 F. Chopina.

Solist Jan Niković učenik je Škole Vatroslava Lisinskog u klasi Ele Korbar. Nastupao je uspješno u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Lihtenštajnu, Sloveniji i Španjolskoj. Na koncertu u Osijeku svirat će čuveni 1. stavak Drugog koncerta za klavir i orkestar u c-molu, op. 18 Sergeja Rahmanjinova.

Simfonijski orkestar uz pojačanja studenata gudača iz Osijeka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i profesora GŠ Franje Kuhača Osijek izvest će Uvertiru iz opere Čarobna frula KV 620 W. A. Mozarta i Tragičnu uvertiru u d-molu, op. 81 J. Brahmsa.

18. travnja

U 20 SATI U HNK-u JE OTVORENJE

400 SUDIONIKA IZ 40-AK ZEMALJA

EPTA natjecanja u svijetu klavira pripadaju vrhunskoj eliti, posebice su važna kao odskočna daska mladim pijanistima koji ciljaju visokoprofesionalnu karijeru. Osijek je domaćin ovog natjecanja još od 1999. i Glazbena je škola Franje Kuhača uspješan organizator od samih početaka. Dosad je u Osijeku nastupilo više od 400 sudionika iz 40-ak zemalja s pet kontinenata.

EPTA - važna odskočna daska mladim pijanistima koji ciljaju visokoprofesionalnu karijeru

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike