Osijek
ISPLATA USKRSNICA U GRADSKOJ UPRAVI I TVRTKAMA

Jednima na ruke, drugima bonovi, a trećima na (blokirane) račune
Objavljeno 12. travnja, 2017.
Uskrsnica onih djelatnika gradske uprave koji su pod ovrhom otišla je u korist vjerovnika

Djelatnici osječke gradske uprave koji imaju zaštićeni račun (čitaj: blokirani) ne žele se samo tako pomiriti s činjenicom da su ostali uskraćeni za mogućnost da sami odluče na koji će način iskoristiti uskrsnicu. Podsjetimo, ona je u iznosu od tisuću kuna isplaćena isključivo na tekući račun djelatnika, a nezadovoljni drže kako im je trebala biti omogućena isplata u gotovini.

Kako uskrsnica, kao i božićnica i regres, nisu kategorija koja je zaštićena od ovrhe, uskrsnica je u ovom slučaju isplaćena na blokirani račun, odnosno u korist vjerovnika. Nezadovoljnici su na to dopisom upozorili gradonačelnika Ivana Vrkića (i medije), izravno prozvavši Davida Krmpotića, šefa gradskih financija.

“Riječ je o bahatosti, tvrdoglavosti, lijenosti, neznanju i napuhanosti toga pojedinica”, navodi se u e-mailu koji potpisuju “ogorčeni djelatnici”. Drže, naime, da su uskraćeni za isplatu uskrsnice u gotovini, izravno na ruke, što zakon ne sprječava.

To više što su tako isplaćene uskrsnice u nekim tvrtkama gradskog sustava. Odnosno, iako su pod istom vlasničkom kapom, dakle u pretežitom gradskom vlasništvu, tvrtke samostalno donose odluku na koji će način isplatiti neoporeziva primanja.

Tako su, primjerice, Športski objekti uskrsnicu svojim djelatnicima isplatili na ruke.

- Tako je to kod nas oduvijek, naslijeđeno od prijašnjih uprava, pa ni sada to nismo mijenjali - kaže Stjepan Čuraj, direktor Športskih objekata.

Tako je nekada bilo i u Unikomu, no, kao i u gradskoj upravi, posljednje dvije godine isplata je isključivo na tekući račun. U Vodovodu također, premda su, uz uplatu na račun, radnici dobili i bon.

GPP, kao četvrta tvrtka u kvartetu gradskih tvrtki s najviše zaposlenih, uskrsnicu je isplatio u obliku bona.

- To se pokazalo kao rješenje koje odgovara svima - objašnjavaju u toj tvrtki.

Zašto, dakle, na razini sustava gradskih tvrtki i gradske uprave u Kuhačevoj ovo pitanje nije regulirano na jedinstven način?

- Dijelom zato što je svaka tvrtka u organizacijskom smislu društvo za sebe, za poslovanje je svake od njih odgovoran - direktor. Odnosno trgovačka društva i gradska uprava posluju prema primarno različitim zakonima - kaže prozvani Krmpotić. Dodaje kako se u Gradu nisu odlučili izbaciti mogućnost gotovinske isplate zato da bi nekome uskratili uskrsnicu, nego zbog drugih razloga.

- Odlučili smo se za profesionalnije funkcioniranje gradske uprave - odlučan je Krmpotić.

Dario KUŠTRO

1000

kuna iznos je uskrsnice isplaćen djelatnicima Grada Osijeka, i to isključivo na tekući račun

NEKAD U PLASTIČNOJ VREĆICI

Dok se prakticirala gotovinska isplata, to je značilo da se dostavljača gradske službe pošalje u banku, gdje bi mu isplatili 250 tisuća kuna u gotovini. Koje je on potom, bez pratnje zaštitara, u plastičnoj vrećici nosio gradskim ulicama do Kuhačeve 9.

gradski sustav

NEOPOREZIVA SE PRIMANJA ISPLAĆUJU RAZLIČITO

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike