Kultura
U MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI STIŽE 30. STUDENOGA

Za kraj godine prijenos retrospektive Ive Šebalja s više od stotinu djela
Objavljeno 12. travnja, 2017.

“Štafelajni neumornik” naziv je izložbe radova Ive Šebalja koja je 2014. održana u Gliptoteci HAZU, uz promociju monografije cijenjenog povjesničara umjetnosti Ive Šimata Banova. Do kraja te godine gostovala je u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” Gradskog muzeja Vinkovci, u Krapini i Šibeniku, a u Galeriji Pikto u Zagrebu otvorena je i popratna izložba crteža i ilustracija. Štafelajnog neumornika Ivu Šebalja osječka će publika u MLU pobliže upoznati od 30. studenoga ove do 5. siječnja 2018. Prijenos je to retrospektive, koja uključuje više od 100 djela. Koordinatorica prijenosa je kustosica Valentina Radoš.

U Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji otvorena je izložba radova Ive Šebalja pod nazivom “Slikarstvo traži vrijeme”. Riječ je o putujućoj izložbi kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja.

Cilj je projekta aktualizirati izložbu i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara 20. st. Izbor od oko 150 radova nastalih od 40- pa do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentiraju njegovu poetiku i stvaralaštvo. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Izložba je obogaćena bistom Ive Šebalja, majstorskim radom Ivana Sabolića i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili Marija Braut, Luka Mjeda i Mio Vesović. Intiman dio života velikog umjetnika prezentiran je nizom predmeta iz osobnog kreativnog okruženja, uključujući i njegov originalni štafelaj te primjerke knjiga koje je ilustrirao i potpisivao. Posebnost izložbe dvije su velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevim - ističe kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

S obzirom na to da zbirka još nije našla trajni smještaj, bit će predstavljena nizom izložbi u gradovima diljem Hrvatske.

- Ivo Šebalj specifikum je hrvatske likovne umjetnosti. Intimist, samotnjak, hipersenzibilac, introvert, melankolik, neumoran stvaralac ljepote, predstavnik ustrajnih, mislećih, neutjecajnih. Distanciran i ponajprije iskren, okrenut sebi unutar svog svijeta sobe-atelijera i posvećen svom slikarstvu karakterističnih motiva kojima problematizira vlastiti život u području slikarstva. “Nema tako sebičnog slikarstva kao što je Šebaljevo” poentira Ive Šimat Banov u knjizi Štafelajni neumornik. U slikarstvu i u životu zanimalo ga je samo ono bitno – slikarski izreći istinu o sebi i svijetu - piše u predgovoru Sonje Švec Španjol. N.Vek.

Bruno Pogačnik Wukodrakula, muški dio Tandem Tarwuk koji izlaze u donjem prostoru MLU isti mjesec - bio je u klasi Ive Šebalja na ALU

Možda ste propustili...

ZATVOREN 16. FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA DIONIZ

Priznanja Akademiji iz Novog Sada i Dori Hasanec

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u